Σελίδες

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Τραγανές, μυρωδάτες και εύκολες μπακαλιοροτηγανίτες! Ένας διαχρονικός μεζές!



recipe image
  • Μισό κιλό μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος και ξεκοκκαλισμένος
  • 2/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μισή κούπα μπύρα
  • 1 κ.σ. λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Λάδι για το τηγάνισμα
Σκορδαλιά
  • 4 πατάτες μέτριες βρασμένες καλά και ξεφλουδισμένες
  • 4-5 σκ. Σκόρδο
  • ½ - ¾ κούπας λάδι
  • Μερικές κ.σ. ξύδι
  • Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
                                           

  1. Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μας αφού πρώτα αφαιρέσουμε την πέτσα του και τον κόψουμε κομμάτια. Τον βάζουμε μέσα σε μπόλικο νερό και τον αφήνουμε να σταθεί για περισσότερο από 12 ώρες και αφού αλλάξουμε μερικές  φορές το νερό του.
  2. Βγάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το νερό και με το χέρι αφαιρούμε τα κόκκαλα και τα χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια. Σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια με χαρτί κουζίνας.
  3. Βάζουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, λάδι, λεμόνι , μπύρα, αλάτι και πιπέρι , τα χτυπάμε ώστε να έχουμε έναν παχύρευστο  χυλό.
  4. Βάζουμε το χυλό σε ένα μπολ. Ρίχνουμε μέσα στο χυλό τα κομματάκια του μπακαλιάρου και ανακατεύουμε.
  5. Στο τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι. Παίρνουμε  κουταλιές από το μείγμα μας και ρίχνουμε στο καυτό λάδι, απλώνουμε λίγο και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην αρπάξουν οι τηγανίτες μας. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.
  6. Σκορδαλιά: Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο με λίγο λάδι, ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και τις βρασμένες πατάτες μας σε κομμάτια και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας και το υπόλοιπο λάδι, μέχρι να πολτοποιηθούν οι πατάτες μας. Αποφεύγουμε να τις χτυπήσουμε πολύ. Αρχικά ρίχνουμε λίγες πατάτες στην αρχή και αφού πολτοποιηθούν αυτές συνεχίζουμε να ρίχνουμε και τις υπόλοιπες πατάτες μας.
Λίγα μυστικά ακόμα
  • Στη σκορδαλιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο λάδι και να ρίξουμε νερό ζεστό από αυτό που βράσαμε τις πατάτες μας και έτσι να έχουμε μια πιο ελαφριά σκορδαλιά.
  •  Επίσης μπορούμε να ψήσουμε τις πατάτες μας για πιο γρήγορα, στο φούρνο μικροκυμάτων ολόκληρες και αφού τις έχουμε πλύνει και τρυπήσει τριγύρω με το πιρούνι πρώτα. Τις ψήνουμε 10 με 15 λέπτα στην υψηλότερη βαθμίδα ψησίματος.
  • Μπορούμε αν θέλουμε να αγοράσουμε και έτοιμο ξαλμυρισμένο φιλέτο μπακαλιάρου και να έχουμε τις μπακαλιαροτηγανίτες πολύ γρήγορα και την ώρα που τις θέλουμε. Απλά αφήνουμε να ξεπαγώσει ο μπακαλιάρος μας , όχι σε νερό, αλλά εκτός ψυγείου, και στη συνέχεια βγάζουμε την πέτσα, τον στραγγίζουμε καλά και τον κόβουμε κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο τον έφτιαξα εγώ, γιατί δεν μπορώ πάντα να περιμένω το ξαλμύρισμα.
  • Ένας εμφανίσιμος τρόπος παρουσίασης τους είναι να τις τηγανίσουμε σε φόρμες τσέρκια. Στο ζεστό λάδι βάζουμε τις φόρμες που θέλουμε και μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε μια κουταλιά ή περισσότερο μείγμα στις φόρμες μας ανάλογα το μέγεθος φυσικά. Μόλις πιάσει κρούστα και ροδίσει από την κάτω μεριά, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών αφαιρούμε το τσέρκι, αφήνουμε λίγο ακόμα να ροδίσει και γυρίζουμε και από την άλλη μεριά. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.  
  • από : mageirikesdiadromes.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου