Σελίδες

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

... παίρνουν εν τέλει το σχήμα του λουλουδιού!


arctic6
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Jeff Bowman και ο καθηγητής του Deming Jody έλαβαν αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες, ενώ εργάζονταν σε μια μελέτη που συνδυάζει την ωκεανογραφία, τη μικροβιολογία και τις πλανητικές επιστήμες στον κεντρικό Αρκτικό Ωκεανό…





Το ενδιαφέρον τους εντοπίζεται στη μελέτη των «παγωμένων λουλουδιών» του ωκεανού,
ένα περίεργο φαινόμενο που αναπτύσσεται από τις ατέλειες του παγετού στην επιφάνεια του πάγου, σε ακραίες θερμοκρασίες υπό το μηδέν, που πλησιάζουν τους -22 βαθμούς Κελσίου.
Στις παγωμένες αυτές δομές έχουν βρεθεί, μάλιστα, διάφοροι μικροοργανισμοί, πολλοί περισσότεροι από αυτούς που υπάρχουν κάτωαπό το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε «λουλούδι» είναι ουσιαστικά ένα προσωρινό οικοσύστημα που δεν διαφέρει πολύ από αυτό ενός κοραλλιογενούς υφάλου.
                                                                  arctic2

Νέος πάγος αναπτύσσεται ανάμεσα στις μεγάλες ανοικτές ρωγμές της ήδη παγωμένης επιφάνειας του νερού και με τη βοήθεια του αέρα σχηματίζονται ατέλειες που παίρνουν εν τέλει το σχήμα του λουλουδιού!

                             arctic5
Οι κοίλες έλικες αυτών των «παγωμένων λουλουδιών» αρχίζουν σιγά σιγά να τραβούν υγρασία από την επιφάνεια του πάγου, ενσωματώνοντας αλάτι, θαλάσσια βακτήρια αλλά και άλλες ουσίες καθώς μεγαλώνουν.
Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια που συμβαίνουν στον πλανήτη, καταδεικνύοντας τη μαγεία αλλά και το μεγαλείο της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου