Σελίδες

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

«Κάντε τον τουρίστα να ερωτευτεί την Ελλάδα», η γερμανική συνταγή....




.... τόσο, που να μη θέλει να περάσει το καλοκαίρι μακριά της».
Αυτό προτείνουν τρεις Γερμανοί αξιωματούχοι, που επισκέφθηκαν τη Λέσβο, 
την Καστοριά και τη Βέροια, 
με στόχο να διερευνήσουν τις δυνατότητες της κάθε περιοχής τόσο σε επίπεδο αγροτικής παραγωγής όσο και τουριστικής ανάπτυξης και να μεταφέρουν τεχνογνωσία. 
«Το ευκταίο για τη Μυτιλήνη είναι το πάντρεμα των δύο κλάδων, 
όπως και η ανάπτυξη του αγροτουρισμού» 
δηλώνει με πεποίθηση στην «Κ» εντεταλμένος σύμβουλος 
της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, κ. Eckard Engert, 
που βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα συνοδεύοντας τον βουλευτή 
των Πρασίνων και μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας ελληνογερμανικής φιλίας, 
κ. Markus Tressel. 

«Μας ανέφεραν ότι το 50% των ελαιόδενδρων δεν καλλιεργούνται, 
καθώς οι χαμηλές τιμές πώλησης ωθούν πολλούς παραγωγούς στην εγκατάλειψη» 
επισημαίνει ο βουλευτής. 
Τη συμβολή τους στην καταπολέμηση των εν λόγω φαινομένων ζήτησαν 
παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, 
με επικεφαλής την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, 
καθώς η τουριστική κίνηση και η πώληση ελαιόλαδου κλειδωνίζονται 
από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. 

Μεταξύ άλλων, διερευνάται η συνεργασία και η ανταλλαγή φοιτητών 
μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πανεπιστημίου του Μονάχου. 
Ηδη στο νησί έχουν πραγματοποιηθεί δύο σεμινάρια για αξιοποίηση 
της ελαιοπαραγωγής, που έχουν υλοποιηθεί υπό την αιγίδα του γερμανικού 
ινστιτούτου Friedrich- Ebert.
Το ελαιόλαδο είναι το δώρο της φύσης που μπορεί να οδηγήσει το νησί στην ανάκαμψη. 
«Στη γερμανική τηλεόραση έχουμε καθημερινά πέντε με έξι ώρες εκπομπές μαγειρικής που εξαίρουν τη θερμιδική αξία του ελαιόλαδου και ωθούν τους τηλεθεατές να το χρησιμοποιούν» παρατηρεί ο καθηγητής τουριστικού μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, 
δρ. Thomas Bausch. 
«Οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν αδρά για ποιοτικό λάδι, 
φτάνουν να δίνουν 25 ευρώ το μισόλιτρο για ιταλικό ελαιόλαδο, 
είναι επομένως απαραίτητο το ελληνικό λάδι να ανανεώσει 
την παρουσία του στις διεθνείς αγορές». Αντίστοιχα, 
στο πλαίσιο της γαστρονομικής «μόδας» πολλαπλασιάζονται τα σεμινάρια 
γευσιγνωσίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο. 

«Πολλοί συμπατριώτες μας ξοδεύουν 400 ευρώ για να μάθουν να ξεχωρίζουν 
το καλό λάδι και να γεύονται τα αρώματά του, 
σε μια κλειστή αίθουσα για ένα διήμερο στο Μόναχο, 
όπου δεν υπάρχουν ελιές» συμπληρώνει ο ίδιος.

Ανοικτά στο κοινό

«Οι Γερμανοί επισκέπτες θα ενδιαφέρονταν να παρακολουθήσουν 
την διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου, 
θα μπορούσαν επομένως να είναι ανοικτά τα ελαιοτριβεία στο κοινό» 
συμπληρώνει ο κ. Engert. Αντίστοιχα, η αντιπροσωπεία των Γερμανών, 
που επισκέφθηκε εγκαταστάσεις ελαιοτριβείων μιας εταιρείας και ενός συνεταιρισμού, 
εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των υποπροϊόντων λαδιού, 
ιδιαίτερα δε των φυσικών καλλυντικών έχει πολλές προοπτικές. 
«Διηγηθείτε στους τουρίστες πώς η Κίρκη άλειφε τον μυθικό Οδυσσέα με ελαιόλαδο, 
θα δείτε πώς θα ενθουσιαστούν» σχολιάζει ο βουλευτής υπομειδιώντας. 
«Μπορεί να μην έχουμε παράδοση ελαιοπαραγωγής στην πατρίδα μας, 
αλλά ξέρουμε τι ζητούν οι καταναλωτές μας».

Επιπλέον, προτείνει την ουσιαστική παράταση της τουριστικής περιόδου... (...)

 ενδιαφέρουσα η συνέχεια τού άρθρου
ΕΔΩ: http://www.kathimerini.gr



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου