Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ελιόψωμο στολίδι.... η πιο όμορφη και νόστιμη έκδοση ελιόψωμου που έχω δοκιμάσει.



Ελιόψωμο  στολίδι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 20-30 γρ μαγιά νωπή
  • 400 ml νερό (λίγο λιγότερο από 2 ποτήρια)
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • 15-20 γρ αλάτι
  • 40 γρ ζάχαρη
  • λίγο λάδι για να το αλείψουμε
  • ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες φέτες

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
 
1) Διαλύουμε τη μαγια στο νερό καλά. - Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και το ελαιόλαδο.  
- Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή λεκάνη και κάνουμε μια λακούβα.  
- Ρίχνουμε μέσο το νερό όπου διαλύσαμε όλα τα άλλα υλικά.
2) Σιγά σιγά αρχίζουμε να ανακατεύουμε και τελικά να ζυμώνουμε 
έως ότου το ζυμάρι μας είναι έτοιμο. 
- Δεν κολλάει στα χέρια και δεν υπάρχουν σβώλοι. 
- Γίνεται ωραίο ελαστικό ζυμάρι.
 
Βήμα 3
 
3) Το αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Μετά το κόβουμε όλο μικρά μπαλάκι μεγεθος ελιάς ή μικρού καρυδιού. 
(αυτά με το φούσκωμα παίρνουν το κατάλληλο μέγεθος όπως φαίνεται)
- Μέσα σε μικρές στρόγγυλες φόρμες, ή ότι έχουμε, 
στρώνουμε ένα λαδόχαρτο και ρίχνουμε μια στρώση μπαλάκια ζυμαρένια.
 
Βήμα 4
4) Από πάνω ρίχνουμε 
λίγες φέτες ελιάς.
 
Βήμα 5
5) Επαναλαμβάνουμε και ρίχνουμε πάλι τα 
ζυμαρένια μπαλάκια και πάλι ελιές. 
Το πόσες ελιές θα βάλουμε εξαρτάται από το γούστο μας.
 
Βήμα 6
6) Λαδώνουμε από πάνω στο τέλος 
και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
 
Βήμα 7
 
7) Ψήνουμε 20 λεπτά στους 220 βαθμούς.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου