Σελίδες

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Πολλοι, παρα πολλοι, κατοικοι της Αθηνας έχουν γενικά, κακη γνωμη για την πολη και κακιστη γνωμη για τα κτιρια (της/τους)...






... όσον αφορά την κεντρική Αθηνα η αποψη μου είναι πως αδικειται και η πολη και τα κτιρια και πως η υπαρχουσα πραγματικοτητα είναι πολύ καλυτερη απ' οσο λεγεται.
Μια από τις παλαιοτερες και ακμαιες μεχρι την αρχη της δεκαετιας του 1960 γειτονιες της κεντρικης Αθηνας (για την οποια εχω προσωπικο ενδιαφέρον και της οποιας η καταντια με καταθλιβει πολλα χρόνια τωρα), είναι η περικλειομενη από τις οδους Λιοσιων, Μαρνη - Καρολου, Θ. Δηληγιαννη και Ν. Μεταξα στο τριγωνο που οριζουν η πλατεια Βαθης, η πλατεια Καραϊσκακη και, το συγκροτημα των σταθμων Λαρισσης - Πελοποννησου μαζι με τον υπο διαμορφωση εκει μεγάλο υπαιθριο δημοσιο χωρο (ροζ περιγραμμα στην αεροφωτογραφια), σ' αυτην την γειτονια αναφερεται το αλμπουμ "ΑΠΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ ΩΣ ΣΤΑΘΜΟ ΛΑΡΙΣΗΣ".
 

Πιστευω πως (σε αυτους που εγκατελειψαν, δεν κατοικησαν, πιθανως ποτε δεν προσεξαν η δεν συμπαθησαν τις παλιες κεντρικες γειτονιες και προσπερνουν αδιαφορα, παραβλεπουν, αποφευγουν απο αγνοια η φοβο, την, τωρα, ξεπεσμενη και κακοφημη αυτή περιοχη) θα φανει οτι ο αριθμος των ενδιαφεροντων κτιριων ειναι απροσδοκητα μεγαλος (αυτο ισχυει και για τις αλλες γειτονιες της κεντρικης Αθηνας).

Στο αλμπουμ, εγώ τουλαχιστον, θα αναρτησω φωτογραφιες από ενδιαφεροντα κτιρια (και κάποια που θεωρώ ότι ευκολα θα μπορουσαν να αποκτησουν ενδιαφερουσες οψεις) της γειτονιας και της απεναντι πελευρας των περιμετρικων δρομων, (κτιρια) που υπαρχουν και στεκουν ακομη, δεν θα αναρτησω φωτογραφιες από κτιρια που προ πλλου έχουν κατεδαφισθει, και αρα δεν αποτελουν μερος του υλικου παροντος της.
Φωτογραφιες από το εσωτερικο των υπαρχοντων κτιριων (σκαλες, καγκελα, δαπεδα παρκε με σχεδια, δρυϊνες εσωτερικες πορτες, λουτρα με τον αρχικο εξοπλισμο τους, γυψινα στοιχεια, κρυφοι φωτισμοι, φωτεινες οροφες, διχρωμες καθ΄υψος βαφες των τοιχων και αλλά τετοια είναι στοιχεια που συμπληρωνουν την παρουσιαση και αυξανουν την ελκυστικοτητα και την σημασια των παλιων κτιριων επομενως) αν προστεθουν απο οσους τυχον εχουν είναι χρησιμες.

Σκοπος μου είναι (αποφευγοντας τις κατά καποιο τροπο ελεημονες γενικολογες αναφορες), να γίνει μα συνοπτικη παρουσιαση (ασφαλως με ελλειψεις, παραλειψεις και λαθη, αφου προκειται για κατ' αρχην ατομικη προσπάθεια) των θετικων χαρακτηριστικων της συγκεκριμμενης γειτονιας.
Οι φωτογραφιες των ενδιαφεροντων κτιριων είναι ένα μερος των θετικων στοιχειων, οι φωτογραφιες των δημοσιων χωρων (που όμως δεν είναι σε καλη κατασταση) και οι πολεοδομικες παραμεροι (που αναφερονται στα σχολια) είναι στοιχεια που συμπληρωνουν την περιγραφη της γειτονιας.
Το αλμπουμ "ΑΠΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ ΩΣ ΣΤΑΘΜΟ ΛΑΡΙΣΗΣ" λοιπον, σκεπτομαι πως μπορει να αναφερεται στην γειτονια ως τμήμα της πολης και όχι μόνο ως κτιριακο συνολο.

Η κατασταση στις περισσοτερες γειτονιες της κεντρικης Αθηνας είναι πανω κατω ιδια με παρομοια θετικα και αρνητικα χαρακτηριστικα και θα μπορουσαν να υπαρχουν αντιστοιχα αλμπουμ και για αλλες γειτονιες της κεντρικης Αθηνας.

Νομιζω (και θα αναρτησω σχετικα σχολια) πως το αξιολογο παρελθον σε συνδυασμο με την κεντρική θεση στην πολη καθιστουν τις παλιες κεντρικες γειτονιες ευστοχη επιλογη για κατοικηση και επαγγελματικη εγκατασταση, ειδικα στην παρουσα δυσκολη συγκυρια, παρα την κακιστη κατασταση και την αποκαρδιωτικη εικονα των περισσοτερων απ' αυτες.

Γιαννης Λιναρδακης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου