Σελίδες

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

“Be You”, γιατί το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι κακό! “ Δύο Σπαρτιάτες φοιτητές αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο για τον περιορισμό των φαινομένων σχολικής βίας ”

















*ΣΠΑΡΤΗ. 
Μια αξιόλογη πρωτοβουλία φιλανθρωπικής δράσης για τον περιορισμό των φαινομένων σχολικής βίας(bullying)έχουν αναλάβει δύο Σπαρτιάτες φοιτητές 
που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων του νομού.

**Πρόκειται για 
-- το Δημήτρη Βαρούνη, φοιτητή στο New Bulgarian University 
και ιδρυτικό μέλος του φιλανθρωπικού κινήματος “BE YOU” 
-- και την Παναγιώτα-Νεκταρία Λαγάκου, φοιτήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, η οποία έχει ενεργό ρόλο και συμμετοχή στο νεοσύστατο κίνημα για τον περιορισμό του bullying.

*Ταλαντούχος νέος με σπουδαίες ικανότητες αλλά και κοινωνικές ανησυχίες, ο Δ. Βαρούνης, προτού ολοκληρώσει τη σχολική του ζωή, αποτελούσε ήδη μέρος του management team του πιο hot συγκροτήματος στην Ελλάδα, VEGAS, ενώ σχεδίασε και ένα από τα κορυφαία τουριστικά blog της περιοχής του, το lakonistas.gr. 
Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης είναι ο νεότερος κάτοχος του ανώτερου πτυχίου Master της Microsoft. *Από την άλλη πλευρά, η Παναγιώτα-Νεκταρία ήταν εκλεγμένη έφηβη βουλευτής την περίοδο 2011-2012.

*Οι δύο νεαροί Σπαρτιάτες, όμως, δε σταματούν στην ίδρυση και την προώθηση του κινήματος τους, καθώς δημιούργησαν και την αντίστοιχη ραδιοφωνική εκπομπή “BE YOU ON AIR”, η οποία βρίσκεται υπό τη στέγη του European School Radio και πραγματοποιείται κάθε Σάββατο 14:00-16:00, με βασικούς ομιλητές τους ίδιους. Μάλιστα, πρόσφατα η εκπομπή απέσπασε ραδιοφωνικό βραβείο στα «Ραδιοφωνικά Βραβεία Ελλάδας-Κύπρου 2011-2012» στην κατηγορία «Κοινωνικό θέμα/ανθρώπινες σχέσεις», εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

*Περισσότερες πληροφορίες για το κοινωνικό κίνημα των δύο νέων Σπαρτιατών μπορείτε να αναζητήσετε στη διεύθυνση: http://beyou-movement.org
Η Παναγιώτα-Νεκταρία Λαγάκου αναφέρεται στη σχολική βία και περιγράφει τους σκοπούς του κινήματος “BE YOU”:
«Η βία σε όλες ανεξαιρέτως τις μορφές της, αποτελεί πλέον ένα «κοινωνικό γεγονός». Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές και δεν μπορεί να δοθεί με ευκολία ένας καθολικός ορισμός της. Η βία είναι η μορφή έκφρασης του θυμού ή του φόβου, και αποτελεί μία φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση. Μαθαίνεται σε μικρή ηλικία, συνεπώς μπορεί να αποφευχθεί μέσα από πρώιμες θετικές εμπειρίες.

- Ίσως μία από τις σημαντικότερες μορφές βίας είναι η σχολική βία. 

Η βία δηλαδή που λαμβάνει χώρα κατά καιρούς στο σχολικό περιβάλλον, 
εμφανίζεται με τη μορφή του σχολικού εκφοβισμού (bullying), ο οποίος δεν περιλαμβάνει όπως οι περισσότεροι πιστεύουν μονάχα τη σωματική βία αλλά και τη λεκτική, τη ψυχολογική, τη σεξουαλική παρενόχληση ακόμα και το βανδαλισμό. 
- Ουσιαστικά πρόκειται για μία πράξη εσκεμμένη με σκοπό να δημιουργήσει αρνητικά προς το θύμα συναισθήματα όπως φόβο και «υποταγή» στο θύτη του. 
- Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να αναφέρεται στη σωματική (σπρωξίματα, κλωτσιές) ή λεκτική επίθεση (βρισιές, σαρκασμό, απειλές, συκοφαντίες, κοροϊδίες), σεξουαλικό (ανεπιθύμητο άγγιγμα, προσβλητικά μηνύματα) και ηλεκτρονικό εκφοβισμό (κακόβουλα sms, κλήσεις, e-mail, chat με απειλητικό περιεχόμενο).

Δεδομένου πως το σχολικό περιβάλλον δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μία μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία ζούμε, η σχολική βία συσχετίζεται άμεσα με την εγκληματικότητα στην ευρύτερη κοινωνία και είναι δείκτης της ανοχής της. 
Για το λόγο αυτό, η εξάλειψή της συνδέεται με την προστασία των θεσμών και των αξιών του κοινωνικού πλαισίου.

Την απαισιόδοξη αυτή κατάσταση έρχεται με σκοπό να ανατρέψει ένα «νεοσύστατο» 
φιλανθρωπικό κίνημα που φέρει το όνομα ΒΕ YOU( http://beyou-movement.orq/ ), 
με δημιουργό του τον επίσης ταλαντούχο νέο Δημήτρη Βαρούνη (Jim Varounis). 
Με τα τέσσερα μηνύματα που προβάλλει: 

• Πίστεψε στον εαυτό σου
• Να έχεις αυτοπεποίθηση
• Αγνόησε τα κακά σχόλια
• Ακολούθα το στόχο σου


*Προσπαθεί να ενισχύσει τον αγώνα για την αντιμετώπιση 
της σχολικής βίας (bullying) στα πλαίσια των ελληνικών σχολείων. 
Κάνε εσύ την διαφορά και απόλαυσε ελεύθερα τα μαθητικά σου χρόνια 
με το να είσαι ο εαυτός σου. 
Δώσε τέλος στην σχολική βία!»

 http://www.notospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου