Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης σωματιδίων WIMP





Ερευνητές των υπόγειων εγκαταστάσεων Υπερ-Κρυογενικής Αναζήτησης Σκοτεινής Ύλης (CDMS) στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσίευσαν μετρήσεις τριών συμβάντων τα οποία βρίσκονται στο εύρος σήματος των «ασθενών αλληλεπιδρώντων βαρέων σωματιδίων» (WIMP). 
Σε δηλώσεις τους όμως ξεκαθάρισαν ότι τα ευρήματα αποτελούν προς το παρόν ενδείξεις και όχι αποδείξεις εντοπισμού σκοτεινής ύλης.

- Επιστήμονες σε διάφορα σημεία του κόσμου, αλλά και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αναζητούν αποδείξεις για την ύπαρξη σωματιδίων WIMP, διότι σύμφωνα με την ισχύουσα θεωρία και τις επεκτάσεις του κλασσικού μοντέλου φυσικής, αποτελούν σκοτεινή ύλη, το μυστηριώδες υλικό το οποίο πιστεύεται ότι συνιστά περίπου το 84% όλης της ύλης που υφίσταται στο σύμπαν.
- Τα WIMP φέρουν παρόμοιες ιδιότητες με τα νετρίνο, αλλά λόγω της κατά πολύ μεγαλύτερης μάζας τους είναι αρκετά πιο αργά. 
- Συγκεκριμένα τα WIMP αντιδρούν μόνο με την αδύναμη πυρηνική δύναμη και τη βαρύτητα, και όχι με τον ηλεκτρομαγνητισμό και την ισχυρή πυρηνική δύναμη, γεγονός που τα κάνει ιδιαίτερα δύσκολα να εντοπιστούν.


*Η πιθανότητα επαλήθευσης του εντοπισμού των σωματιδίων είναι 98,21%, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές
Η σκοτεινή ύλη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με άμεσο τρόπο, για αυτό οι ερευνητές καταφεύγουν στην αναζήτηση συμβάντων τα οποία μπορούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή της, όπως οι συγκρούσεις μεταξύ WIMP και ατομικών πυρήνων. 
Τα WIMP αντιδρούν ελάχιστα με την κανονική ύλη, αλλά επηρεάζονται από τη βαρυτική έλξη. 
Για αυτό το λόγο οι ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στον εντοπισμό συγκρούσεων λόγω αυτής. 

*Οι ερευνητές του CDMS εγκατέστησαν οκτώ ανιχνευτές πυριτίου σε θερμοκρασία απολύτου μηδενός (-273,15 βαθμοί Κελσίου), με σκοπό να εντοπίσουν την ελάχιστη θερμότητα που παράγεται κατά μία σύγκρουση μεταξύ ενός σωματιδίου WIMP και ενός πυρήνα ατόμου. 
*Εντόπισαν τρία τέτοια περιστατικά, τα οποία είναι αποτέλεσμα τέτοιων συγκρούσεων με πιθανότητα 98,21%, δηλαδή επίπεδο τριών σίγμα.
*Αν τα τρία περιστατικά αποδειχθούν ότι είναι αποτέλεσμα συγκρούσεων σωματιδίων WIMP 
και ατομικών πυρήνων, αυτό θα σημαίνει πως τα WIMP είναι αρκετά πιο ελαφριά 
από ότι περίμεναν οι επιστήμονες, καθώς οι συγκρούσεις ήταν της τάξης των 8,6 γιγα-ηλεκτρονιοβόλτ.
*Αυτός ο αριθμός είναι σε συμφωνία με μερικά μόνο από τα πειραματικά αποτελέσματα 
άλλων σχετικών ερευνών. 

- Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές δηλώνουν πως τα πρόσφατα ευρήματα 
έδωσαν μία νέα και απαραίτητη πνοή στην παγκόσμια προσπάθεια 
εντοπισμού σκοτεινής ύλης.

www.naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου