Τα παντζάρια ήταν γνωστά από την αρχαιότητα
αλλά οι αρχαίοι λαοί προτιμούσαν να τρώνε
τα φύλλα τους παρά τη ρίζα.
Σύμφωνα με ενδείξεις οι Έλληνες, το 300 π.Χ. καλλιεργούσαν
διάφορες ποικιλίες παντζαριών.
Οι πρώτοι όμως που ενδιαφέρθηκαν σοβαρά για τα παντζάρια
ήταν οι Ρωμαίοι.
Οι πρώτες συνταγές εμφανίστηκαν τον 3αιώνα μ.Χ.
και ήταν κυρίως για φαρμακευτική χρήση.
Αν και οι γκουρμέ Ρωμαίοι τα εκτίμησαν ιδιαιτέρως
και εντοπίζονται αρκετές συνταγές τους
στη συλλογή μαγειρικής "Apicius"
*το Μεσαίωνα οι μάγειροι τα σνόμπαραν.
Τον 16ο αιώνα όμως, έγιναν πάλι της μόδας
και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους λαούς της Κεντρικής
και Ανατολικής Ευρώπης.
Γύρω στο 1800 τα παντζάρια τράβηξαν την προσοχή
των Γάλλων σεφ και από τότε κατέκτησαν
περίοπτη θέση σε κάθε βιβλίο μαγειρικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου