Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Μπακαλιάρος παστός {κατά προτίμηση χωρίς κόκαλο}




Υλικά:

-1 κιλό ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο 
- ελαιόλαδο για τηγάνισμα 
- αλεύρι

 Γιά τό κουρκούτι :

- 2,5 φλιτζάνια τσ. αλεύρι 
- 2 φλιτζάνια νερό 
- χυμό από 1 λεμόνι 
- 2 κ.γλ μπέικιν πάουντερ 
- 1.κ.γλ. κέτσαπ 
- λίγο ούζο.

Οδηγίες :

- Πλένουμε καλά και "ξεφτίζουμε" αποβραδύς τον μπακαλιάρο 
ή τον κόβουμε σε κομμάτια και τον αφήνουμε στο ψυγείο. 
- Την επόμενη μέρα , ανακατεύουμε σε ένα μπολ καλά όλα τα υλικά 
για το κουρκούτι και αφήνουμε τον χυλό να δέσει για περίπου 1/2 ώρα. 
- Ζεσταίνουμε καλά το λάδι στο τηγάνι, 
 παίρνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου ή 1κ.σ από τον ξεφτισμένο μπακαλιάρο, 
τα περνάμε πρώτα από αλεύρι, αμέσως μετά τα βουτάμε 
στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε. 
- Μόλις πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα τα γυρίζουμε με προσοχή *μόνο μιά φορά 
από την άλλη πλευρά. 
- Τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας μέχρι να τα σερβίρουμε. 

*μικρά μυστικά:

*Προτιμήστε τά φύλλα τού παστού μπακαλιάρου που έχουν λευκό κρέας, 
παχιά σάρκα, είναι καλοσχηματισμένα και έχουν μια ελαφριά λάμψη από το αλάτι. 
*Για να τον ξαρμυρίσετε, μουλιάστε τα κομμάτια μέσα σε ένα σκεύος πάνω σε μια σχάρα, 
γιατί από τό κενό πού θα υπάρχει  μεταξύ του πυθμένα του σκεύους 
και των κομματιών του μπακαλιάρου, το αλάτι θα κατακάτσει 
και δεν θα επηρεάσει το ψάρι.
*Αλλάξτε το νερό 3-4 φορές -τουλάχιστον-
*Μη σκεπάσετε τα κομμάτια μπακαλιάρου όταν τα βγάλετε από το τηγάνι, 
γιατί θα μαλακώσει η κρούστα. 




 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου