Σελίδες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος



Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Οι Ισραηλινοί τήρησαν δύο λεπτών σιγή καθώς οι σειρήνες ηχούσαν επί ένα λεπτό, καθώς η χώρα τιμά σήμερα τη μνήμη έξι εκατομμυρίων Εβραίων που εκτελέστηκαν από τη ναζιστική Γερμανία και τους ευρωπαίους συνεργάτες της στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Η ζωή σταμάτησε στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία στις 10.00 τοπική ώρα.

Η ετήσια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος άρχισε μετά τη δύση του ηλίου την Κυριακή και διαρκεί μέχρι τη δύση του ηλίου σήμερα. Όλα τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν από χθες βράδυ εκπομπές, ντοκιμαντέρ και ταινίες για την γενοκτονία παρουσίασαν μαρτυρίες από επιζήσαντες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη των μαχητών του γκέτο της Βαρσοβίας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την εξέγερση κατά των ναζί τον Απρίλιο του 1943. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι που αναμένεται στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, θα παρακολουθήσει σήμερα τελετή στο Γιαντ Βάσεμ, το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

Μια από τις έξι δάδες που άναψαν στη μνήμη των θυμάτων αυτών ήταν χθες βράδυ στο Γιαντ Βάσεμ από τη χήρα του Πέρετζ Χόσμαν, ενός από τους τελευταίους πολεμιστές του γκέτο της Βαρσοβίας ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 83 ετών. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντζ αναχώρησε χθες για την Πολωνία για να ηγηθεί σήμερα της Πορείας των Ζωντανών, μιας πορείας τριών χιλιομέτρων που θα ξεκινήσει από το Άουσβιτς και θα καταλήξει στο Μπιρκενάου, τα δύο τμήματα του μεγαλύτερου ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης.
Σχεδόν 192.000 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος ζουν σήμερα στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία των επιζησάντων των στρατοπέδων θανάτου.

Εγκαινιάζοντας τις εκδηλώσεις χθες βράδυ στο Γιαντ Βάσεμ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να «αφήσει την τύχη του στα χέρια άλλων χωρών», απέναντι στη απειλή που θέτει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Νετανιάχου παραλλήλισε την πολιτική κατευνασμού που υιοθέτησαν ευρωπαϊκές δυνάμεις απέναντι στη ναζιστική Γερμανία πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους σημερινούς κινδύνους που διαφαίνονται, όπως είπε, από ένα εν δυνάμει πυρηνικό Ιράν.

«Εκτιμάμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά ποτέ δεν θα αφήσουμε την τύχη μας στα χέρια άλλων χωρών, ακόμη κι αν είναι οι καλύτεροι φίλοι μας». «Το φονικό μίσος εναντίον των Εβραίων, αυτό το μίσος δεν έχει εξαφανιστεί από τον κόσμο. Αντικαταστάθηκε από το φονικό μίσος κατά του εβραϊκού κράτους». Πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο «πολλοί δεν αναγνώρισαν εγκαίρως τον κίνδυνο. Δεν θα φθάσουμε ποτέ ξανά σε αυτή την κατάσταση, όταν θα είναι πολύ αργά».

Παρ’ ότι τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 27η Ιανουαρίου διεθνή ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, την ημέρα που το στρατόπεδο του Αουσβιτς απελευθερώθηκε το 1945, το Ισραήλ την τιμά κατά παράδοση την 27η ημέρα του εβραϊκού μήνα Νισάν –μια εβδομάδα πριν από την ημέρα της ανεξαρτησίας — για να συμβολίσει την ίδρυση του εβραϊκού κράτους μετά το Ολοκαύτωμα. Το Ισραήλ γιορτάζει την ημέρα της ανεξαρτησίας του την προσεχή εβδομάδα.

Πηγή: real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου