Σελίδες

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Σοκολατωμένες φέτες πορτοκαλιού από Myrto Driva




υλικά :
Πορτοκάλια
Ζάχαρη
Σοκολάτα κουβερτούρα

  
εκτέλεση :
1. Ξύνουμε ελαφρώς τη φλούδα των πορτοκαλιών, όχι όμως μέχρι να φανεί το άσπρο τους, επιπόλαια εδώ κι εκεί...

               
2. Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό μέχρι να καλυφθούν.
3. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και όταν ξεκινήσουν να βράζουν μετράμε 3 λεπτά και χύνουμε το νερό.
Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα μας με νερό μέχρι να καλυφθούν τα πορτοκάλια και ξαναβράζουμε για άλλα 3 λεπτά, ξαναχύνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά τη διαδικασία του βρασίματος. Συνολικά βράζουμε και χύνουμε το νερό 3 φορές.
                                                   
4. Βγάζουμε τα πορτοκάλια απο την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλα.
Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τις δύο άκρες των πορτοκαλιών και τις πεταμε (κοτσάνι και από κάτω) μετά κόβουμε τα πορτοκάλια σε φέτες (κάθε πορτοκάλι που έφτιαξα έχει μέσον όρο βάρους 200γρ και τα έκοψα σε 7 φέτες)

*Έπειτα ζυγίζουμε τα πορτοκάλια.
Για κάθε κιλό φρούτου χρησιμοποιούμε το λιγότερο 800γρ ζάχαρη και το περισσότερο 1κιλό. Βάλτε ζάχαρη κατά βούληση αλλά εντός αυτών των ορίων.

      
5. Τοποθετούμε τις μισές φέτες μας στην κατσαρόλα (με τάξη, δεν τις πετάμε μέσα) καλύπτοντας τον πάτο της κι έπειτα βάζουμε τη μισή ζάχαρη και πάλι στρώνουμε φετες πορτοκαλιου και τελειώνουμε με ζάχαρη.
                                          

 6. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια ένταση
(ο θερμοστάτης της εστίας μου έχει διαβάθμιση μέχρι το 6 κι εγω τον βάζω στο 4)
και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη σιγά σιγά.
Στη φάση αυτή δεν ανακατεύουμε για να μη χαλάσουμε τις φέτες μας αλλά ανακινούμε συχνά την κατσαρόλα.

Όταν λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνουμε τη φωτιά μας (εγώ στο 5-6) για να εξατμιστούν τα υγρά.
Σε αυτή τη φάση με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε απαλά
(περισσότερο σπρώχνουμε τα πορτοκάλια μέσα στην κατσαρόλα).

Το γλυκό θα είναι έτοιμο σε 1 ώρα μετρώντας απο τη στιγμή που έχει λιώσει η ζάχαρη και έχει αρχίσει να βράζει.
Θα το καταλάβουμε αν δοκιμάσουμε να βάλουμε λίγο σιρόπι στο πιατάκι και να στέκεται. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να ηρεμήσει.
      
7. Με μια τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε τις φέτες σ΄ένα σουρωτήρι και αφήνουμε
να στραγγίσουν απ το σιρόπι (τουλάχιστον 30 λεπτά).

                                                  
8. Τοποθετούμε τις φέτες σε λαδόκολα μέχρι να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν τις κόβουμε στη μέση και τις βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα.
           
Τοποθετούμε σε ταψί με στρωμένη λαδόκολα μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

                                                                           


 ... καλή επιτυχία !!!!

Υ.Γ.
Το σιρόπι που θα μείνει μέσα στην κατσαρόλα αλλα και αυτό που θα έχει στραγγίσει
απ΄τις φέτες που έχουμε τοποθετήσει στο σουρωτήρι
(κάτω απ το σουρωτήρι τοποθετούμε δοχείο για να συλλέξουμε το σιρόπι που στραγγιζει) '
θα είναι πολύ μικρή ποσότητα 1-1 1/2 κούπας, δεν το πετάμε!
Είναι αρωματικότατο και πηκτό οπότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε
μέσα σε άλλες παρασκευές όπως κέικ, σιροπιαστά ακόμα και στο γιαούρτι μας!


 πηγή : mageirikes diadromes



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου