Σελίδες

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Την επόµενη φορά που θα έχετε ανεξήγητους πονοκεφάλους σκεφτείτε µήπως φταίνε οι πλαστικές κουρτίνες στο µπάνιο !!!!





Oι τοξικές ουσίες κρύβονται παντού γύρω µας και απειλούν την υγεία µας. Αυτό αφορά και το σπίτι µας. Κουρτίνες, έπιπλα, χαλιά, καθαριστικά, καλλυντικά κ.ά. περιέχουν επικίνδυνα χηµικά συστατικά, µε κυριότερες τις φθαλικές ενώσεις και µια υποκατηγορία τους, τους «πλαστικοποιητές» (βρίσκονται στα πλαστικά σκεύη). Αυτοί ειδικά θεωρείται ότι προκαλούν ενδοκρινικές και ορµονικές διαταραχές µε καρκινογόνες, µεταλλαξιογόνες ιδιότητες. Εκτός όµως από αυτές και άλλες επιπλοκές στην υγεία (καρδιά, νευρικό σύστηµα, ανάπτυξη εµβρύου, νεφρά) εµπλέκονται και µε την αύξηση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη.


Πού να προσέξετε τι


Μπάνιο
• Καλλυντικά, αρώµατα, είδη προσωπικής υγιεινής, παιδικά καλλυντικά, βερνίκια νυχιών, σαµπουάν και µαλακτικά µαλλιών, λοσιόν, αποσµητικά και αντηλιακά.
Η λύση: Ελέγχετε τη σύσταση των καλλυντικών που χρησιµοποιείτε. Επιλέξτε φυσικά καλλυντικά (π.χ. φυτικές βαφές, φυτικές κρέµες προσώπου). Στην αγορά υπάρχει µεγάλη ποικιλία σε ποιότητα και τιµές.
• Απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, εντοµοκτόνα.
Η λύση: Αντικαταστήστε τη χρήση χηµικών εντοµοκτόνων µε εκχυλίσµατα φυτών, όπως βασιλικό, µελισσόχορτο, χαµοµήλι, φτέρη, πολυκόµπι, στεκούλι, φυσική λεβάντα για σκώρο, βόρακα (ορυκτό) για κατσαρίδες και µυρµήγκια. Μπορείτε, επίσης, να αναζητήσετε µια σειρά από οικολογικά απορρυπαντικά και καθαριστικά.



Κουζίνα
• Τρόφιµα όπως τσίχλες, καραµέλες, καθώς και φαρµακευτικά προϊόντα που λαµβάνονται από το στόµα. Επίσης, τρόφιµα µε λίπος, όπως το τυρί, το ζαµπόν κ.ά., καθώς η µεµβράνη περιτυλίγµατος µε την οποία συσκευάζονται συνήθως περιέχει πλαστικοποιητές που «µεταναστεύουν» στο τρόφιµο (περισσότερο στο πλήρες προϊόν συγκριτικά µε το αντίστοιχο light, που έχει λιγότερο λίπος).
Η λύση: Προτιµήστε light προϊόντα ή αποφύγετε να τυλίγετε τα λιπαρά µε µεµβράνες από PVC. Επίσης φροντίστε να αποµακρύνετε το µέρος του τροφίµου που έρχεται σε επαφή µε τη µεµβράνη, ενώ κατά την απόψυξη περιτυλιγµένων καταψυγµένων τροφών απαλλαγείτε από τη µεµβράνη το συντοµότερο δυνατό.
• Τρόφιµα µε όξινη γεύση όπως χυµός φρούτων (πορτοκάλια, λεµόνια, γκρέιπφρουτ), χυµός ντοµάτας και γιαούρτι, καθώς διαβρώνουν το πλαστικό.
Η λύση: Αποφύγετε τη χρήση πλαστικών (ποτήρια, µπουκάλια, µπολ). Επιλέξτε την αποθήκευσή τους σε γυάλινα.
• Τρόφιµα σε υγρή µορφή όπως λάδι κ.ά., όπου οι χηµικές ουσίες µεταναστεύουν ευκολότερα σε σχέση µε τα τρόφιµα στερεής σύστασης.
Η λύση: Επιλέξτε δοχεία κατάλληλα για την αντίστοιχη χρήση (π.χ. δοχείο λαδιού) και µην τα χρησιµοποιείτε για την αποθήκευση άλλων υγρών (π.χ. χυµού).



Γενικά στο σπίτι
• Παιχνίδια και είδη παιδικής φροντίδας.
Η λύση: Προτιµάτε παιχνίδια κατασκευασµένα από ξύλο, ύφασµα ή άλλα φυσικά υλικά (100% οικολογικά).
• Είδη σπιτιού όπως σεντόνια, στρώµατα, χαλιά, µοκέτες, συνθετικά έπιπλα, πετσέτες, ρούχα και εσώρουχα, πιτζάµες, ακόµα και κάλτσες. Τα λευκά είδη και τα είδη ρουχισµού, ακόµα κι αν είναι φτιαγµένα από φυσικές ίνες (π.χ. βαµβάκι, λινό, µετάξι κ.ά.), µπορεί να είναι επικίνδυνα λόγω της επεξεργασίας τους µε χηµικές ουσίες προκειµένου να χρωµατιστούν ή να γίνουν αφράτα.
Η λύση: Επιλέξτε είδη σπιτιού µε οικολογικές προδιαγραφές.
• Πλαστικά προϊόντα όπως πατώµατα από βινύλιο, πλαστικές κουρτίνες µπάνιου, πλαστικά έπιπλα και κόλλες, λούστρα, χρωστικές ουσίες βαφών.
Η λύση: Αποφύγετε –όπου είναι εφικτό– το πλαστικό. Επιλέξτε άλλες λύσεις όπως το ξύλο, το ύφασµα, οικολογικά βερνίκια και βαφές.
• Ηλεκτρονικά (κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις κ.λπ.).
Η λύση: ∆υστυχώς δεν µπορούν να αντικατασταθούν εύκολα. Γι’ αυτό περιορίστε –όσο γίνεται– τη χρήση τους και αγοράστε λιγότερες συσκευές.



Μην ξεχνάτε
• Μην χρησιµοποιείτε πλαστικά µπουκάλια µιας χρήσης για να τα γεµίζετε ξανά και ξανά µε νερό ή άλλο υγρό. Μόνο τα γυάλινα δοχεία είναι ασφαλή για επαναχρησιµοποίηση.
• Μην βάζετε ζεστά τρόφιµα και ροφήµατα σε πλαστικά δοχεία, κύπελλα κ.ά.
• Στο φούρνο µικροκυµάτων τοποθετείτε µόνο κατάλληλα σκεύη που φέρουν τη σχετική ένδειξη.
• Μην τοποθετείτε πλαστικά στο πλυντήριο πιάτων.
Η θερµότητα ευνοεί τη «µετανάστευση» των χηµικών ουσιών, η οποία είναι ταχύτερη και µεγαλύτερη σε θερµοκρασία δωµατίου και γενικά σε ζεστό περιβάλλον.

  

ΤΗΣ ∆ΗMΗΤΡΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΖΑΝΑ ΚΑMΠΑΝΙ, 
ΕΙΔ. ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟY – ΒΙΟΧΗMΙΚΟY, 
ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ∆ΙΔΑΚΤΟΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗMΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, 
ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟMΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ



http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου