Σελίδες

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΠΛΕΣ ΜΑΝΙΑΤΙΚΕΣ




Η συνταγη ειναι της Κατερίνας Εξαρχουλέα Γεωργιλέα
-----------------------
 

Η ιστορία τους χάνεται πίσω στον χρόνο, τόσο πίσω που λέγεται ότι όταν τα αυγά ήταν δυσεύρετα στη Μάνη, οι νοικοκυρές έκαναν το ζυμάρι τους με σκέτο νερό και αλεύρι. Πριν ξεκινήσει κανείς την παρασκευή τους για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να παρακολουθήσει για μια τουλάχιστον φορά, τις ντόπιες γυναίκες που έχουν εξειδικευθεί σ' αυτό το έργο.
-----------------------------

Για 60 περίπου κομμάτια δίπλες θα χρειασθούμε 10 αυγά χωριάτικα 1½ κιλό αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλάκι αλάτι, 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 3 βανίλλιες και καλό λάδι για το τηγάνισμα. Επίσης 1 κιλό μέλι για το μέλωμα, καρύδι και κανέλλα.

Πρώτα-πρώτα κτυπάμε πολύ καλά τ’ ασπράδια και προσθέταμε σε αυτά τους κρόκους κτυπημένους με την ζάχαρη.

Εν συνεχεία προσθέταμε το αλάτι, τις βανίλλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το χέρι.

Θέλει προσοχή, διότι η ζύμη σφίγγει πολύ εύκολα. Πρέπει να είναι μέτρια προς το σκληρό. Αφού ζυμώσωμε πολύ καλά το ζυμάρι, λαδώνοντας τα χέρια μας συχνά για να μην κολλάνε, αρχίζαμε ν' ανοίγωμε τα φύλλα με τον πλάστη ή με το ειδικό μηχάνημα. Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά και να απλωθούν ένα-ένα σε επιφάνεια στρωμένη με ύφασμα για να μην κολλήσουν.

Για το τηγάνισμα, θα χρειαστούμε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι, με μπόλικο ελαιόλαδο. Η φωτιά μας θα πρέπει να είναι δυνατή, αλλά να μην καπνίζει το λάδι. Κόβομε τα φύλλα της ζύμης, τετράγωνα κομμάτια 8Χ8cm περίπου ή λωρίδες και τα ψήνομε, διπλώνοντας τα σε διάφορα σχήματα.

Το κλασικό σχήμα είναι ο κύλινδρος αλλά και τα μαντηλάκια, οι φιόγκοι και τα γαρύφαλλα. Ένα-ένα κομμάτι που ψήνεται το βγάζομε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίζουν τα λάδια του.

Για το μέλωμα, ετοιμάζαμε ένα ζεστό σιρόπι από 1 κιλό μέλι + 3/4 ποτηριού νερό (να βράσουν 2').

Βουτάμε μια-μια τις δίπλες στο σιρόπι και τις βάζομε ξανά σε τρυπητό να στραγγίσουν. Τις στολίζαμε με ψιλοκομμένο καρύδι και κανέλλα και τις παρουσιάζαμε μέσα σε μεγάλους δίσκους ή καλαθάκια.

Όταν προορίζονται για γάμο, τις αραδιάζομε σε μεγάλα πανέρια στρωμένα με ασπροκεντημένο λινό ύφασμα και τις στολίζομε με κουφέτα και λουλούδια.

Καλή επιτυχία σε όσους θελήσουν να ξαναθυμηθούν την συνταγή και σε όσους την επιχειρήσουν για πρώτη φορά.


 από : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου