Σελίδες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας συνεχίζεται!




Η 1η φάση με το όνομα «ΕΥΔΟΞΟΣ» διεξήχθη ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος 3/12/12 με 17/12/12.

Η 2η φάση με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» διεξήχθη 26/01/2013 με τη συμμετοχή όλων των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου της χώρας, ανεξάρτητα εάν συμμετείχαν ή όχι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

H 3η φάση με το όνομα «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (Γεωργίου Καρτάλη 72 - Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) το περασμένο Σάββατο 02/03/13.

Η 4η φάση του διαγωνισμού με το όνομα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο (13-14/04/13) με τη συμμετοχή των 15 πρώτων μαθητών Λυκείου της 3ης φάσης «Ιππαρχος». Οι 10 καλύτεροι θα στελεχωθούν οι 2 Εθνικές Ολυμπιακές Ομάδες Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Πώς; Οι 5 μαθητές του Λυκείου που θα έλθουν πρώτοι στην 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», ηλικίας κάτω των 20 ετών (μέχρι τις 31-12-2013) και ανεξάρτητα από φύλο, θα στελεχώσουν την 1η Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής και θα μεταβούν στο Βόλο, από τις 27 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου του 2013, για να λάβουν μέρος στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Σε περίπτωση κωλύματος ενός (ή περισσότερων) εκ των πέντε, τη θέση του θα πάρει ο αμέσως επόμενος στη σειρά κατάταξης από την 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ».

Οι 5 επόμενοι (δηλαδή, έως τον 10ο) στην κατάταξη μαθητές Λυκείου από την 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», ηλικίας κάτω των 20 ετών (μέχρι τις 31/12/2013) και ανεξάρτητα από φύλο, θα στελεχώσουν τη 2η Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής και θα μεταβούν, επίσης, στο Βόλο, από τις 27 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου του 2013, για να λάβουν μέρος στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Σε περίπτωση κωλύματος ενός (ή περισσότερων) εκ των πέντε, τη θέση του θα πάρει ο αμέσως επόμενος στη σειρά κατάταξης από την 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ».

Η εκπαίδευση θα γίνει από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013 έως και την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 στο Βόλο με έξοδα φιλοξενίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εάν κάποιος απουσιάσει από την εκπαίδευση σε ποσοστό άνω του 25% των συνολικών ωρών, αυτομάτως αποκλείεται από την Ομάδα.

Η αποστολή στη μακρινή NASA...

Δυστυχώς η οικονομική κρίση οδήγησε τη NASA σε περικοπές. Συνεπώς, σχεδόν όλα τα έξοδα της αποστολής βαραίνουν τους γονείς των 2 νικητών.
Τι δήλωσαν γιʼ αυτό στον Τύπο οι 2 (περήφανοι) γονείς;
«Σε καμία περίπτωση δεν σκεφτήκαμε ότι δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το ταξίδι, εξαιτίας της κρίσης, με αποτέλεσμα να χάσει ο Φώτης αυτή την μοναδική εμπειρία ζωής», δηλώνει ο κ. Χρήστος Γιασεμής.
«Η κάθε επιτυχία τής δίνει φτερά να συνεχίσει, δεν μπορώ να της κόψω τα φτερά εξαιτίας των χρημάτων»,
συμπληρώνει η κα. Γιολάντα Τσαπράζη.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας στον Βόλο

Επόμενος στόχος των δύο νέων αστρονόμων είναι η τέταρτη φάση του διαγωνισμού, η οποία θα τους οδηγήσει κατευθείαν στη Διεθνή Ολυμπιάδα. «Στόχος μου πλέον είναι όχι μόνο να περάσω στην Ολυμπιάδα, αλλά να λάβω και μια καλή θέση, όχι να είμαι πρώτος από τους τελευταίους» υπογραμμίζει ο Φώτης.

Εφέτος μάλιστα η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Ως διοργανώτρια χώρα η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 2 ομάδες από 5 μαθητές.

Στην τέταρτη φάση ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ του πανελλήνιου διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Απριλίου, θα συμμετέχουν 18 παιδιά από τα οποία θα διακριθούν οι 2 ομάδες με τους 10 μαθητές.

Επίσημο site: http://www.ioaa2013.gr/

Photo credit: Daniel Terdiman/CNET News.com

Διαβάστε GoodNews για την Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας στο Βόλο
http://www.goodnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου