Σελίδες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Κριθαρότο με τοματίνια






Σε γουόκ ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι
σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό.

Βάζουμε το χονδρό κριθαράκι κατευθείαν από το σακουλάκι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.
Προσθέτουμε 1 κολοκυθάκι ξυσμένο στο μαντολίνο
ή στο χοντρό του τρίφτη και 2-3 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.

Ανακατεύουμε συνέχεια με δύο κουτάλες ή σπάτουλες παίρνοντας
το κριθαράκι από κάτω προς τα πάνω και από γύρω προς το κέντρο.

Ρίχνουμε 1 σφηνάκι ούζο ή άσπρο κρασί και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε τα τοματίνια σε τρείς ίσες ποσότητες. Τα κόβουμε στη μέση.

Ρίχνουμε τα πρώτα τοματίνια (το 1/3 δηλαδή) που θα χρησιμεύσει
σαν πολτός ντομάτας επειδή θα βράσει από την αρχή, αφήνοντας τα ζουμάκια του.
Αλατίζουμε ελαφρά.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά βραστό νερό
(θα χρειαστούμε στο σύνολο περίπου 1 λίτρο) και κατεβάζουμε τη φωτιά.

-Από δώ και μπρός ετοιμαστείτε για ορθοστασία,
εξοπλιστείτε με υπομονή και μην αμφισβητείτε το μάγειρα!

Μόνο κάντε του λίγη παρέα... Το κριθαρότο είναι μιά αργή και επίπονη συνταγή,
παρόμοια με του ριζότο, χρειάζεται το λιγότερο 20 λεπτά με προσοχή πάνω
από το γουόκ και 5 λεπτά *ξεκούραση πριν το σερβίρετε.

Ανακατεύουμε "φτιαριστά" και προσέχουμε να στεγνώνει καλά ο πάτος
του τηγανιού πριν προσθέσουμε το επόμενο φλυτζάνι βραστό νερό.

Στα 8-10 λεπτά έχουμε βάλει το 2/3 από τα τοματίνια και τα 2/3 νερού.

Αλατίζουμε και πιπερώνουμε καλά.

                      
Τελειώνοντας το μαγείρεμα και αφού έχουμε δοκιμάσει και το κριθαράκι έχει βράσει καλά, ρίχνουμε και τα τελευταία τοματίνια, επιπλέον *αρκετό  ελαιόλαδο ,
μιά χούφτα ψιλοκομμένο μαιντανό και πλέον ανακατεύουμε πιό προσεκτικά,
μόνο από τις άκρες.

Αν προτιμάμε τυρί, τότε διαλέγουμε ένα ωραίο πικάντικο Ελληνικό τυρί ,
όπως μιά κεφαλογραβιέρα , το πεκορίνο Αμφιλοχίας , Σαν Μιχάλη
ή μιά πικάντικη ώριμη γραβιέρα Τήνου.

*Το καλοκαίρι ΚΑΙ βασιλικό φρέσκο...

... και πανσέτα ροδοτηγανισμένη -εννοείται τηγανισμένη σε ξεχωριστό σκεύος
με το δικό της λίπος μόνο και χωρίς προσθήκη άλλου λιπαρού-
για ορισμένους λάτρεις του κρέατος

Σερβίρουμε μέσα στο γουόκ,
μιά και τό αποτέλεσμα είναι χάρμα οφθαλμών για να πάει σε άλλη πιατέλα.
Εξάλλου είναι ένα πιάτο που φτιάχνεται από μιά καλή παρέα, δεν είναι για μοναξιές...




Two Minutes Angie



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου