Σελίδες

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Μεγάλες δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποίησαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της (Ανατολικής) Γερμανίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων εν αγνοία τους και πληρώνοντάς το με την ίδια τους τη ζωή, αποκαλύπτει το περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.


n

Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο επικαλείται έγγραφα του πρώην υπουργείου Υγείας της ΛΔΓ και του Γερμανικού Ινστιτούτου Φαρμάκων, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 600 έρευνες σε 50 κλινικές έως και την πτώση του Τείχους το 1989. 
Τα συγκεκριμένα έγγραφα επιβεβαιώνουν το θάνατο δυο ανθρώπων στο Ανατολικό Βερολίνο, στα πλαίσια κλινικών δοκιμών του φαρμάκουTrental που ανέπτυσσε η δυτικογερμανική εταιρεία Hoechst για τη βελτίωση του κυκλοφορικού, και δυο ακόμη θανάτους στο Μαγδεμβούργο κατά τη διάρκεια δοκιμών αντιυπερτασικού φαρμάκου της εταιρείας Sandoz, η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από την ελβετική Novartis. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς στους οποίους χορηγούνταν τα πειραματικά σκευάσματα, δεν μπορούσαν να δώσουν συνειδητά τη συγκατάθεσή τους για τις δοκιμές, όπως οι 30 ηλικιωμένοι, με διανοητικά προβλήματα, στους οποίους χορηγήθηκε το ΕΡΟ ύστερα από παραγγελία εταιρείας στο νοσοκομείο Πρόνοιας του Βερολίνου. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις αλκοολικών σε κατάσταση τρομώδους παραληρήματος όπου χορηγούνταν το Nimopidin της εταιρείας Bayer για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο. Έως και 800.000 ανατολικογερμανικά μάρκα, περίπου 400.000 ευρώ, πρόσφεραν τα εργαστήρια της δυτικής Γερμανίας για κάθε τέτοια κλινική δοκιμή, αναφέρει το Σπίγκελ. 
Σε ερωτήσεις του περιοδικού, οι εταιρείες υποστήριξαν πως οι κλινικές δοκιμές υπακούουν σε πολύ αυστηρά διαδικαστικά πρωτόκολλα ασφαλείας, ενώ τα παραπάνω γεγονότα αφορούν στο απώτερο παρελθόν. Η ομοσπονδία των ερευνητών φαρμακευτικών εταιρειών επίσης δεν θεωρεί «προς στιγμήν να συντρέχει κάποιος λόγος για να διατυπώνονται υποψίες ότι υπήρξε κάτι παράτυπο».


αναδημοσίευση από:http://www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου