Σελίδες

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Η Ανακύκλωση των Απόνερων (Γκρίζο Νερό)={μακροσκελές μέν ...ενδιαφέρον δέ }



*αναδημοσίευση από : greywateraction.org


To Γκρίζο Νερό ή απόνερα είναι το νερό από τους νιπτήρες, τις ντουζιέρες, τις μπανιέρες και τα πλυντήρια. Δεν είναι το νερό που έχει έρθει σε επαφή με περιττώματα είτε από την τουαλέτα, είτε από το πλύσιμο πανών (ΣτΜ: αυτό ονομάζεται Μαύρο Νερό).
Τα απόνερα μπορεί να περιέχουν υπολείμματα βρωμιάς, φαγητού, λαδιών, τριχών και καθαριστικών σπιτιού. Παρόλο που τα απόνερα φαίνονται βρώμικα, είναι μια ασφαλής ακόμα και ευεργετική πηγή άρδευσης για την αυλή σας.  Εάν αποβληθούν σε ποτάμια, λίμνες ή στις εκβολές τους, τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν θα μεταβληθούν σε ρυπαντές. Για τα φυτά όμως, τα απόνερα είναι πολύτιμο λίπασμα. Πέρα από το εμφανές οικονομικό πλεονέκτημα εξοικονόμησης νερού (και χρημάτων από το λογαριασμό ύδρευσης), η επαναχρησιμοποίηση των απόνερων τα κρατάει μακρυά από την αποχέτευση ή το βόθρο και μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης των τοπικών υπογείων πηγών. Η ανακύκλωση των απόνερων για πότισμα επανασυνδέει τους κατοίκους της πόλης και τις αυλές τους με τους φυσικούς κύκλους του νερού.

Ο πιο εύκολος τρόπος χρήσης των απόνερων είναι με απευθείας άντληση στον εξωτερικό χώρο για πότισμα καλλωπιστικών φυτών ή οπωροφόρων δέντρων. Τα απόνερα χρησιμοποιούνται και για πότισμα λαχανικών εφόσον δεν έρθουν σε επαφή με τα βρώσιμα μέρη του φυτού. Σε οποιοδήποτε σύστημα διαχείρισης απόνερων, είναι σημαντικό να μην περιέχονται τοξικές ουσίες – όπως είναι τα λευκαντικά, οι βαφές, τα άλατα μπάνιου, τα καθαριστικά, τα σαμπουάν με συστατικά που δεν προφέρονται εύκολα και τα προϊόντα που περιέχουν βόριο το οποίο είναι τοξικό για τα φυτά. Είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείτε 100% φυσικά, βιοδιασπώμενα καθαριστικά των οποίων τα συστατικά δε θα βλάψουν τα φυτά.
Τα περισσότερα απορρυπαντικά σε σκόνη αλλά και κάποια υγρά απορρυπαντικά περιέχουν άλατα, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των σπόρων και καταστρέφουν τη δομή του αργιλώδους εδάφους. Επιλέξτε υγρά απορρυπαντικά χωρίς άλατα. Λέγοντας αυτό, προσέξτε για την υγεία σας: πολλά «φυσικά» προϊόντα συχνά περιέχουν ουσίες επιβλαβείς για τον άνθρωπο στις οποίες περιλαμβάνονται οι παραβένες, το χλωριούχο στεαραλκόνιο, η φαινοξυαιθανόλη, η γλυκόλη πολυαιθυλενίου (PEG), και συνθετικά αρώματα (προκειμένου να μάθετε τι περιλαμβάνουν τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να επισκεφθείτε τη βάση δεδομένων Cosmetic Database και να δείτε τη βαθμολογία τοξικότητας). Διαβάστε τις προτάσεις μας για σαπούνια και άλλα προϊόντα εδώ.
Βασικές Οδηγίες για τα Απόνερα
Τα απόνερα διαφέρουν από το πόσιμο νερό και απαιτούν διαφορετική διαχείριση προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.
1. Μην αποθηκεύετε τα απόνερα (πάνω από 24 ώρες). Εάν κρατηθούν περισσότερο, τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν αρχίζουν να διασπώνται και δημιουργούνται δυσάρεστες οσμές.
2. Ελαχιστοποιείστε την επαφή σας με τα απόνερα, καθώς είναι πιθανό να περιέχουν παθογόνα εάν έχουν μολυνθεί από ανθρώπινα περιττώματα. Το σύστημα διαχείρισης που θα φτιάξετε πρέπει να είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε το νερό να απορροφάται από το έδαφος και να μην είναι διαθέσιμο ώστε να το πιούν άνθρωποι ή ζώα.
3. Τα απόνερα πρέπει να απορροφηθούν από το έδαφος, όχι να λιμνάσουν ή να απορρέουν. Το να γνωρίζετε πόσο καλά απορροφάται το νερό από το έδαφός σας (ποσοστό διήθησης τους εδάφους) θα βοηθήσει πολύ στον κατάλληλο σχεδιασμό. Τα λιμνάζοντα απόνερα αποτελούν χώρο αναπαραγωγής κουνουπιών, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες επαφής από ανθρώπους.
4. Κρατείστε το σύστημα όσο πιο απλό γίνεται, αποφύγετε τη χρήση αντλιών και φίλτρων που απαιτούν συντήρηση. Τα απλά συστήματα διαρκούν περισσότερο, απαιτούν λιγότερη συντήρηση, λιγότερη ενέργεια και λιγότερα χρήματα.
5. Εγκαταστήστε τριοδική βαλβίδα για εύκολη εναλλαγή μεταξύ του συστήματος απόνερων και του συστήματος αποχέτευσης (υπόνομος/βόθρος).
6. Προσαρμόστε την ποσότητα απόνερων που δέχονται τα φυτά με τις αρδευτικές ανάγκες τους.
Απλά Συστήματα
Από το Πλυντήριο
Τα πλυντήρια τυπικά αποτελούν την ευκολότερη πηγή ανακυκλώσιμων απόνερων, επειδή τα απόνερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να απαιτούνται μετατροπές στο υδραυλικό σύστημα. Κάθε πλυντήριο έχει εσωτερική αντλία αυτόματης εξαγωγής νερού – μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας αντλώντας τα απόνερα απευθείας στα φυτά σας.
Κάδος Πλύσης
Ο κάδος πρέπει να στερεωθεί στον τοίχο για ασφάλεια. Εάν δεν θέλετε να επενδύσετε πολλά χρήματα (εάν π.χ. είστε ενοικιαστής του χώρου), ή παρεμβάλλεται τοίχος ή μπαλκόνι μεταξύ του σπιτιού και της περιοχής που θα ποτίσετε, συστήνουμε το σύστημα κάδου πλύσης.

Τα νερά της πλύσης αντλούνται σε ένα «κάδο», ένα μεγάλο βαρέλι ή ένα δοχείο προσωρινής αποθήκευσης που ονομάζεται δοχείο υπερχείλισης. Στον κάτω μέρος του κάδου υπάρχει ένας εύκαμπτος σωλήνας ο οποίος μεταφέρει το νερό στον κήπο για πότισμα. Αυτό είναι το πιο απλό και φθηνό σύστημα που μπορείτε να εγκαταστήσετε, αλλά απαιτείται συνεχής μεταφορά του σωλήνα στα σημεία που χρειάζεται πότισμα.
Δείτε ένα παράδειγμα του συστήματος κάδου πλύσης.
Από το Πλυντήριο στον Κήπο (ή αλλιώς, πλυντήριο χωρίς κάδο)
Εάν ψάχνετε για ένα σύστημα που θα επιτρέπει ευελιξία ως προς το ποια φυτά θα ποτίσετε και  θα απαιτεί ελάχιστη συντήρηση, συστήνουμε το σύστημα από το πλυντήριο στον κήπο.
Σε αυτό το σύστημα, ο σωλήνας αποχέτευσης του πλυντηρίου προσαρμόζεται σε μια βαλβίδα που επιτρέπει την εύκολη εναλλαγή της εκτροπής των απόνερων είτε στο σύστημα άρδευσης είτε στην αποχέτευση (υπόνομος/βόθρος). Τα απόνερα πάνε στη γραμμή άρδευσης από την οποία υπάρχουν διακλαδώσεις που κατευθύνουν το νερό στα συγκεκριμένα φυτά. Αυτό το σύστημα έχει χαμηλό κόστος, απλή εγκατάσταση και τεράστια ευελιξία στο πότισμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις από εκεί ξεκινάμε επιλέγοντας σύστημα διαχείρισης απόνερων!
Διαβάστε περισσότερα για αυτό το σύστημα εδώ, ή δείτε παράδειγμα εδώ.
Από το Ντούς
Οι ντουζιέρες είναι εξαιρετική πηγή απόνερων – συνήθως παρέχουν πολύ και σχετικά καθαρό νερό. Για ένα απλό και αποτελεσματικό σύστημα ντουζιέρας θα χρειαστείτε ένα σύστημα που βασίζεται στη βαρύτητα (όχι αντλία). Εάν ο κήπος σας βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο από το σπίτι, τότε θα χρειαστείτε σύστημα άντλησης.
Αποστράγγιση με Διακλάδωση

Τα απόνερα σε αυτό το σύστημα ρέουν μέσω ενός απλού σωλήνα αποστράγγισης (1,5 ιντσών) με τη βοήθεια της βαρύτητας και με κλίση 2% προς τα κάτω (ή κλίση 6,5 χιλιοστά ανά 35 εκατοστά οριζόντιας διαδρομής). Το νερό χωρίζεται σε μικρότερες ποσότητες με τη χρήση υδραυλικής εγκατάστασης διαχωρισμού της ροής. Η τελική έξοδος κάθε διακλάδωσης καταλήγει σε λάκκο με εδαφοκάλυψη από ξερά φύλλα, συνήθως για άρδευση των ριζών δέντρων ή άλλων πολυετών φυτών. Τα συστήματα αποστράγγισης με διακλάδωση απαιτούν χρόνο για την εγκατάσταση αλλά αφού ολοκληρωθούν χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση και λειτουργούν καλά για πολύ καιρό.
Δείτε ένα παράδειγμα συστήματος αποστράγγισης με διακλάδωση από ντουζιέρα με απλή υδραυλική εγκατάσταση, μια ντουζιέρα σε μικρό χώρο, ή ένα νεροχύτη.
Από το Νεροχύτη
Οι νεροχύτες της κουζίνας παρέχουν μεγάλη ποσότητα απόνερων, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ύλη (υπολείμματα τροφών, λάδια κ.τ.λ.). Συνήθως, οι νόμοι για τη διαχείριση γκρίζου νερού αποκλείουν τη χρήση απόνερων από νεροχύτες, σε κάποιες πολιτείες όμως, όπως η Μοντάνα, αυτό επιτρέπεται. Αυτά τα απόνερα μπορεί να φράξουν πολλά συστήματα. Για να αποφύγετε το βούλωμα, συνιστούμε τη χρήση αποστράγγισης με διακλάδωση που καταλήγει σε μεγάλες λεκάνες με εδαφοκάλυψη από ξερά φύλλα. Πολύ λιγότερο νερό περνάει από το νιπτήρα του λουτρού. Εάν συνδυαστεί με το νερό από τη ντουζιέρα θα καταλήξει στο ίδιο σύστημα. Εάν επαναχρησιμοποιηθεί μόνο του, μπορεί να αποστραγγιστεί σε ένα μεγάλο φυτό ή εάν χρησιμοποιήσετε διακλάδωση, μπορεί να ποτίσει δύο και τρία φυτά.
Δείτε ένα παράδειγμα συστήματος νεροχύτη εδώ.
Κατασκευασμένοι Υγρότοποι
Ένας υγρότοπος σε γλάστρα βοηθάει στην ανακύκλωση των απόνερων από ένα γραφείο χωρίς να απαιτείται αποχετευτική εγκατάσταση. Εάν παράγετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε για άρδευση, η κατασκευή ενός υγρότοπου βοηθάει το σύστημά σας να «απορρίψει οικολογικά» τα πλεονάζοντα απόνερα. Οι υγρότοποι απορροφούν τις θρεπτικές ουσίες και φιλτράρουν τα σωματίδια που περιέχονται στα απόνερα, βοηθώντας στην αποθήκευση ή την εκτροπή τους μέσω ενός καλοσχεδιασμένου συστήματος ποτίσματος με σταγόνα (θα χρειαστείτε για αυτό ένα φίλτρο άμμου και αντλία – θα κοστίσει περισσότερα χρήματα). Τα απόνερα είναι καλή πηγή άρδευσης για τα όμορφα, υδρόφυλα φυτά των υγρότοπων. Εάν ζείτε κοντά σε φυσικές λίμνες, ποτάμια κτλ, ένας υγρότοπος μπορεί να προστατεύσει τον κολπίσκο από τη μόλυνση που προκαλούν τα ανεπεξέργαστα απόνερα. Εάν ζείτε σε ξηρό κλίμα, ή προσπαθείτε να μειώσετε τη χρήση τρεχούμενου νερού δεν σας συνιστούμε να ενσωματώσετε υγρότοπους στο σύστημα διαχείρισης απόνερων εφόσον απαιτούν μεγάλη ποσότητα νερού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση.
Συστήματα Αντλίας
Εάν δεν μπορείτε να επωφεληθείτε από τη βαρύτητα για τη μεταφορά απόνερων (η αυλή σας έχει ανηφορική κλίση, ή είναι επίπεδη και τα φυτά απομακρυσμένα) θα χρειαστείτε ένα σύστημα με δοχείο άντλησης λυμάτων. Τα απόνερα ρέουν σε ένα μεγάλο (χωρητικότητας περίπου 190 λίτρων) πλαστικό δοχείο το οποίο είναι θαμμένο ή βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους. Μέσα στο δοχείο, μια αντλία ωθεί το νερό έξω και, μέσω γραμμών άρδευσης (χωρίς πομπούς), προς τη βλάστηση. Οι αντλίες κοστίζουν πολύ, καταναλώνουν ηλεκτρισμό και μπορεί να χαλάσουν, οπότε να τις αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν.

Εσωτερική Χρήση Απόνερων

Στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές είναι πιο απλό και οικονομικό να χρησιμοποιείτε τα απόνερα για εξωτερική χρήση και να μην φτιάξετε ένα σύστημα επεξεργασίας για εσωτερική χρήση. Η εξαίρεση αυτού του κανόνα αφορά σε κατοικίες με υψηλή κατανάλωση νερού και ελάχιστη εξωτερική άρδευση, καθώς επίσης και τα μεγαλύτερα κτίρια και διαμερίσματα.
Υπάρχουν πολλοί και απλοί τρόποι επαναχρησιμοποίησης των απόνερων σε εσωτερικό χώρο, οι οποίοι δεν αποτελούν «σύστημα διαχείρισης απόνερων». Μπορείτε να μαζέψετε σε ένα κουβά τα απόνερα και καθαρό νερό, όπως το νερό που σπαταλιέται για ζέσταμα πριν κάνουμε ντους. Αυτοί οι κουβάδες χρησιμοποιούνται αντί για το καζανάκι στο ξέπλυμα της λεκάνης της τουαλέτας, ή μεταφέρονται έξω. Υπάρχουν επίσης απλά συστήματα όπως το Sink Positive (ΣτΜ: καζανάκι που παίρνει νερό από τον ενσωματωμένο νιπτήρα στο επάνω μέρος), και πιο περίπλοκα όπως το σύστημα Brac. Τα Earthships (ΣτΜ: ενεργειακά αυτόνομες κατοικίες κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα υλικά) έχουν ένα ενδιαφέρον σύστημα επαναχρησιμοποίησης των απόνερων εσωτερικά, με υγρότοπους σε θερμοκήπια.

*Μετάφραση: Μαρία Γούρμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου