Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ανοίγει τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης...AΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2013










Στην Ελλάδα του 2013 και της κρίσης, η γνώση "διανέμεται" 
από 1.500 βιβλιοπωλεία όλων των ειδών και περισσότερα 
από 3.500 σημεία πώλησης βιβλίων 
(συμπεριλαμβανομένων των πρακτορείων Τύπου και των... σούπερ -μάρκετ).
Το 50% και πλέον των βιβλιοπωλείων και σημείων πώλησης βιβλίων 

βρίσκεται στην Αθήνα και το υπόλοιπο στις μεγάλες πόλεις 
(Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα).
Μετά το 2008, η διαφαινόμενη -τότε - και ήδη διαμορφωθείσα σήμερα οικονομική κρίση 

έχει τις επιπτώσεις της και στην αγορά του βιβλίου.
Έτσι, αν το 2006 της - οικονομικής αλλά όχι απαραίτητα και πνευματικής ευμάρειας - τυπώνονταν περί τoυς 10.296 (το πρώτο οκτάμηνο του χρόνου και μη συμπεριλαμβανομένων των e-books) τίτλους βιβλίων, το 2011 της διαμορφωμένης κρίσης, ο αριθμός των τίτλων "έπεσε" στους 8.333.

Το 1990 υπήρχαν στη χώρα 374 εκδοτικοί οίκοι και ο αριθμός "εκτοξεύτηκε" τριπλασιαζόμενος στους 927 (συμπεριλαμβανομένων πολλών εκδόσεων που ανέλαβαν οι εκδότες εφημερίδων με ειδικές τιμές ως προσφορές των ειδησεογραφικών εντύπων τους).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), που πραγματοποιήθηκε προ διετίας και παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του με αφορμή τη 10η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου που αρχίζει αύριο (Πέμπτη), στη Θεσσαλονίκη, έχουν ως εξής:

- Στην Ελλάδα, το 18% των εκδοτών παράγουν το 77% του συνολικού αριθμού των τίτλων.

- Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι εξακολουθούν να διοικούνται απο τους ιδρυτές ή τους απογόνους των ιδρυτών τους.

- Η βιβλιοπαραγωγή είναι απολύτως συγκεντρωτική στην πρωτεύουσα καθώς το 82% των εκδοτικών οίκων βρίσκονται στην Αθήνα, το 11% στη Θεσσαλονίκη και μόλις το 7% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η "έκρηξη" στην ελληνική αγορά του βιβλίου ήρθε μόλις το 2006, όταν σημειώθηκε αύξηση 10.000 νέων τίτλων σε μία χρονιά, αλλά μετά το 2008 διαφάνηκαν ήδη οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με κατακόρυφη μείωση των εκδιδόμενων τίτλων αλλά και του αριθμού των εκδοτικών οίκων.

Είναι χαρακτηριστικό (όπως αναφέρεται στην αποκλειστικά ξενόγλωσση έρευνα - απευθύνεται στους ξένους επισκέπτες της 10ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης) πως στην Ελλάδα, με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων, υπήρχαν το 1990, 374 εκδοτικοί οίκοι και το 2011 είχαν φτάσει τους 927.

Ακολουθώντας, μάλιστα, τις διεθνείς εξελίξεις όσον αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις αντίστοιχες συσκευές, 70 Έλληνες εκδότες διαθέτουν, σήμερα, περί τους 4.000 e-τίτλους βιβλίων (συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων) ενώ μόνο την τελευταία διετία πουλήθηκαν στην ελληνική αγορά περί τις 50.000 συσκευές iPad .

Η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που ξεκινά την Πέμπτη θα αναπτυχθεί στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τιμώμενη χώρα για τη φετινή διοργάνωση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και τιμώμενοι προσκεκλημένοι οι: Ιρβιν Γιάλομ, Τζόναθαν Κόου, Βικτόρια Χίσλοπ κ.ά.

Τιμώμενοι Ελληνες ορίστηκαν οι Θεσσαλονικείς δημιουργοί: Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (στη σχετική εκδήλωση το μεσημέρι της Κυριακής 19 Μαΐου θα μιλήσουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητές του ΑΠΘ, ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος κ.ά.) ο θεατρικός συγγραφέας Άκης Δήμου και ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος οι δύο τιμητικές εκδηλώσεις έχουν ορισθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, για την ίδια ώρα - στις 19.00 της Κυριακής σε διαφορετικά σταντ του περιπτέρου 13).

Συνολικά, στη φετινή επετειακή έκθεση περιλαμβάνονται 220 εκδηλώσεις και παρουσιάσεις νέων εκδόσεων καθώς και: ειδικό περίπτερο - αφιέρωμα για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, ειδικό αφιέρωμα στην επέτειο 1700 ετών από την υπογραφή του διατάγματος των Μεδιολάνων περί σεβασμού στον πολιτισμό του "άλλου" και την ανεξιθρησκία κ.λπ.

Η 10η Διεθνής Έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης χρηματοδοτείται 

μέσω του ΕΣΠΑ (1.865.200 ευρώ για την τριετία 2011-1014), 
ενώ ειδικά για τη φετινή διοργάνωση το ποσό ανέρχεται στις 442.000 ευρώ.

http://www.real.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου