Σελίδες

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

....μμμ !!!




Μερίδες: 12
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος ψησίματος: 40΄


Υλικά
Για την κρέμα
800ml γάλα φρέσκο
80 γρ. ζάχαρη
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ)
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
1 βανίλια σε σκόνη
40 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό



Για το φύλλο
500 γρ. φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό



Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
15 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό



Διαδικασία
Φτιάξτε την κρέμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε τα 700 ml γάλα, βάλτε την σε χαμηλή φωτιά και αφήστε το γάλα για 4΄μέχρι να ζεσταθεί. Ανακατέψτε με αυγοδάρτη. Σ’ ένα μεγάλο μεταλλικό μπόλ ρίξτε την ζάχαρη, τα αυγά , το υπόλοιπο γάλα (100 ml) , το σιμιγδάλι και χτυπήστε με τον αυγοδάρτη για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατεβάστε από την φωτιά το γάλα και ρίξτε σταδιακά το μείγμα αυγών-ζάχαρης-σιμιλδάλι. Με γρήγορες κινήσεις ανακατέψτε με το αυγοδάρτη για 2΄. Βάλτε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε το βούτυρο και ανακατέψτε συνεχώς για 3΄μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάστε από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει για 5’.


Φτιάξτε το σιρόπι: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 7’. Όταν είναι έτοιμο κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160-170οC στις αντιστάσεις πάνω κάτω.


Μοντάρετε το γλυκό: Σ’ ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 30 x 25 εκ. τοποθετήστε τα μισά φύλλα ένα-ένα έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από αυτό. Λιώστε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και βουτυρώστε με πινέλο τα φύλλα κρούστας. Αδειάστε την κρέμα ζεστή. Διπλώστε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα. Καλύψτε την επιφάνεια της κρέμας με τα υπόλοιπα φύλλα (προσοχή να μην εξέχουν οι άκρες τους). Ψήστε το στην προτελευταία σχάρα για 40΄ ώρα μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Βγάλτε από το φούρνο το γαλακτομπούρεκο και σιροπιάστε με το σιρόπι που έχετε φτιάξει προηγουμένως. Όταν το γαλακτομπούρεκο κρυώσει καλά, κόψτε το σε κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου