Σελίδες

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ένα γρήγορο και απλό τεστ αναπνοής μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του στομάχου, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Επιστήμονες από το Ισραήλ και την Κίνα, διαπίστωσαν ότι το τεστ είναι ακριβές σε ποσοστό 90% στην ανίχνευση της νόσου και ικανό να διακρίνει τον καρκίνο, από άλλες παθήσεις του στομάχου.



καρκίνος στομάχου (πηγή: wikipedia)


Μέχρι στιγμής, η διάγνωση του καρκίνου του στομάχου γίνεται μέσω βιοψίας δείγματος, που λαμβάνεται με τη βοήθεια ενδοσκοπίου και κάμερας που εισάγεται από το στόμα του ασθενούς. Τα δύο πέμπτα των ασθενών με τον συγκεκριμένο καρκίνο επιζούν για τουλάχιστον ένα χρόνο, όμως μόλις το ένα πέμπτο παραμένει ζωντανό για τουλάχιστον πέντε χρόνια, παρά τη λήψη θεραπείας.
Το νέο τεστ, το οποίο είναι μη επεμβατικό, μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης, σύμφωνα με το βρετανικό ιατρικό περιοδικό  «British Journal of Cancer».
Όπως αναφέρει το BBC, στην έρευνα συμμετείχαν 130 ασθενείς. Από αυτούς, οι 37 είχαν καρκίνο στομάχου, 32 έλκος και οι 61 άλλα στομαχικά προβλήματα. Το τεστ κατάφερε να εντοπίσει το 90% των περιπτώσεων καρκίνου, διακρίνοντας παράλληλα αν βρίσκεται σε αρχικό ή προχωρημένο στάδιο.
Ο καρκίνος του στομάχου αναδίδει μια χαρακτηριστική οσμή, η οποία είναι δυνατό να εντοπιστεί. Το νέο τεστ ανιχνεύει τις συγκεκριμένες οργανικές πτητικές ουσίες στην εκπνοή των καρκινοπαθών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χοσάμ Χαϊκ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «British Journal of Cancer», συνεχίζουν με την πραγματοποίηση μίας μεγαλύτερης μελέτης, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι ασθενείς, προκειμένου να βεβαιωθούν σχετικά με το βαθμό αξιοπιστίας του τεστ αναπνοής.
------------------------------------------------
φωτό :καρκίνος στομάχου (πηγή: wikipedia)
από : www.enet.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου