Σελίδες

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η Κυριακή της Τυρινής




Η Κυριακή της Τυρινής
Η Αποκριά δεν έχει καμιά σχέση με τις χριστιανικές γιορτές, 
είναι κληρονομιά αρχαίων εορτών, 
συμπίπτει με τη γιορτή των αρχαίων Ανθεστηρίων όπου 
οι δύο πρώτες μέρες είναι αφιερωμένες στην διασκέδαση και 
την οινοποσία και η Τρίτη μέρα στην Θεά Δήμητρα 
και τις ψυχές των νεκρών (νεοελληνικό Ψυχοσάββατο)

Τα φαγητά που τρώγονται είναι κυρίως γαλακτοκομικά, 
το δε κρέας τρώγεται ακόμη και Τετάρτη, Παρασκευή. 

Η Τυρινή, ή Τυροφάγος, είναι η τελευταία Κυριακή της εβδομάδας 
πριν από τηv Καθαρά Δευτέρα. 

Αυτή η εβδομάδα μας προετοιμάζει για τη μεγάλη νηστεία πριν το Πάσχα, 
μιας νηστείας διάρκειας σαράντα ημερών, 
στην οποία δεv επιτρέπεται ακόμη και τo ψάρι 
(εκτός από oρισμέvες μέρες), 
ενώ κάποιες μέρες δεv επιτρέπεται ούτε τo λάδι. 

Ετσι την Κυριακή της Τυρινής (Μακαρονού) καταναλώνονται 
άσπρα φαγητά και γλυκά, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, τυριά, τυρόπιτες, 
γαλακτομπούρεκα, μπακλαβάδες.

 thecookbook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου