Σελίδες

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η ακραία υπερθέρμανση του πλανήτη είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι ρυθμοί αύξησης της θερμοκρασίας έχουν επιβραδυνθεί αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με έρευνα μίας διεθνούς ομάδας επιστημόνων.


REUTERS/Andy Clark
*REUTERS/Andy Clark

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι χρειάζεται να ληφθούν σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να πετύχουν τον στόχο που έχουν θέσει για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου.
Όπως έγραψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο περιοδικό Nature Geoscience, η έρευνα δείχνει ότι τα χρονοδιαγράμματα που βασίζονται στα σημερινά κλιματικά μοντέλα και προβλέπουν τις πιο ακραίες τιμές της θερμοκρασίας τα επόμενα 50-100 χρόνια, είναι όλο και λιγότερο πιο πιθανά.

Μετά τις μεγάλες αυξήσεις στη θερμοκρασία τις δεκαετίες 1980 και 1990, ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει επιβραδυνθεί, αν και τα δέκα θερμότερα έτη -από το 1850 που ξεκίνησε η τήρηση αξιόπιστων αρχείων- καταγράφηκαν από το 1998 και μετά.
Η επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας ωστόσο αποτελεί γρίφο για τους επιστήμονες, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχώς αυξάνονται, με την Κίνα να ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό γι' αυτό..... [...] http://www.enet.gr


Η θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί περίπου κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου 
 από τη βιομηχανική επανάσταση και οι δύο βαθμοί Κελσίου 
θεωρούνται ευρέως ως όριο για επικίνδυνες αλλαγές, 
όπως περισσότερες πλημμύρες, καύσωνες και αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ
 
Πηγή: Reuters
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου