Σελίδες

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ντολμαδάκια γιαλαντζί. Μια πεντανόστιμη και νηστίσιμη συνταγή αφιερωμένη στις προνοητικές νοικοκυρές, που μάζεψαν τα κληματόφυλλα και τα αποθήκευσαν στην κατάψυξη ή στην άλμη για να μπορούν να φτιάχνουν τα ντολμαδάκια τους όλη τη χρονιά. Ευτυχώς, από τα μέσα Μαΐου θα κάνουν την εμφάνισή τους και πάλι στις λαϊκές.


                                       Νηστίσιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί

Σιγουρέψου ότι έχεις:
  • 750 γρ. φρέσκα κληματόφυλλα ή από βάζο
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 2½ φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2½ ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 8 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό
  • 1 μερίδα "Σπιτικό" ζωμό λαχανικών
  • Χυμό 2 λεμονιών
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 700 ml βραστό νερό


Ξεκινάμε!
  • 1 Αν τα κληματόφυλλα είναι από βάζο, έχει καλώς, αλλιώς, πλύν’ τα καλά και ζεμάτησέ τα για 2-3 λεπτά, βουτώντας τα λίγα-λίγα σε νερό που βράζει. Σε κάθε περίπτωση, άφησέ τα να στραγγίξουν καλά σε απορροφητικό χαρτί.
  • 2 Ανακάτεψε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το νερό. Ρίξε το μισό ελαιόλαδo και ανακάτεψε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • 3 Πάρε ένα-ένα τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα, βάλε στο κέντρο του καθενός από ένα κουταλάκι γέμισης και τύλιξέ τα σε μικρά ρολά, χωρίς όμως να τα σφίξεις πολύ.
  • 4 Στρώσε τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα και αράδιασε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σε 2 ή 3 στρώσεις το ένα πλάι στο άλλο περιχύνοντας με το υπόλοιπο ελαιόλαδo.
  • 5 Από πάνω τοποθέτησε ένα βρεγμένο λαδόχαρτο με μια τρύπα στη μέση του, στερεώνοντάς το με 2-3 κουτάλια, για να μη φύγει κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  • 6 Ρίξε το βραστό νερό και το χυμό του λεμονιού, σκέπασε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγόβρασε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και τα ντολμαδάκια να μείνουν σχεδόν με το λάδι
    τους. Αν δεις ότι το ρύζι δεν έχει μαλακώσει, ρίξε λίγο βραστό νερό ακόμη και συνέχισε για λίγο το βράσιμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου