Σελίδες

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

... Έτσι αποφεύγουμε τα πολλά σκεύη που χρειάζονται πλύσιμο!!!!!!!!!!! Γρήγορο πραλίνας κέικ. Εύκολο γλυκό. Όλα μαζί στο ταψί, ανακατεύουμε με πιρούνι και έχουμε ένα νόστιμο σοκολατένιο κέικ. Η σος σοκολάτας το απογειώνει




Μερίδες 8 – 10 άτομα.
Χρ. Πρ 10 λεπτά
Χρ.ψης 35 λεπτά


Υλικά

για το Κέικ Σοκολάτα-πραλίνα:
1 1 / 2 φλυτζάνια τσαγ (195 γραμμάρια) αλεύρι για κάθε χρήση
1 φλ.τσαγ (200 γραμμάρια) ζάχαρη άχνη
1 / 3 φλιτζάνι τσαγ (75 γρ) ανάλατο βούτυρο , λειωμένο
1 φλιτζάνι τσαγ (240 ml) ζεστό νερό
1 / 4 φλυτζάνι τσαγ (25 γραμμάρια) άγλυκο κακάο κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 / 4 κουταλάκι γλκ αλάτι
1 κουταλιά χυμό λεμονιού (ή ξύδι)
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλιας εκχύλισμα


Σός σοκολάτας:
170 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
100 γραμμ πραλίνα φουντουκιού
3 / 4 φλιτζάνι τσαγ (180 ml) κρέμα γάλακτος (35% )
1 κουταλιά σούπας ανάλατο βούτυρο , σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ ρούμι

Διαδικασία
Κέικ σοκολάτας-πραλίνας :
βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 20 εκ . προσθέτουμε στο ταψί. το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το κοσκινισμένο κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι .Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το νερό, το χυμό λεμονιού, και το εκχύλισμα βανίλιας. Με την βοήθεια ενός πιρουνιού, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να αναμειχθούν καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 c για περίπου 35 λεπτά, ελέγχουμε αν ψήθηκε με ένα μαχαίρι στο κέντρο αν βγει καθαρό. Αφαιρούμε από το φούρνο και το τοποθετούμε σε ένα ράφι για να κρυώσει.


Σος σοκολάτας:
Τοποθετούμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα, την πραλίνα σε μεταλλικό μπολ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Φέρνουμε ακριβώς σε σημείο βρασμού. Αμέσως χύνουμε την βραστή κρέμα πάνω από τη σοκολάτα και αφήνουμε να σταθεί για 3 λεπτά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την σος σοκολάτας σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου μία ώρα) και στη συνέχεια ανακατεύουμε και με την βοήθεια σπάτουλας απλώνουμε την σος στο κρύο κέικ. Κόβουμε και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου