Σελίδες

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Σε τούτη τη συνταγή από την Τήνο, η ξινουλή σάλτσα συμπληρώνει τη γλύκα της αγκινάρας. Το πιάτο παραδοσιακά μαγειρεύεται μαζί με φρέσκα κουκιά. Σερβίρετε σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό σε ψητό αρνί, κότα ή ψάρι. Διατηρείται καλά στο ψυγείο για μιά βδομάδα.{από τήν Αγλαία Κρεμεζή}‏



 

Yλικά

- 750 ml νερό κρύο2 λεμόνια κομμένα στα 4

- 1/3 φλιτζανιού χυμό λεμόνι φρεσκοστιμμένο
- 20 μικρές αγκινάρες με το κοτσάνι τους ή 8-10 μεγάλες, μόνο τις
καρδιές, καθαρισμένες (δείτε τη μέθοδο)
- 250 γραμμ. κουκιά φρέσκα καθαρισμένα ή 1 φλιτζάνι αρακά (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένο, το λευκό και περισσότερο από
το πράσινο μέρος
- 4 σκελίδες σκόρδο μεγάλες, χοντροκομμένες
- 1 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
- 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

-Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και μέτρια φωτιά βάλτε 1/4 φλιτζανιού 
από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. 
-Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε λιγότερο από 1 λεπτό, 
να μη ροδίσει το σκόρδο. 
-Προσθέστε τις αγκινάρες και (προαιρετικά) τα κουκιά ή τον αρακά, 
το κρασί, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό να τις σκεπάσει. 
-Όταν πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και βράστε 10-15 λεπτά 
ή μέχρι οι αγκινάρες μόλις να μαλακώσουν. 
-Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι από τον άνηθο, 2 1/2 κουτ. σούπας από το χυμό λεμόνι, 
αλάτι και πιπέρι όσο θέλετε και βράστε 5 λεπτά ακόμη. 

*Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση, 
προσθέτοντας κι άλλο λεμόνι αν χρειάζεται
*πρέπει το φαγητό να είναι έντονα λεμονάτο. 

-Βγάλτε από τη φωτιά, και αφήστε να κρυώσει. 
-Πασπαλίστε με τον υπόλοιπο άνηθο και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου. 

(Μπορείτε να φυλάξετε στο ψυγείο μέχρι 1 εβδομάδα 
σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου).

http://eirinika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου