Σελίδες

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Δρ Φωτεινή Αγραφιώτη!- Η Κοζανίτισσα ερευνήτρια που διαπρέπει στον Καναδά





                                                 
Είναι η πρώτη επιστήμονας παγκοσμίως που κατάφερε να χρησιμοποιήσει το ανθρώπινο καρδιογράφημα ως ηλεκτρονική ταυτότητα! - Στα 28 της κατάφερε αυτό που πολλοί επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και χρόνια. 
Η τεχνολογία που ανέπτυξε (η οποία αποκαλείται HeartID) είναι πιο ασφαλής από όλα τα σκάνερς που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα σε στρατόπεδα, αεροδρόμια, χώρους υψίστης ασφαλείας ή πόλειςπου διοργανώνουν Ολυμπιακούς αγώνες ! 
Η ηλεκτρολόγος μηχανικός κυρία Φωτεινή Αγραφιώτη είναι ιδιοκτήτρια εταιρείας που παράγει λογισμικό για τον αμερικανικό στρατό, εταιρείες σεκιούριτι, αεροδρόμιακαι πρόσφατα και για τον... ινδικό στρατό.  
Η εταιρεία της θα κάνει εφέτος, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, τζίρο 250.000 δολάρια και κατασκευάζει προγράμματα ταυτοποίησης ατόμων σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα στρατιωτών σε πεδίο μάχης.   
Πώς λειτουργεί: οι συσκευές ανοίγουν αποκλειστικά από το χρήστη όταν τις αγγίξει με τα δάκτυλά του και κλειδώνουν αυτόματα όταν η συσκευή απομακρυνθεί από τα χέρια του, με "κωδικό" τον παλμό της καρδιάς του!Φωτεινή Αγραφιώτη Πολυτεχνείο Κρήτης HeartID ταυτότητα καρδιά
Η συσκευή μπορεί να καταγράφει τα πάντα - μέχρι και το συναίσθημα που αλλάζει από τους χτύπους της καρδιάς, την αναπνοή, την πίεση και ό,τι έχει σχέση με την κλινική εικόνα του χρήστη.  
«Οταν έκανα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Πολυτεχνείο της Κρήτης θυμάμαι ότι ένιωθα σαν ξένη σε έναν “αγορίστικο τομέα”.   Οταν είχα κάποια σημαντική παρουσίαση απέφευγα να ντυθώ θηλυκά, φοβόμουν να φορέσω ένα όμορφο φόρεμα ή να βάψω τα νύχια μου. Υπήρχε πάντα αυτή η αίσθηση ότι δεν θα με αντιμετώπιζαν ποτέ ως ίση»  διηγείται η ίδια μιλώντας στο «Βήμα».  
«Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου στο εργαστήριο του Πολυτεχνείου πήρε τη θέση του διευθυντή ένας καθηγητής από την Αμερική.   Θυμάμαι ότι με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε:“Αν νιώσεις οποιαδήποτε διάκριση εις βάρος σου επειδή είσαι γυναίκα, οποιαδήποτε έλλειψη σεβασμού απέναντι σε εσένα ή στις ιδέες σου,θέλω να μου το πεις”.Τελικά δεν ανέκυψαν προβλήματα, όμως εκτίμησα πολύ τη στάση του» τονίζει.  
Το 2007 η κυρία Αγραφιώτη αποφάσισε να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο
«Οταν τελείωσα το μάστερ, είχα την επιλογή να επιστρέψω στην πατρίδα.
Η έρευνα που ήθελα να κάνω απαιτούσε βέβαια προϋποθέσεις και εργαστήρια που δεν θα είχα στην Ελλάδα- καθώς και χρήματα,τα οποία επίσης δεν θα είχα.    Ο καθηγητής μου λοιπόν μου πρότεινε να μείνω στο Τορόντο. 
 Μου προσέφερε εργαστήριο και χρηματοδότηση για την έρευνα» αναφέρει. Μάλιστα, το πανεπιστήμιο κατοχύρωσε τις πατέντες, πλήρωσε τους δικηγόρους, έστησε την εταιρεία και σήμερα αποδέχεται μόνο ένα ελάχιστο, συμβολικό, ποσό των κερδών.   
«Στον Καναδά σε κρίνουν μόνο για τη δουλειά σου,όχι για το φύλο σου ή για άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά.   Οι ευκαιρίες δίνονται σε αυτούς που τις κυνηγούν.
Γνωρίζω πολλά παιδιά που είναι πολύ πιο έξυπνα από εμένα και έμειναν στην Ελλάδα.  Θλίβομαι στην ιδέα ότι αν ήταν στο εξωτερικό θα έκαναν καταπληκτική δουλειά.
Πολλές φορές συμμετείχα σε συνέδρια όπου η αντιπροσώπευση των Ελληνικών πανεπιστημίων ήταν μηδαμινή.
Δεν είναι θέμα μυαλών αλλά βασικών προϋποθέσεων» καταλήγει. «Στην Ελλάδα, υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα με όλες τις γνώσεις και τις δυνατότητες.  
Είμαστε πίσω διότι είτε δεν υπάρχει κάποιος να μας πιστέψει ...είτε είναι δύσκολη η χρηματοδότηση» δήλωσε !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου