Σελίδες

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Συντονισμένες αναλήψεις ανά την υφήλιο Τραπεζική ληστεία του 21ου αιώνα με λεία 45 εκατ. δολάρια αλλά ούτε ένα όπλο...


O χάρτης του χτυπήματος στο Μανχάταν: Οι επιδρομές απλώθηκαν σε 27 χώρες
O χάρτης του χτυπήματος στο Μανχάταν: 
Οι επιδρομές απλώθηκαν σε 27 χώρες   
  (Φωτογραφία:  Reuters )
 
 
Αναίμακτα, αθόρυβα και με εντυπωσιακά επικερδή έκβαση κατάφεραν χάκερ και «συνεργάτες» ανά την υφήλιο να ληστέψουν συνολικά 45 εκατ. δολάρια από τράπεζες με συντονισμένες επιθέσεις σε συνολικά 27 χώρες. Η συμμορία έβαλε στο στόχαστρό της δύο αραβικές τράπεζες, ως όπλα είχε ψεύτικες κάρτες ΑΤΜ και σήκωσε το τεράστιο ποσό σε δύο κύματα επιδρομών. Επτά άτομα συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη, αλλά οι εγκέφαλοι του κυκλώματος θεωρείται ότι βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.
Η περιγραφή της ληστείας είναι, εκ των υστέρων, απλή, αλλά στον άρτιο (όπως αποδείχθηκε) σχεδιασμό της φαίνεται ότι συμμετείχαν δεκάδες άτομα και χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας:

Οι χάκερ μπήκαν στο σύστημα επεξεργασίας καρτών ανάληψης και χρεωστικών δύο τραπεζών, της Rakbank στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της Bank of Muscat του Ομάν. Παρέκαμψαν τα συστήματα ασφαλείας και ακύρωσαν τα όρια αναλήψεων και χρεώσεων -διαδικασία που χρειάστηκε μήνες.

Έπειτα δημιούργησαν εξαρχής νέους κωδικούς πρόσβασης και φόρτωσαν τα στοιχεία σε δικές τους, ψεύτικες κάρτες -έφτανε μία απλή μαγνητική ταινία, ακόμη και από αυτές που βρίσκονται σε κάρτες-κλειδιά για τα δωμάτια ξενοδοχείων.

Τότε άνοιξε ο δρόμος για τις επιδρομές. Η πρώτη, όπως ανέφερε η εισαγγελία που χειρίζεται την υπόθεση στη Νέα Υόρκη, έγινε το Δεκέμβριο με λεία 5 εκατ. δολάρια. Η δεύτερη και μεγαλύτερη ήρθε στις 19 Φεβρουαρίου, κράτησε 10 ώρες και με συνολικά 36.000 συναλλαγές «απέδωσε» 40 εκατ. δολάρια.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι συνεργάζονται με αστυνομίες από δεκάδες χώρες για την υπόθεση -τα λεηλατηθέντα ΑΤΜ βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, σε Ιαπωνία, Ρωσία, Ρουμανία, Αίγυπτο, Κολομβία, Βρετανία, Σρι Λάνκα, Καναδά και αλλού.

Φαίνεται, τέλος, πως κανείς καταθέτης δεν έχασε ή χρεώθηκε χρήματα καθώς στην επίθεση τα ποσά αντλήθηκαν ουσιαστικά από την ίδια τράπεζα και όχι από υπαρκτούς μεμονωμένους λογαριασμούς.


*Newsroom ΔΟΛ, 
με πληροφορίες από Associated Press
http://news.in.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου