Σελίδες

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

500 Έλληνες καλλιτέχνες αρχειοθετούνται στο νεότευκτο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης- θαυμάσια κίνηση για την Eλληνική τέχνη




Στο διαδίκτυο «ανεβάζει» ένα τμήμα τού αρχείου του, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ). Σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, μέσω της ιστοσελίδας iset.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δίγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα η οποία - σε πρώτη φάση - περιλαμβάνει τεκμηριωμένο αρχειακό υλικό για 100 καλλιτέχνες, με όλη την εκθεσιακή τους δραστηριότητα και πλούσια εικονογράφηση του έργου τους, αναφορές σε σχετικά βιβλία και δημοσιεύματα, καθώς και στοιχεία για συγγραφείς και φορείς από τον εικαστικό χώρο.


Στόχος του ΙΣΕΤ είναι να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, εντός του έτους, επεξεργασμένες αρχειακές πληροφορίες για τη δραστηριότητα άλλων 500 καλλιτεχνών, από την κεντρική βάση δεδομένων του Ινστιτούτου, η οποία αριθμεί περισσότερους από 700 σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες. Η ιστοσελίδα θα εμπλουτίζεται από μήνα σε μήνα, ακολουθώντας τον ρυθμό επεξεργασίας και τεκμηρίωσης του αρχειακού υλικού, το οποίο εμπλουτίζεται με δωρεές φορέων της εικαστικής κοινότητας. 
Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας είναι δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το ΙΣΕΤ, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2009 από τα βασικά στελέχη της αίθουσας τέχνης Νέες Μορφές, με συνεργάτες – συμβούλους ιστορικούς τέχνης και καλλιτέχνες. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή της πορείας των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα από το 1945 ως τις μέρες μας.
Το αρχείο δεν πρέπει να είναι ένα κλειστό κέλυφος
Οι αρχειακές συλλογές  του Ινστιτούτου, που είχαν ως  πρώτο πυρήνα τα αρχεία των αιθουσών τέχνης Νέες Μορφές και Δεσμός, βασίζονται στο πλούσιο υλικό που έχουν παραχωρήσει δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης και ιδιώτες. Η συνεχής προσφορά υλικού συμπληρώνει και εμπλουτίζει καθημερινά με πολύτιμα στοιχεία το αρχείο του ΙΣΕΤ.


Με την πεποίθηση ότι το αρχείο δεν πρέπει να είναι ένα κλειστό κέλυφος διαφύλαξης του παρελθόντος, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και συμμετέχει στις ζυμώσεις του παρόντος, το Ινστιτούτο αξιοποιεί το αρχειακό υλικό του, οργανώνοντας ενημερωτικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, ανοιχτές δράσεις και εκθέσεις, σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ιστορικούς της τέχνης και θεωρητικούς. Παράλληλα υποστηρίζεται η έκδοση, προβολή και διακίνηση σχετικών μελετών.
Η χρήση της βάσης δεδομένων του Ινστιτούτου, είτε μέσω διαδικτύου είτε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην έδρα του, μπορεί να συμβάλει στη θεμελίωση του επιστημονικού λόγου για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και να ενισχύσει το δημιουργικό διάλογο μεταξύ του καλλιτεχνικού και του ερευνητικού έργου.



Πληροφορίες
Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, 
Βαλαωρίτου 9α, Κολωνάκι, 
τηλ.:  210 3636165.  
Email: greekartinstitute@otenet.gr

 από : www.eirinika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου