Σελίδες

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Με παραμύθι μοιάζει η ιστορία του γιατρού Κωνσταντίνου Κυριαζόπουλου στη μνήμη του οποίου προσφέρθηκε ένα εκατομμύριο 815 χιλιάδες δολάρια (περίπου ενάμισι εκατομμύριο ευρώ) υπέρ του ομογενειακού οργανισμού «Φροντίδα», που εδώ και 37 χρόνια παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στους Έλληνες ηλικιωμένους της Μελβούρνης με γηροκομεία, γηριατρεία και κέντρα για ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια.






Τα χρήματα αυτά άφησε στη διαθήκη του για την «Φροντίδα» 

ο Μιχάλης Κρίζος, πολιτικός μηχανικός, 
στη μνήμη του πατέρα του Κωνσταντίνου, 
όπως ανακοινώθηκε στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας 90 κλινών 
του γηροκομείου «'Ανεση» στο Θόρνμπουρι της Μελβούρνης, 
αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ - ΑΜΠ.

Ο Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος γεννήθηκε στην Ανδριανούπολη το 1866. 

Ο παππούς του μαζί με άλλους προύχοντες της Ανδριανούπολης 
απαγχονίστηκαν από τους Οθωμανούς.

Ο ίδιος πήγε στην Αθήνα, σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκα για δέκα χρόνια στο Παρίσι. Επέστρεψε στη Βουλγαρία και στην Ανδριανούπολη αλλά επειδή το κλίμα δεν ήταν καλό για τους Έλληνες, το 1902 μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη και ήταν ο πρώτος Έλληνας γιατρός της πόλης.

Υπήρξε για μικρό διάστημα πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης αλλά και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας ενώ πρόσφερε πολλά και για την ολοκλήρωση του πρώτου ελληνορθόδοξου ναού της πόλης, του Ευαγγελισμού.

Υπήρξε ο πρώτος θεατρικός συγγραφέας της ομογένειας, 

έγραφε άρθρα στην πρώτη ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας 
αλλά και ποιήματα και λογοτεχνικά ποιήματα 
σε ελλαδικά έντυπα με το ψευδώνυμο «Κλήτος».

Ήταν φίλος της μοναρχίας και «παθιασμένος» με τα ελληνικά εθνικά θέματα. 

Ο γιος του Μιχάλης Κυριαζόπουλος ή Μάϊκ Κρίζος 
-που άφησε στην διαθήκη του το ποσόν των $1.815 εκατ. για τη «Φροντίδα»- 
γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1910, 
σπούδασε πολιτικός μηχανικός, είχε μια εντυπωσιακή καριέρα 
και πέθανε το 2007 σε ηλικία 96 ετών αφήνοντας πίσω του ένα γιο και δυο κόρες.

Για την ιστορία αναφέρεται πως το εντυπωσιακό ποσό των 205.000 χιλιάδων δολαρίων απέφερε και ο ραδιοέρανος που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού 3ΧΥ για την ενίσχυση της «Φροντίδας». Επί πλέον, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες δολάρια από τη διάθεση των «κλειδιών» με αποτέλεσμα το ποσόν να φτάσει στις $265.000 που αποτελεί και ρεκόρ όλων των εποχών.

Αυτό από μόνο του δείχνει την εμπιστοσύνη που χαίρει ο οργανισμός στις τάξεις της ομογένειας «η οποία τον στηρίζει γενναιόδωρα εδώ και 36 χρόνια», όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Σάκης Ζαφειρόπουλος, στα εγκαίνια του νέου της γηροκομείου «'Ανεση» στο Thornbury. Ενός γηροκομείου με 90 κρεβάτια που θυμίζει «ξενοδοχείο πέντε αστέρων», όπως τόνισαν όσοι το επισκέφθηκαν.

Πολυάριθμοι οι ομογενείς που βρέθηκαν στα εγκαίνια του Σαββάτου και όλοι, όπως και οι επίσημοι, μιλούσαν με θαυμασμό για το έργο της «Φροντίδας» και την προσφορά της στην παροικία από το 1976 που συστάθηκε ο οργανισμός.

Ενός έργου που παρουσίασε αναλυτικά στην ομιλία του ο κ. Ζαφειρόπουλος, υπογραμμίζοντας και τις μελλοντικές προκλήσεις για τον οργανισμό και την παροικία όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών και φροντίδας στους ηλικιωμένους.

Το πιο σημαντικό όμως -αλλά και το πιο ακριβό- έργο της «Φροντίδας» έως τώρα είναι τα 18 εκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν στο γηροκομείο «'Ανεση».

Η νέα πτέρυγα διαθέτει 90 κλίνες και μαζί με τις 30 κλίνες που είχε έως τώρα, η χωρητικότητά του ανέρχεται στις 120 κλίνες. Θα δημιουργηθεί δε και ειδικά εξοπλισμένη πτέρυγα, 30 κλινών, για άτομα που πάσχουν από άνοια.

Όπως εξήγησε στην ομιλία του ο κ. Ζαφειρόπουλος, όταν ολοκληρωθούν τα έργα στο γηροκομείο «'Ανεση» θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης αλλά επέκτασης των εγκαταστάσεών στο Clayton, εκεί όπου κτίστηκε το πρώτο γηροκομείο που τώρα διαθέτει 103 κλίνες και θα προστεθούν άλλες 47! Και, βεβαίως, η «Φροντίδα» διαθέτει γηροκομεία και γηριατρεία στο Σεντ Αλμπανς και το Τέμπλεστοου της Μελβούρνης, αλλά και (συνεταιρικά) στο Νιούκαστλ της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Για να λειτουργήσουν αυτά τα ιδρύματα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους εκατοντάδες άτομα, αφού η «Φροντίδα» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Απασχολεί 515 άτομα που σύντομα θα γίνουν 600 και έχει έναν προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτά τα αναγνωρίζει η ομογένεια και γι' αυτό προσφέρει ακόμα και από το υστέρημά της για τα έργα αυτά, ενώ εκατοντάδες είναι οι ομογενείς που προσφέρουν αφιλοκερδώς την εργασία τους.


 eirinika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου