Σελίδες

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ταχινόπιτες Κυπριακές.... νόστιμες και επίκαιρες οι ταχινόπιτες από την Κύπρο!


recipe image



  • 750 γραμμάρια αλεύρι .
  • 300 γραμμάρια φαρίνα.
  • 7 γραμμάρια ξερή μαγιά.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
  • 1φλιτζάνι ζάχαρη.
  • 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα.
  • 1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη.
  • 1 πρέζα μαχλέπι κοπανισμένο.
  • 3 φλιτζάνια περίπου νερό η όσο πάρει.
Για την γέμιση:
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη.
  • 720 γραμμάρια ταχίνι.
  • 3 κουταλάκια κοφτά κανέλα.


Οδηγίες

  1. Βάζουμε σε λεκάνη  τα 2 άλευρα, το αλάτι την μαγιά, την ζάχαρη, την κανέλα το μαχλέπι, και την μαστίχα. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε να γίνει ένα απαλό ζυμάρι. Το ζυμώνουμε καλά να ενωθούν καλά τα υλικά και τα αρώματα.
  2. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μας. Χτυπάμε το ταχίνι  με την ζάχαρη και την κανέλα στο μίξερ για να ασπρίσει λίγο το ταχίνι. Κρατάμε λίγη απο την γέμιση για να αλείψουμε τις πίτες πριν απο το ψήσιμο.
  3. Χωρίζουμε την ζύμη σε  12-13 κομμάτια και τα ζυμώνουμε σε μπαλίτσες. Σκεπάζουμε με πετσέτα για να μην στεγνώσουν.
  4. Χωρίς να αλευρώσουμε το πάγκο εργασίας αρχίζουμε να ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε ορθογώνιο φύλλα  περίπου 30x12 εκ. Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε κατά μήκος, 2 κουταλιές γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού, αφήνοντας καθαρό 1 εκατοστό περίπου. Το διπλώνουμε σαν φάκελο, και ενώνουμε τις άκρες καλά. Τεντώνουμε όσο μπορούμε το φύλλο χωρίς να το σπάσουμε για να μην χυθεί η γέμιση.
  5. Διπλώνουμε  στη μέση το φύλλο και το τυλίγουμε σε ρολό(για να γίνει μια μακριά λωρίδα).Στρίβουμε το ρολό σε σπείρα και το κάνουμε ένα σαλιγκαράκι.
  6. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με αλεύρι και ανοίγουμε την κάθε μια πίτα με τον πλάστη απαλά .Τοποθετούμε τις ταχινόπιτες μας σε επίπεδη επιφάνεια και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένες.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Τοποθετούμε τις ταχινόπιτες σε λαδωμένο ταψί με λίγη απόσταση η μία απο την άλλη. Αλείφουμε ελαφρά με το μείγμα ταχινιού που κρατήσαμε, την κάθε πίτα από πάνω.
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1/2 της ώρας η ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.
  9. Αφαιρούμε τις πίτες από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. 
  10. Σερβίρονται χλιαρές.-----> mageirikesdiadromes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου