Σελίδες

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η θυματοποίηση των δημοσιογράφων στους χώρους εργασίας --- > Τρίτη 12 Μαρτίου 2013














Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας 
και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών 
διοργανώνουν για όγδοη χρονιά τη σειρά διαλέξεων 
«Ζητήματα Επικοινωνίας». 

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην πέμπτη εκδήλωσή μας, με θέμα: Η θυματοποίηση των δημοσιογράφων στους χώρους εργασίας

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στη χώρα μας, σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους αλλά και στον δημοσιογραφικό, μια αύξηση των φαινομένων θυματοποίησης, όπως οι βίαιες σωματικές επιθέσεις, οι προπηλακισμοί, καθώς και οι σεξουαλικής φύσεως επιθέσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι. 

Επίσης αυξημένα εμφανίζονται και τα φαινόμενα άσκησης ψυχολογικής βίας, εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης των εργαζομένων ακόμα και από τους ίδιους τους εργοδότες στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Λόγω του ειδικού ρόλου της δημοσιογραφίας ως «τέταρτης εξουσίας», η θυματοποίηση των δημοσιογράφων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους θεσμούς της Ελληνικής κοινωνίας και κατά συνέπεια για την ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας. 

Φαινόμενα θυματοποίησης των δημοσιογράφων, όπως οι ξυλοδαρμοί, οι εκβιασμοί και οι προπηλακισμοί, δημιουργούν κλίμα τρόμου και ανασφάλειας στους δημοσιογράφους με αποτέλεσμα ο κίνδυνος φίμωσης και χειραγώγησής τους να γίνεται μεγαλύτερος.

Η γνώση, ωστόσο, που έχουμε για τα φαινόμενα θυματοποίησης που εμφανίζονται στους χώρους εργασίας των δημοσιογράφων είναι περιορισμένη και ως επί το πλείστον επιφανειακή. 

Η θεματική συνεδρία έχει σκοπό να αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα μέσα από την παρουσίαση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων σχετικά με την έκταση των φαινομένων σωματικής και ψυχολογικής βίας αλλά και την έκταση των εγκλημάτων κατά της περιουσίας στους χώρους εργασίας των δημοσιογράφων. 
Στοιχεία επίσης θα παρουσιαστούν σχετικά με το φόβο του εγκλήματος και την αντίληψη του ρίσκου που έχουν οι δημοσιογράφοι στους χώρους εργασίας.
Τη συνεδρία θα συντονίσει ο κ. Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής Εγκληματολογίας 

στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. 

Για το θέμα θα μιλήσουν οι: Βάσω Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, 
Πάντειο Πανεπιστήμιο «Έννοια και μορφές θυματοποίησης στους χώρους εργασίας» Σπύρος Κοδέλλας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cincinnati, Ερευνητής του ΕΠΙΕΕ «Η θυματοποίηση των δημοσιογράφων στους χώρους εργασίας: αποτελέσματα έρευνας» Γιάννης Πολίτης, Δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος, Δημοσιογράφος

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, 

στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30), 
στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», ώρα 6:00 μ.μ.

Η παρακολούθηση των εργασιών της θεματικής συνεδρίας είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. 

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στο τέλος της συνεδρίας. 


πηγή - αναδημοσίευση : www2.media.uoa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου