Σελίδες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ειναι παιδια στα "αζητητα" και τα "παρκαρουν" στα νοσοκομεια γιατι δεν υπαρχουν δυνατοτητες χωρων φιλοξενειας.....




                                                                                         To Xamogelo Tou Paidiou
                                                                               από : To Xamogelo Tou Paidiou



Καθημερινά, το «Χαμόγελο του Παιδιού» γίνεται μάρτυρας ενός -κατά τους ειδικούς- ολοένα αυξανόμενου φαινομένου, των ανηλίκων που επαιτούν στους δρόμους των πόλεων όλης της Ελλάδας. 

 H Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 
δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες κλήσεις για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Από τις κλήσεις αυτές, οι 61.827 το 2012 αφορούσαν σε θέματα παιδιών, 
για τα οποία χρειάστηκε η παρέμβαση και περαιτέρω διαχείρισή τους
 από το «Χαμόγελο του Παιδιού».
 Οι αντίστοιχοι αριθμοί 
το 2011 ήταν 57.422 κλήσεις, 
το 2010 54.476 κλήσεις και 
το 2009 50.261 κλήσεις.

Οι καταγγελίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη σωματική κακοποίηση παιδιών, την παραμέληση και εγκατάλειψη, σε οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, την εξώθηση σε επαιτεία και πορνεία, τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και την ψυχολογική ή συναισθηματική κακοποίηση.
«Εμφανίζεται διαρκώς μια αύξηση των περιστατικών για τα οποία χρειάζεται παρέμβαση από το "Χαμόγελο του Παιδιού"», εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός, Ιωάννα Λαγουμιντζή.
Από τις παραπάνω κλήσεις στάλθηκαν στις εισαγγελικές αρχές, για περαιτέρω διερεύνηση 
το 2012 σοβαρές καταγγελίες για 29 παιδιά που εξωθούνται σε επαιτεία. 
Οι αντίστοιχες περιπτώσεις 
το 2011 ήταν 26 παιδιά, 
το 2010 27 παιδιά και 
το 2009 15 παιδιά.

Λίγες ωστόσο από τις περιπτώσεις αυτές επιλύονται τελικά.

Όπως καταγγέλλεται σχετικά, σε ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού», 
«τα περισσότερα παιδιά- θύματα βρίσκονται σε κίνηση και είναι δύσκολο να εντοπιστούν ή επίσης ανήκουν σε οργανωμένα κυκλώματα επαιτείας και οι "διακινητές" τους γρήγορα τα απομακρύνουν όταν το αντιληφθούν».
Ακόμη και όταν οι ενήλικες- προωθητές των παιδιών εντοπιστούν και συλληφθούν, συχνά απαλλάσσονται από τις κατηγορίες, «οι οποίες συνήθως αφορούν όχι στην έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο αλλά σε κάποιες περιπτώσεις στην παράνομη διαμονή τους στη χώρα όταν είναι αλλοδαποί και σε άλλες στην παράβαση του άρθρου 407 του ποινικού κώδικα περί επαιτείας», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Όπως καταγγέλλει εξάλλου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», 
Κώστας Γιαννόπουλος, 
«ακόμα και στις περιπτώσεις όπου γίνεται ο εντοπισμός και η μεταφορά των παιδιών 
στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, αυτά "παρκάρονται" για καιρό στα νοσοκομεία, 
γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας τους».
Επίσης, είναι συχνές οι περιπτώσεις που οι χώρες προέλευσης των παιδιών σε επαιτεία δεν συνεργάζονται για την καταπολέμηση του φαινομένου. «Σε μια περίπτωση τριών παιδιών που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, ο πρόξενος της χώρας προέλευσής τους παρουσίαζε εν γνώσει του τον κηδεμόνα τους ως θείο, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν», θυμάται ο ίδιος.

Πριν από δύο χρόνια, το «Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε στη δημιουργία του «Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά». Το Κέντρο, έχει ως έδρα την Αθήνα και είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένους επιστήμονες, νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.
Σκοπός του Κέντρου είναι η πρόληψη των φαινομένων εξαφάνισης, απαγωγής, εκμετάλλευσης και παράνομης διακίνησης ανηλίκων, ο συντονισμός διακρατικών προσπαθειών για τον εντοπισμό ανηλίκων σε κίνδυνο και η παροχή στήριξης σε ανήλικους- θύματα και στις οικογένειές τους.

Προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης και υποδοχής των παιδιών, το «Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει ένα ακόμα βήμα και προχωρά στην υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «VICTOR» («Victims of Child Trafficking- Our Responsibility»/ «Θύματα διακίνησης παιδιών- Η δική μας ευθύνη).

Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει 21 μήνες και αφορά στη συνεργασία διεθνών οργανισμών, κρατικών αρχών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν, εκτός από το «Χαμόγελο του Παιδιού», τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.
«Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά θύματα του trafficking, η ανάπτυξη και χρήση κοινών εργαλείων μεταξύ των φορέων για τον εντοπισμό των παιδιών και η διοργάνωση κοινών δράσεων», εξηγεί η υπεύθυνη για τις διεθνείς συνεργασίες στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Ιωάννα Αυλωνίτη.
Επίσης, οι συνεργαζόμενοι φορείς θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ιστοτόπου για τα εξαφανισμένα ή υπό εκμετάλλευση παιδιά, αλλά και στη δημοσιοποίηση υλικού για τα περιστατικά αυτά σε ΜΜΕ και τοπικούς φορείς των συνεργαζόμενων χωρών. 


 πηγή : www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου