Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Καινοτόμα λύση για τη διαχείριση σκουπιδιών νίκησε στον διαγωνισμό Call to Innovation



Καινοτόμα λύση για τη διαχείριση σκουπιδιών νίκησε στον διαγωνισμό Call to Innovation

Η κρίση «γεννά» και επιχειρηματικές ιδέες και δημιουργεί ευκαιρίες, όπως η πρόταση ενός φοιτητή για την επίλυση του προβλήματος απορριμάτων. Πρόκειται για τον Γιάννη Μουργή 23 ετών απόφοιτο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είναι ο νικητής του διαγωνισμού Call to Innovation- της παράλληλης δράσης του TedxAcademy.

Η ιδέα του Γ. Μουργή λέγεται organery και αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων με τρόπο καινοτόμο και αποδοτικό. Η πρόταση αφορά  στην ολοκληρωμένη συνοικιακή κομποστοποίηση με «έξυπνους» κάδους διαχείρισης που αναγνωρίζουν ψηφιακά το οργανικό DNA των απορριμμάτων. Επίσης δίνονται κίνητρα για συμμετοχή στη διαδικασία, αφού το σύστημα επιστρέφει εμπράκτως πολλαπλά οφέλη σε κάθε συμμετέχοντα που ακολουθεί τους κανόνες (π,χ, εξαργύρωση πόντων με εκπτωτικά κουπόνια σε supermarkets)
Οι στόχοι των εμπνευστών της ιδέας είναι :
-Η έναρξη ενός νέου μεγάλου παιχνιδιού για όλους του πολίτες, το παιχνίδι της συλλογικής κομποστοποίησης με πόντους
-Η εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από σύγχρονες εκπαιδευτικές εφαρμογές μετρήσιμου αποτελέσματος σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού
-Η έμπρακτη χρηματική, κοινωνική και ηθική επιβράβευση των πολιτών που κομποστοποιούν και η αποθάρρυνση όσων δεν το κάνουν σωστά
-Η μείωση ή εξάλειψη του κόστους διαχείρισης και συγκομιδής απορριμμάτων κάθε δήμου
-Η μείωση των εκπομπών ρύπων CO2, από την ανεξέλεγκτη ταφή ή καύση των απορριμμάτων.
-Η αύξηση της παραγωγικότητας της Ελληνικής γης, συμπεριλαμβανομένου των πυρόπληκτων περιοχών.
Ο Γιώργος Μουργής θα φοιτήσει για 10 εβδομάδες στο Singularity University στη Silicon Valley. Εκεί μαζί με 80 ακόμη νικητές από παρόμοιους διαγωνισμούς που διεξάγονται σε 30 χώρες, θα εκπαιδευτεί στις εφαρμοσμένες τεχνολογίες που θα βγουν στην αγορά στα επόμενα 10 χρόνια και θα διδαχθεί πώς να μετατρέψει  την ιδέα του σε πράξη.
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου