Σελίδες

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

....κάποια στοιχεία... που ίσως δεν γνωρίζαμε για τη μπύρα





*Η λέξη μπύρα προέρχεται σύμφωνα με τους ειδικούς από την ιταλική λέξη birra. Η λέξη ζύθος σχετίζεται με το ρήμα "ζέω" που σημαίνει βράζω.
* Η πρώτη καταγραφή σχετική με την μπύρα βρίσκεται στην Σφηνοειδή Γραφή των Σουμέριων (26ος αιώνας πΧ)
*Οι πρώτοι ζυθοποιοί ήταν γυναίκες!
*Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν αρχαία ευρήματα στην Κύπρο, που αποδεικνύουν την παραγωγή και κατανάλωση μπύρας στο 3500πΧ
*Η πρώτη ζυθοποιία επί Αρχαίου Ελληνικού εδάφους, λέγεται πως υπήρχε στην Θράκη
*Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, αν και γνώριζαν τα μυστικά της αρχαίας ζυθοποιίας, θεωρούσαν την μπύρα ποτό των βαρβάρων και συνέχισαν να καταναλώνουν κρασί!
*Υπάρχουν πάνω από 400 διαφορετικά είδη μπύρας! Δυο όμως είναι τα κυρίαρχα: οι Ale και οι Lager
*Μέχρι τον Μεσαίωνα, ο λυκίσκος ήταν άγνωστος στην συνταγή για μπύρα. Για να αρωματιστεί μια μπύρα χρησιμοποιούνταν βότανα, μπαχαρικά, φρούτα και μυρωδικά.
*Το 1516, θεσπίστηκε ο νόμος περί αγνότητας της μπύρας, απ’ τον Γουλιέλμος Δ', γνωστό ως Reinheitsgebot, το οποίο αποτελούσε την βασική νομοθεσία και συνταγή μπύρας μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Ακολουθείται ακόμα και σήμερα για τις «παραδοσιακές» μπύρες
*Οι Μοναχοί απ’ την Φλάνδρα χρησιμοποίησαν για πρώτοι φορά λυκίσκο.
*Η παλαιότερη ενεργή ζυθοποιία είναι η Βαβαρέζικη Κρατική Ζυθοποιία του Weihenstephan κοντά στο Μόναχο. Χρονολογείται απ’ το 1040.

*Η παλαιότερη ενεργή ζυθοποιία είναι η Βαβαρέζικη Κρατική Ζυθοποιία του Weihenstephan κοντά
στο Μόναχο. Χρονολογείται απ’ το 1040.  
*Για να χτιστούν οι πυραμίδες της Γκίζας στην Αρχαία Αίγυπτο, δαπανήθηκαν σε εργατικούς μισθούς πάνω από 200 εκ. γαλόνια μπύρας! (ο μισθός πληρωνόταν σε μπύρες)*Η πρώτη ελληνική ζυθοποιία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, 
ιδρύθηκε το 1864 στο Κολωνάκι, απ’ τον Ιωάννη Φιξ (Fuchs)
*Η Amstel ήρθε στην Ελλάδα το 1965, όπου και έσπασε το μονοπώλιο της ΦΙΞ
*Η πρώτη σε κατανάλωση μπύρας, χώρα στον κόσμο είναι...η Κίνα ! 
Δεύτερη χώρα είναι η Τσεχία και 
τρίτη έρχεται η Αμερική (ΗΠΑ)
*Η πρώτη συσκευασία των 6 για τις μπύρες, το γνωστό six-pack εμφανίστηκε το 1935!
*Η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία ήταν η Craft, 
η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της το 1997
*Υπάρχουν 5 μεγάλες ζυθοποιίες στην Ελλάδα. 
Οι δύο ανήκουν σε πολυεθνικές 
(Αθηναϊκή Ζυθοποιία-Heineken και Μύθος Ζυθοποιία-Carlsberg)
* Η νέα ΦΙΞ έκανε την εμφάνισή της το 2009. 
Στα τηλεοπτικά της σποτ εμφανίζονταν γνωστοί ηθοποιοί.
*Οι πιο γνωστές και διακεκριμένες ελληνικές μικροζυθοποιίες είναι οι 
-Septem, 
-Κερκυραϊκή, 
-Zeos, 
-Χάρμα και 
-Brinks. 
Υπάρχουν κι άλλες που παρουσιάζουν ανοδική πορεία, 
ενώ κάθε χρόνο ιδρύεται και από μια νέα.
*Η ονομασία Radler είναι γερμανική και προέρχεται απ’ την λέξη Rad, 
που σημαίνει ποδήλατο
*Η PilsnerUrquell (ή PlzeňskýPrazdroj στα Τσέχικα), 

καθιέρωσε με την εμφάνιση της, το 1842, την κατηγορία των Pilsner.
*Το “ABV” στις ετικέτες απ’ τις φιάλες είναι τα αρχικά από τις λέξεις 
Alcohol by Volume και *σημαίνουν Αλκοόλ κατ’ όγκο
*Home-brewing είναι η ορολογία για την παραγωγή οικιακής μπύρας.
Home-brewer είναι ο ζυθοποιός που παράγει μπύρα σπίτι του, 
ο ερασιτέχνης ζυθοποιός.



Πηγή:news.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου