Σελίδες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Καινοτομία στον τομέα έρευνας των βλαστοκυττάρων


Καινοτομία στον τομέα έρευνας των βλαστοκυττάρων


Ένα πολύ μεγάλο βήμα στον τομέα των ερευνών με τη χρήση βλαστοκυττάρων για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Β. Καρολίνα στο Τσάπελ Χιλ, οι οποίοι κατάφεραν για πρώτη φορά να απομονώσουν βλαστοκύτταρα από τον ιστό του ανθρώπινου εντέρου.
Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού Stem Cells, το γεγονός ότι οι ειδικοί τόσα χρόνια δεν είχαν στη διάθεσή τους το συγκεκριμένο είδος βλαστοκυττάρων, τους είχε οδηγήσει στη χρήση αντίστοιχων κυττάρων από ποντίκια. Ωστόσο, παρόλο που σ’ αυτόν τον τομέα έρευνας έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη βιολογία των βλαστοκυττάρων των ποντικιών και σε εκείνα που διαθέτει ο άνθρωπος, έχουν κρατήσει αρκετά πίσω την αναζήτηση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για διάφορα προβλήματα υγείας και καταστάσεις.

Η νέα εξέλιξη δίνει στους επιστήμονες ένα πολύτιμο μέσο για την κατανόηση των πραγματικών μηχανισμών της βιολογίας των βλαστοκυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού
Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όχι μόνο μπορούσαν να απομονώσουν το συγκεκριμένο είδος βλαστοκυττάρων από τον ιστό του εντέρου, αλλά επιπλέον ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν τους διαφορετικούς τύπους εντερικών βλαστοκυττάρων.

«Παρόλο που οι πληροφορίες που παίρνουμε από τα ποντίκια αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του ιστού, υπάρχουν κάποιες δυνατότητες, τις οποίες ίσως δεν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε χωρίς παρόμοια πειράματα στον ανθρώπινο ιστό», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο Adam C. Gracz, ένας από τους βασικούς της συντάκτες. «Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, το επόμενο βήμα είναι να χαρακτηρίσουμε προσεκτικά αυτούς τους πληθυσμούς, ώστε να εντοπίσουμε τις δυνατότητές τους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών ή ακόμη και για την αντιμετώπιση γενετικών διαταραχών, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου».
Η νέα εξέλιξη δίνει στους επιστήμονες ένα πολύτιμο μέσο για την κατανόηση των πραγματικών μηχανισμών της βιολογίας των βλαστοκυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης, πιστεύεται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση από τις παρενέργειες που προκαλούν η θεραπεία με ακτινοβολίες και η χημειοθεραπεία.


naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου