Σελίδες

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Εξαρτημένοι από ναρκωτικά Έλληνες οδηγούνται στη χρήση της θανατηφόρας ουσίας σίσα, καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει




Η αυξανόμενη δημοτικότητα της «κοκαΐνης των φτωχών» στην Αθήνα 
έχει δημιουργήσει αναταραχή  στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, 
οι οποίες έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια τους
(Μετάφραση από τη Guardian)

Helena Smith στην Αθήνα
guardian.co.uk, Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 20.08 BST



Κανείς δεν γνωρίζει τι ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση που διέλυσε την Ελλάδα ή το σίσα, ένα ναρκωτικό γνωστό και ως η «κοκαΐνη των φτωχών». Αυτό ωστόσο που όλοι δέχονται είναι ότι το σίσα σκοτώνει. Με €2 ή λιγότερο η δόση, ήρθε για να σαρώσει τη χώρα, που για πολύ καιρό βρίσκεται στο προσκήνιο της οικονομικής θύελλας της Ευρώπης.

"Είναι σίγουρα το χειρότερο ναρκωτικό. Σου καίει τα σωθικά, σε κάνει επιθετικό και σίγουρα σε οδηγεί στην τρέλα" είπε η Μαρία, πρώην εξαρτημένη από την ηρωίνη. "Αλλά είναι φτηνό και το βρίσκεις εύκολα, οπότε το παίρνουν όλοι."

Η κρίση των ναρκωτικών, η οποία αναδείχθηκε από ένα νέο ντοκιμαντέρ του Vice.com,  οδηγεί τις υπηρεσίες υγείας της Αθήνας, οι οποίες ήδη έχουν πληγεί από δρακόντειες περικοπές, πέρα από τα όριά τους.

Το σίσα, το ναρκωτικό το οποίο προτιμούν χιλιάδες άστεγοι Έλληνες που έχουν οδηγηθεί στο δρόμο από φτώχεια και απελπισία, περιγράφεται από τους εξαρτημένους και από επίσημες πηγές ως παραλλαγή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Η ιδιότητά του  να οδηγεί τους χρήστες σε κατάσταση απερίγραπτης βίας λόγω των ουσιών ενισχύεται από τις ουσίες με τις οποίες αναμειγνύεται συχνά αυτό το συνθετικό ναρκωτικό: υγρά μπαταρίας, λάδι μηχανής ακόμη και σαμπουάν. 

Ακόμη χειρότερα δεν είναι μόνο άμεσα διαθέσιμο, αλλά και εύκολο να το παρασκευάσεις – ιδανικό για μια κοινωνία η οποία, παρά τα επίσημα προγνωστικά αισιοδοξίας και οικονομικής προόδου, στη βάση τουλάχιστον βλέπει λίγο φως στο βάθος του τούνελ.

"Σε σκοτώνει αλλά σε κάνει να θέλεις να σκοτώσεις κιόλας" είπε στο Vice ο Κωνσταντίνος, ένας εξαρτημένος. "Μπορείς να σκοτώσεις χωρίς να καταλαβαίνεις τι έκανες… Και εξαπλώνεται πιο γρήγορα και από το θάνατο. Πολλοί χρήστες έχουν πεθάνει."

Για τον Χαράλαμπο Πουλόπουλο, το διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, του προεξέχοντος στην Ελλάδα θεραπευτικού οργανισμού για τα ναρκωτικά, το σίσα συμβολίζει τη λεηλασία της κρίσης, μιας κρίσης που έχει  προκαλέσει επίπεδα ρεκόρ φτώχειας και ανεργίας.  Είναι, όπως είπε, "ναρκωτικό λιτότητας"....[...]


 *η συνέχεια ΕΔΩ: http://www.kethea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου