Σελίδες

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Καρυδόπιτα.... φραπέ!






Υλικά 
(για ένα κλασικό ταψί)

=Για την καρυδόπιτα

500 γρ. αβγά (περίπου 8-10, αναλόγως μεγέθους)
250 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
400 γρ. αλεύρι, μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
250 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
60 γρ. μπέικιν πάουντερ
5 γρ. μαγειρική σόδα
400 γρ. καρύδια, τριμμένα
10 γρ. κακάο
5 γρ. καφές, στιγμιαίος
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
300 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
Για το σιρόπι
1.200 ml νερό
1.000 γρ. ζάχαρη
20 γρ. γλυκόζη
30 γρ. καφές, στιγμιαίος ή 30 ml λικέρ καφέ

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Στη συνέχεια, με μια σπάτουλα και με απαλές κινήσεις προσθέτουμε στο μείγμα τα υπόλοιπα – στερεά – υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε το μείγμα της καρυδόπιτας και το ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Ελέγχουμε αν το γλυκό έχει ψηθεί, τρυπώντας το στη μέση με ένα μαχαίρι, το οποίο πρέπει να βγει στεγνό.
  3. Ενώ η καρυδόπιτα ψήνεται, φτιάχνουμε το σιρόπι, ρίχνοντας όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήνοντάς τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Απομακρύνουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Οταν γίνει χλιαρό, σιροπιάζουμε το γλυκό. Θα πρέπει να είναι ζεστή η καρυδόπιτα και χλιαρό το σιρόπι για να απορροφηθεί καλύτερα. Χαράζουμε το γλυκό σε καρέ ή ρόμβους και το αφήνουμε να κρυώσει, προτού σερβίρουμε.
Tips
  • Μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι μας ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Χρειαζόμαστε 500 γρ. αυγά που αντιστοιχούν περίπου σε 10 αυγά, άν όμως τα αυγά είναι μεγαλύτερα, θα έχουμε άλλο αποτέλεσμα, γι’ αυτό είναι καλύτερα να τα *ζυγίσουμε αφού τα σπάσουμε.


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου