Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ο «Αρκτούρος» διεκδικεί τις αιχμάλωτες αρκούδες της Θεσσαλονίκης 30.000 υπογραφές για απελευθέρωση άγριων ζώων του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου



Ο «Αρκτούρος» διεκδικεί τις αιχμάλωτες αρκούδες της Θεσσαλονίκης

Μια αρκούδα καφέ, δυστυχώς όχι τόσο ανέμελη όσο στο ομώνυμο τραγούδι της «Λιλιπούπολης», φέρνει σε αντιπαράθεση τον Δήμο Θεσσαλονίκης με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», που ξεκινά εκστρατεία για την απελευθέρωση των άγριων ζώων του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου της πόλης.

Οι φίλοι του «Αρκτούρου», όπως και πολλοί άλλοι Θεσσαλονικείς, είχαν διατυπώσει και παλαιότερα ενστάσεις για την κατάσταση των ζώων του κήπου και τις συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά το ποτήρι ξεχείλισε μετά τον θάνατο στις αρχές Απριλίου του Μίσα, του αρσενικού αρκούδου που είχε γεννηθεί στον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου. Ο 17χρονος Μίσα, ο οποίος δεν ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη αυτή την άνοιξη, είχε μεταφερθεί στον Ζωολογικό Κήπο της Θεσσαλονίκης μαζί με τις αδελφές του, όταν ήταν τριών ετών, λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Όντως ενάντια στην πρακτική της διαβίωσης και αναπαραγωγής άγριων ζώων σε συνθήκες αιχμαλωσίας - και μάλιστα σε χώρους που κρίνονται ακατάλληλοι - ο «Αρκτούρος», με παλαιότερη μελέτη του, είχε ζητήσει ο ζωολογικός κήπος να φιλοξενεί μόνον οικόσιτα ζώα. Η σταδιακή μετατροπή του σε κήπο οικόσιτης πανίδας αντί της άγριας είναι σήμερα στόχος και του Δήμου, στελέχη του ωστόσο σημειώνουν ότι κάθε χρόνο τον επισκέπτονται δεκάδες σχολεία ακριβώς για τα άγρια ζώα, τα οποία οι μαθητές δεν θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αν δεν βρίσκονταν εκεί.

Ο «Αρκτούρος» προχωρεί αυτές τις ημέρες σε συλλογή υπογραφών - έχοντας στόχο να φθάσει τις 30.000 - προκειμένου να μεταφερθούν τα ζώα από το Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο σε περιβάλλον κατάλληλο για την προστασία και τη διατήρηση της άγριας ζωής. Το σύνθημα της καμπάνιας είναι «Βοήθησε να βάλουμε τέλος στην αιχμαλωσία των αρκούδων και των λύκων», παρ' ότι ο δήμος υποστηρίζει ότι «οι συνθήκες διαβίωσης και φροντίδας από τους 34 εργαζομένους του ζωολογικού κήπου είναι επαρκείς και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ζώων».

Τι λέει ο δήμος

Όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο αρμόδιος για τον Ζωολογικό Κήπο της πόλης, αντιδήμαρχος Ποιότητας ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας «για να υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα της μετατροπής του κήπου θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα master plan με ειδικό χρονοδιάγραμμα, ώστε αφενός τα άγρια ζώα να μεταφερθούν στα καταφύγια, αφετέρου ο νέος κήπος να συνεχίσει να προσελκύει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της πόλης μας και να μη μετατραπεί σε έναν ακόμα εγκαταλελειμμένο χώρο».

Επιπλέον, όπως παρατηρεί ο κ. Ζέρβας, τα συγκεκριμένα ζώα, που έχουν βρεθεί από μικρά και έχουν μεγαλώσει στον χώρο του ζωολογικού κήπου, ενδεχομένως να μην καταφέρουν να εναρμονιστούν στον φυσικό χώρο των καταφυγίων.

Τι απαντά ο «Αρκτούρος»

Ο «Αρκτούρος» από την άλλη πλευρά σημειώνει ότι τα αρνητικά της υφιστάμενης κατάστασης δεν είναι θεωρητικά αλλά υπαρκτά: έλλειψη κατάλληλου σχεδιασμού, ανεπάρκεια προσωπικής φροντίδας και κτηνιατρικής περίθαλψης, καθώς και ο μικρός χώρος διατήρησης των ζώων, με ακατάλληλο υπόστρωμα, δεν αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τις αρκούδες και τα άλλα άγρια ζώα.

«Δεχόμαστε πιέσεις και καταγγελίες και από τους ίδιους τους πολίτες που επισκέπτονται τον κήπο για τις συνθήκες αιχμαλωσίας των αρκούδων», λέει στο «Βήμα» η Βάσω Πετρίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του «Αρκτούρου». Οι υπογραφές που θα συλλεγούν έως το τέλος Απριλίου, θα κατατεθούν στη διεύθυνση του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο» δύο λύσεις υπάρχουν: «Είτε να εναρμονιστούν οι ζωολογικοί κήποι με την ισχύουσα νομοθεσία και να αλλάξει το διαχειριστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης των άγριων ζώων, είτε να μεταφερθούν οι δύο αρκούδες του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του Νυμφαίου».
 
 
πηγή: www.tovima.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου