Σελίδες

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Kαι όμως το κρασί από μετεωρίτη δεν είναι ότι πιο παράξενο μπορούμε να συναντήσουμε ως συστατικό του κρασιού. Οι οινοπαραγωγοί σε διάφορες χώρες του κόσμου φρόντισαν να μας εκπλήξουν με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, φτιάχνοντας κρασιά με συστατικά που ούτε θα φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για κρασί. Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά…


Κρασί από σοκολάτα

Είναι γνωστό ότι πολλά ερυθρά κρασιά, δίνουν στη μύτη νότες από σοκολάτα, 
αλλά είναι επίσης γνωστό και το ταίριασμα της σοκολάτας με το κατάλληλο κρασί 
αλλά αυτό που ίσως πολλοί να μην γνώριζαν είναι η ύπαρξη του κρασιού 
από σοκολάτα που λέγεται Chocolate Shop και μέχρι στιγμής διακινείται 
στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
chocolate wine
Το συγκεκριμένο κρασί πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2011 
στις Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποιήθηκε κρασί από τις ποικιλίες 
Cabernet Sauvignon και Merlot, ζάχαρη και πραγματική σοκολάτα. 
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, το κρασί που χρησιμοποιήθηκε είναι 
 της ποικιλίας Tempranillo ενώ για την Αυστραλία της ποικιλίας Shiraz.
Μέσα στα σχέδια της εταιρείας είναι επίσης ο πειραματισμός και η ανάπτυξη 
νέων γεύσεων όπως η λευκή σοκολάτα και η καραμέλα σε συνδυασμό 
 με λευκές ποικιλίες σταφυλιών όπως το Chardonnay.

Κρασί από τσουκνίδα

Σύμφωνα με την ιστορία, τα στρατεύματα του Καίσαρα εισήγαγαν 
τη Ρωμαϊκή τσουκνίδα (U.pilulifera) στη Βρετανία γιατί νόμιζαν 
ότι θα χρειαζόταν να δέρνονται με τσουκνίδες για να κρατηθούν ζεστοί 
και μέχρι πρόσφατα η “κνίδωση” ή χτύπημα με τσουκνίδες, 
ήταν λαϊκό γιατρικό για την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς.
Παρόλο που πρόκειται για ενοχλητικό ζιζάνιο, 
η τσουκνίδα (Urtica sp.) είναι και είδος βρώσιμο. 
Η επαφή του δέρματος με τα μικροσκοπικά τριχίδια που έχει 
στα φύλλα τσούζει πολύ, όμως η ιδιότητα δεν μεταφέρεται 
κατά την εκχύλιση του και συνεπώς δεν μεταφέρεται ούτε στο κρασί.
Χρησιμοποιείται το μικρό άνθος που εμφανίζεται στην κορυφή 
του φυτού και συνίσταται η εκχύλιση του μαζί με ρίζα τζίντζερ, 
μαϊντανό και θυμάρι για να επιτευχθεί πιο έντονο σώμα στο κρασί.
lyme bay nettle wine
Συσκευασμένο κρασί από τσουκνίδα παράγεται στην Αγγλία.
Εναλλακτικά όμως κρασί από τσουκνίδα μπορεί να φτιαχτεί 
και στο σπίτι….αρκεί να υπάρχει όρεξη και…. πολλές τσουκνίδες!


Κρασί από κάνναβη

Η κάνναβη εισχώρησε και στην οινοβιομηχανία στην Αμερική. 
Το κρασί από κάνναβη είναι πλέον πραγματικότητα με πολλούς οινοποιούς 
στην Καλιφόρνια να το παράγουν χρησιμοποιώντας ως κρασί 
βάση το Cabernet Sauvignon ή το Syrah.
cannawine
Η εκχύλιση της κάνναβης διαρκεί εννέα μήνες και η τελική ποσότητα 
στη φιάλη ανέρχεται στα 1,5 γραμμάρια ουσίας.
Σήμερα, η κατοχή μαριχουάνας ποσότητας 28,5 γραμμαρίων ή λιγότερο,  
τιμωρείται στην Καλιφόρνια με μέγιστο πρόστιμο τα $100 (77 ευρώ) 
χωρίς ποινικό μητρώο ενώ η μαριχουάνα για ιατρική χρήση 
νομιμοποιήθηκε στην πολιτεία το 1996.
Απαγορευμένο κρασί από οστά τίγρης 

Στην Κίνα είναι διαθέσιμο κρασί από οστά τίγρης παρόλο 
που η πρακτική αυτή είναι παράνομη στη χώρα από το 1993 
αφού η τίγρης είναι ζώο υπό εξαφάνιση με τον πληθυσμό τους 
να φτάνει   τα 3.5οο. 
Παρόλα αυτά τα “προϊόντα” της τίγρης έχουν μεγάλη ζήτηση 
στην Κίνα και θεωρούνται “συλλεκτικά” ή και είδη “αντίκας”.
tiger-wine-1
Το κρασί από οστά τίγρης, πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές 
ιδιότητες και πωλείται από £ 65  έως £ 500 το μπουκάλι 
 ανάλογα με το διάστημα εκχύλισης.
Κρασί από σκορπιό και φίδι

Κρασιά από φίδια και από μαύρο σκορπιό συνήθως παράγονται 
στο Βιετνάμ και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. 
Τα συγκεκριμένα κρασιά προέρχονται από εκχύλιση των  
ερπετών σε κρασί από ρύζι ή σε αλκοόλη.
scorpio
Το δηλητήριο των ερπετών εξουδετερώνεται από την περιεκτικότητα 
σε αλκοόλη και μάλιστα πιστεύεται ότι το κρασί του 
συγκεκριμένου είδους έχει θεραπευτικές ιδιότητες βοηθώντας 
από την τριχόπτωση, τη μειωμένη όραση μέχρι και τη σεξουαλική απόδοση.
Αν το συνοδευτικό σκουληκάκι της τεκίλα  δεν είναι και το αγαπημένο σας, 
τότε σίγουρα αυτό το είδος κρασιού δεν θα είναι στη λίστα με τα αγαπημένα σας!


Κρασί από χολή αρκούδας

Κι όμως χρησιμοποιείται και η χολή αρκούδας 
για παραγωγή κρασιού στην Κίνα, Κορέα και Βιετνάμ!
Μια πρακτική που όπως είναι φυσικό, έχει δεχτεί 
μεγάλη κριτική και αντίδραση από πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
bear pile wine
Το κρασί Pingbian Bear Bile παράγεται από χολή αρκούδας, 
από το φαρμακευτικό βότανο κάσσια (Cassia senna), καραμέλα, 
φλούδα πορτοκαλιού και σπόρους μάραθου, 
συστατικά που δρουν ως βελτιωτικά στα οργανοληπτικά 
χαρακτηριστικά του κρασιού.
Η χολή αρκούδας περιέχει ουρσοδεοξυχολικό οξύ (UDCA)
το οποίο ενεργεί ως αντιφλεγμονώδες, δρα ευεργετικά 
στην μείωση του πυρετού, στην προστασία του ήπατος κ
αι της χοληδόχου κύστεως, στη βελτίωση της όρασης 
και στην καταπολέμηση της χολολιθίασης.

Τej: Ένα κρασί από μέλι από την Αιθιοπία

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό κρασί που παρασκευάζεται 
και καταναλώνεται στην Αιθιοπία. 
Φτιάχνεται από μέλι, νερό και  από τμήματα του Αφρικανικού φυτού geshο.

ethiopian honey wine

Είναι ένα καθαρό φυσικό κρασί χωρίς κανένα πρόσθετο 
όπως συντηρητικά ή χρώμα. 
Έχει ημίγλυκη γεύση και έντονα αρώματα λουλουδιών. 
Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλη ποικίλλει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου