Τι χρειαζόμαστε:
Για τα φύλλα:
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
- 1 κουταλιά ξύδι
- λίγο αλάτι
- χλιαρό νερό όσο πάρει
Για την γέμιση:
- 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 πράσο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μαιντανό
- *1 ματσάκι καυκαλήθρες, μυρώνια (Ανθρίσκος), μάραθο, λάπατα και τσουκνίδες.
- 1/2 κιλό φέτα τριμμένη
- 1 φλυτζανάκι τραχανά σταρένιο
- 3-4 αυγά
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το κάνουμε:
2) Φτιάχνουμε την ζύμη
για το φύλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το λάδι και το ξύδι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό χλιαρό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα
ζυμαράκι μαλακό.
3) Το χωρίζουμε σε 4-6 μπαλάκια αναλόγως πόσο λεπτά φύλλα φτιάχνουμε, αλευρώνουμε και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
4) Βάζουμε τα χόρτα σε μια
λεκάνη και ρίχνουμε το αλάτι, τα τρίβουμε ελαφρά και μετά προσθέτουμε
τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
7) Κόβουμε τις άκρες που
εξέχουν απο το χείλος του ταψιού και τις γυρίζουμε μέσα στο ταψί.
Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια, τρυπάμε παντού με μια οδοντογλυφίδα και
ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
8) Ψήνουμε στους 200°C πάνω κάτω αντίσταση για 1 ώρα.
Τότε βγάζουμε την πίτα και με το πίσω μέρος απο ένα γύρισμα (ταψί μεγαλύτερο) αναποδογυρίζουμε την πίτα και την τοποθετούμε πάλι στο ταψί της. Την ψήνουμε 10 λεπτά ακόμη.
Τότε βγάζουμε την πίτα και με το πίσω μέρος απο ένα γύρισμα (ταψί μεγαλύτερο) αναποδογυρίζουμε την πίτα και την τοποθετούμε πάλι στο ταψί της. Την ψήνουμε 10 λεπτά ακόμη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Θα αναρωτιέστε τι θα κάνετε τα περισεύματα του φύλλου. Επειδή δεν πετάμε τίποτα προσθέτουμε λίγο λάδι στην λεκάνη που ήταν η γέμιση και λίγο τριμμένο τυράκι και ζυμώνουμε την ζύμη που περίσσεψε. Κάνουμε 2 λαγανίτσες όσο ή παλάμη μας και τοποθετούμε στο φούρνο πάνω στην σχάρα μαζί με την πίτα μας. Γίνονται τραγανά αρωματικά ψωμάκια.Προσοχή στο αλάτι γιατί έχει και η φέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου