Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

8 (όχι βαρετοί) τρόποι για να τρως γιαούρτι!




                                                   

Ξέρεις ότι το γιαούρτι πρέπει να έχει βασική θέση στη διατροφή σου. 
Έλα όμως, που όταν το τρως κάθε μέρα, καταντά βαρετό. 
Ας κάνουμε την κατανάλωση γιαουρτιού πιο διασκεδαστική και νόστιμη!
Πρώτα τα καλά νέα…
Το γιαούρτι δεν είναι μόνο για δίαιτα ούτε κάνει καλό μόνο στο ανοσοποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα. 
Μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση, να αυξήσει την ελκυστικότητα προς το αντίθετο φύλο 
αλλά και τη γονιμότητα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, στη Βοστώνη.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι όλα αυτά οφείλονται στα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι και τα οποία προφανώς επηρεάζουν με πολύπλοκους βιολογικούς μηχανισμούς το σώμα. 
«Το γιαούρτι έχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο 
και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Οι πρωτεΐνες του είναι ανώτερες του γάλακτος, το ασβέστιο του είναι περισσότερο γιατί τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β 
αυξάνονται με την επίδραση των βακτηριδίων και έτσι, σε σχέση με το γάλα, διευκολύνεται η εντερική απορρόφηση των ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου» επισημαίνει η Aναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος B.Sc (Hons), μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και του British Dietic Association.
Γιαούρτι αλλά όχι μόνο!
Δε σου αρέσει το γιαούρτι σκέτο; 
Δες πώς μπορείς με απλές ιδέες να το μεταμορφώσεις με τη βοήθεια 
του chef-συγγραφέα Βαγγέλη Δρίσκα.

                                          
 
Ντιπ :
Ανάμειξε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 1/2 φλιτζάνι τυρί-κρέμα και 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. 
Πρόσθεσε 1-2 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό, άνηθο, κόλιαντρο, 
δυόσμο και βασιλικό. 
Σέρβιρε το μείγμα ως ντιπ ή άλειψε με αυτό ψημένες φέτες ψωμιού, 
φρυγανιές ή κράκερ και συνόδεψε με αλλαντικά ή καπνιστά ψάρια.
                                                           
 
Γιαούρτι και μαγιονέζα σε συνταγές που απαιτούν μαγιονέζα, 
 αντικατάστησε τη μισή ποσότητα μαγιονέζας με γιαούρτι. 
Δώσε περισσότερη γεύση προσθέτοντας βασιλικό, σκόρδο τριμμένο,
ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια.


                     

Μπεσαμέλ με γιαούρτι :
Ανακάτεψε καλά 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 2 αβγά, 
2 κ.σ. αλεύρι και 
1/3 του φλιτζανιού τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα 
και ρίξ’ τα επάνω από μουσακά ή παστίτσιο.
 

Πριν χρησιμοποιήσεις το γιαούρτι για μαγείρεμα, 
άφησέ το σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να μην κόψει 
και πρόσθεσέ το στο τέλος για να κάνεις πιο πηχτή μία σούπα ή σάλτσα.
                      

Επιδόρπιο :
Πολτοποίησε στο μπλέντερ φρούτα όπως μπανάνα, μήλο, 
ακτινίδιο, φράουλα, ροδάκινο, αχλάδι. 
Μέτρησε τον πολτό τους και πρόσθεσε γιαούρτι σε ίση ποσότητα. 
Πρόσθεσε λίγο μέλι. 
Μοίρασε το μείγμα σε ατομικά μπολ και άφησέ τα στην κατάψυξη 
για λίγες ώρες, μέχρι να σφίξουν.
                                   
 
Σος για φρουτοσαλάτα :
Ανακάτεψε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη 
και 3-4 κ.σ. ροδόνερο ή ανθόνερο. 
Μπορείς, επίσης, να αρωματίσεις το γιαούρτι με μερικές σταγόνες 
από εσάνς βανίλιας.
                                         
 
Μαρινάδα για κρέας :
Ανακάτεψε 2 φλιτζάνια γιαούρτι με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 
2 κ.σ. μουστάρδα, 1-2 κ.γ. θυμάρι ή μαντζουράνα 
ή φρέσκια ρίγανη και λίγο χοντρό αλάτι. 
Αν θέλεις, πρόσθεσε τριμμένο σκόρδο, τζίντζερ ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σου. 
Ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι και αρνάκι.
                               
 
Σε γλυκιές ζύμες :
Σε συνταγές για γλυκιές ζύμες (κέικ, κουλουράκια κ.λπ.) 
αντικατάστησε το γάλα ή την κρέμα με μείγμα από γιαούρτι 
και σόδα μαγειρικής. 
Για κάθε φλιτζάνι γιαουρτιού υπολόγισε 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής.

                                           
 
Ντρέσινγκ για σαλάτες :
Ανακάτεψε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 3 κ.σ. ελαιόλαδο 
και 2 κ.σ. χυμό λεμονιού. 
Πρόσθεσε μία σκελίδα σκόρδο τριμμένη ή 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα




από : lookabout.gr

               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου