Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Οι Παλαιστίνιοι έκλεισαν 65 χρόνια ως πρόσφυγες


 Οι Παλαιστίνιοι έκλεισαν 65 χρόνια ως πρόσφυγες

Οι Παλαιστίνιοι τίμησαν σήμερα με διαδηλώσεις 
την επέτειο των 65 ετών από την ημέρα 
που διασκορπίσθηκαν ως πρόσφυγες.

Σχολεία και κυβερνητικά γραφεία έκλεισαν στις 11 π.μ. καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε όλους τους μαθητές και τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν σε πορείες στη μνήμη του γεγονότος που είναι γνωστό στους Παλαιστίνιους ως «Νάκμπα», καταστροφή στα αραβικά.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, χιλιάδες αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια κεντρική συγκέντρωση στη Ραμάλα και χιλιάδες συγκεντρώνονται επίσης στην Πόλη της Γάζας για μια πορεία οργανωμένη από το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο κυβερνά τον παραθαλάσσιο θύλακο, και από άλλες παρατάξεις.
Ως 800.000 Παλαιστίνιοι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα χωριά τους στη διάρκεια του πολέμου ο οποίος ξέσπασε όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, στις 14 Μαΐου 1948, και τα γειτονικά αραβικά κράτη εισέβαλαν στο καινούριο κράτος.
Οι Παλαιστίνιοι κάνουν τις εκδηλώσεις τους για τη Νάκμπα στις 15 Μαΐου, 
την ημέρα της εκπνοής της βρετανικής εντολής στην Παλαιστίνη.
Ο αριθμός των καταγεγραμμένων παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους -που ζουν σε καταυλισμούς οι οποίοι εξελίχθηκαν σε πόλεις στην Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα- έχουν αυξηθεί από τότε σε 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ που διοικεί τους καταυλισμούς...
(...) troktiko.eu
«Επί 65 χρόνια ο λαός μας έζησε αντιξοότητες και την ταπείνωση να αντιμετωπίζεται ως ξένος, τόσο στην εξορία όσο και στη γη του», δήλωσε ο Ερεκάτ. «Δυστυχώς αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια δύναμη κατοχής η οποία δεν θέλει την ειρήνη, μια εξτρεμιστική κυβέρνηση φτιαγμένη για εποίκους από εποίκους», τόνισε. «Μια κυβέρνηση η οποία κάθε φορά που είχε την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα στην ειρήνη και τους οικισμούς, επέλεξε τους τελευταίους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου