Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Μύθοι και αλήθειες για τη σοκολάτα


Μύθοι και αλήθειες για τη σοκολάτα

Η σοκολάτα προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Theobroma cacao 
(ελληνικά: τροφή των θεών), γνωστό ως κακαόδεντρο. 
Τα επιστημονικά δεδομένα που σήμερα έχουμε δείχνουν ότι η σοκολάτα 
περιέχει αρκετά σημαντικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, 
απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, 
αλλά και κάποια των οποίων την κατανάλωση *πρέπει να *προσέχουμε, 
όπως τα κορεσμένα λιπαρά 
και η χοληστερόλη. 

α κυριότερα είδη σοκολάτας είναι: 
η μαύρη σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα.

Μαύρη σοκολάτα 

Τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, 
δηλαδή περίπου μια μεσαία σοκολάτα του εμπορίου,
μας δίνουν περίπου 543 θερμίδες. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογα με την περιεκτικότητα 
σε κακάο διαφοροποιούνται ελαφρώς και οι θερμίδες 
από σοκολάτα σε σοκολάτα. 
Περιέχει υδατάνθρακες και απλά σάκχαρα. 
Περιέχει ακόμη απαραίτητα....[...]

 Σοκολάτα γάλακτος
Η βασική διαφοροποίηση της σοκολάτας γάλακτος από τη μαύρη 
σοκολάτα είναι ότι περιέχει λιγότερο κακάο, 
το οποίο έχει αντικατασταθεί με γάλα. 
Αυτό δεν διαφοροποιεί ιδιαίτερα τις θερμίδες που περιέχει. 
Παρότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι η μαύρη σοκολάτα 
είναι καλύτερη για δίαιτα....[...]

Λευκή σοκολάτα  

Σε αντίθεση με τις άλλες δύο κατηγορίες, η λευκή σοκολάτα φτιάχνεται από το βούτυρο του κακάο και για αυτό έχει λίγο περισσότερες θερμίδες, χειρότερης ποιότητας λιπαρά και λίγο περισσότερη χοληστερίνη και από τη γάλακτος. Εμπεριέχει επίσης αρκετά απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και απολύτως ικανοποιητικά ποσά ασβεστίου. Η λευκή σοκολάτα δεν έχει καθόλου καφεΐνη και θεοβρωμίνη, γι’αυτό δεν έχει ιδιαίτερη διεγερτική και εξαρτησιογόνο δράση. Πολύ καλή επιλογή για έγκυες και θηλάζουσες, λόγω έλλειψης καφεΐνης.

Άλλα είδη σοκολάτας

Ανάλογα με τους συνδυασμούς που μπορεί να γίνουν, 
κυκλοφορούν στο εμπόριο και άλλα είδη σοκολάτας, 
όπως σοκολάτα με ξηρούς καρπούς ή με κόκκους ρυζιού, 
σοκολάτα με φρούτα (π.χ. σταφίδες), κ.α. 

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι συνήθως δεν έχουν 
μεγάλες διαφορές όσον αφορά τις θερμίδες που περιέχουν. 
Ίσως λιγάκι οι σοκολάτες με ξηρούς καρπούς να ανεβάζουν τις θερμίδες, 
αλλά ανεβάζουν και την ποιότητα της σοκολάτας, 
λόγω της περιεκτικότητάς τους σε συστατικά όπως καλά λιπαρά 
και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες....[...]

Απολαύστε τη σοκολάτα με μέτρο και να θυμάστε πως 
η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την…
πικρή πλευρά του χαρακτήρα της.

http://www.minervahorio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου