Σελίδες

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων επιχειρεί να βάλει καθυστερημένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος λόγω της αυξημένης ζήτησης σε καυσόξυλα που έχει παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες.


καυσόξυλα


Εδώ και ένα χρόνο πολλά δάση της χώρας έχουν αποψιλωθεί, καθώς πολλοί είναι αυτοί που έκοψαν ξύλα τους προηγούμενους μήνες, για να αντιμετωπίσουν το κρύο με …ξυλόσομπες και τζάκια, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.
Με καθυστέρηση πολλών μηνών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε εγκύκλιο προς τις κατά τόπο αρμόδιες δασικές αρχές ζητώντας την έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων για τη συλλογή καυσόξυλων.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος
Η εγκύκλιος περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις:
-Καυσόξυλα: Να περιγράφονται συγκεκριμένα η ξυλεία που επιτρέπεται να συλλεχθεί. Κατά προτεραιότητα επιτρέπεται η συλλογή καυσοξύλων από δέντρα κατακείμενα, στρεβλά, κλπ. σε ξερή ή χλωρή κατάσταση και δευτερευόντως (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα) η υλοτομία ιστάμενων και χλωρών δέντρων ακατάλληλων για την παραγωγή τεχνικής ξυλείας. Να αποτραπεί καταστροφή ή υλοτομία δένδρων τα οποία κρίνεται ότι είναι σημαντικά για την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την διατήρηση και ανάπτυξη της άγριας πανίδας.
-Δικαιούχοι: Να ορίζονται οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζουν (για παράδειγμα κάτοικοι συγκεκριμένων κοινοτήτων με βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από τον οικείο δήμο).
-Θέσεις: Θα πρέπει να υποδεικνύονται συγκεκριμένες θέσεις από τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να συλλέξουν καυσόξυλα, ώστε να αποφεύγονται καταστροφές στο δάσος.
-Χρονικοί προσδιορισμοί: Να καθορίζονται συγκεκριμένες ημέρες, ώρες και μήνες που επιτρέπεται η συλλογή (αν είναι δυνατόν και το δρομολόγιο), ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος από τις δασικές υπηρεσίες.
-Ποσότητες: Να καθορίζονται οι μέγιστες επιτρεπόμενες ποσότητες ανά δικαιούχο, ώστε να αποφεύγονται τυχόν αδικίες και να δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης όσο το δυνατόν περισσότερων δικαιούχων.
-Μεταφορά – Κυρώσεις: Να ορίζεται ο τρόπος και χρόνος μεταφοράς των καυσοξύλων, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος από τις δασικές υπηρεσίες. Να προβλέπονται κυρώσεις για τις περιπτώσεις που αθετούνται οι όροι της Διάταξης.
Τι προβλέπεται για τα καμένα δάση
Εφόσον πρόκειται για καμένες εκτάσεις, συντάσσεται και εγκρίνεται πίνακας υλοτομίας έκτακτης κάρπωσης, στον οποίο καθορίζονται οι συστάδες (διαχειριζόμενα δάση) ή οι περιοχές (μη διαχειριζόμενα δάση) των οποίων το λήμμα θα χορηγηθεί για κάλυψη ατομικών αναγκών καθώς και οι συστάδες ή οι περιοχές των οποίων το λήμμα θα διατεθεί στο εμπόριο κατά τις ισχύουσες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξετάζεται αν έχει αναπτυχθεί αναγέννηση και να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της καμένης έκτασης, ακόμη και αν αυτό απαιτεί αποκλεισμό της από την έκτακτη κάρπωση.



       
Βασίλης Τζήμτσοςαπό Βασίλης Τζήμτσος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου