Σελίδες

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

10 τρόποι για να κρατήσετε το Laptop σας σε κατάσταση καλής λειτουργίας.




Σας παρουσιάζουμε απλές συμβουλές για να αποφύγετε 
περιττά έξοδα για την επισκευή του φορητού σας. 
Εάν τις ακολουθήσετε, είναι σίγουρο ότι ο φορητός σας υπολογιστής 
θα ζήσει λίγο παραπάνω μια καλύτερη ζωή!

1. Καθαριότητα (Α)

Είναι μισή αρχοντιά λέγανε οι παλαιότεροι, και δεν έχουν άδικο. Προσέχουμε το πληκτρολόγιο και δεν το καθαρίζουμε με πανί εμποτισμένο στο νερό, γιατί μάλλον θα δημιουργήσουμε βραχυκύκλωμα. Πρέπει να το καθαρίζουμε πρώτα αναποδογυρίζοντας το εντελώς και κουνώντας το σε οριζόντιο επίπεδο για να πέσουν τυχόν ψίχουλα και άλλα μεγαλύτερα απορρίμματα. Φυσικά όλα αυτά με τον υπολογιστή μας εκτός λειτουργίας, αν δεν θέλουμε να αρχίσουμε να ψάχνουμε για καινούργιο σκληρό δίσκο. H μέγιστη προσοχή όταν έχουμε κοντά μας υγρά, ιδιαίτερα όταν αυτά περιέχουν ζάχαρη, απλά εννοείτε και δεν νομίζω ότι σηκώνει περαιτέρω σχολιασμό. 
Το κόστος για αλλαγή πληκτρολογίου ξεκινάει από τα 60€.

2. Καθαριότητα  (Β)

Επειδή η θερμοκρασία είναι ο χειρότερος εχθρός των φορητών Η/Υ, πρέπει να προστατέψουμε τον αγαπημένο μας φίλο. Η λύση δεν είναι η βάση με τα 13 ανεμιστηράκια, αλλά η καθαρή και ελεύθερη δίοδος του αέρα μέσα στο laptop. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αερισμού ενός φορητού είναι να "ρουφάει" με την χρήση ανεμιστήρα κρύο αέρα από την βάση του και να τον στέλνει εκτός, περνώντας τον από μια ψήκτρα με την οποία είναι συνδεδεμένα τα 3 βασικά chip (επεξεργαστής, Chipset και κάρτα γραφικών). Βρίσκουμε την έξοδο του αέρα που βρίσκεται συνήθως στο πίσω ή στο πλαϊνό μέρος του μηχανήματος και με ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα (κόστος περίπου 5€) φυσάμε από την έξοδο προς το εσωτερικό του μηχανήματος. Βάζουμε τον αέρα να ακολουθήσει δηλαδή την αντίθετη φορά. Με αυτό τον τρόπο σπρώχνουμε ανάποδα τα διάφορα σκουπίδια (τρίχες, τούφες, σκόνη) που μετά από καιρό κάθονται επάνω στην ψήκτρα και εμποδίζουν το αέρα από το να περάσει από αυτήν και να αποβάλει την θερμοκρασία προς τον έξω κόσμο. 
Αν δεν προσέξουμε το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 300€ για αντικατάσταση μητρικής!

3. Χρήση

Δεν χρησιμοποιούμε τον Η/Υ επάνω σε κουβέρτες, σεντόνια, καναπέδες και γενικά σε υφάσματα. Γιατί τοποθετώντας τον επάνω σε αυτά, απορροφάει μικρές κλωστές, χνούδια σκόνες. Όλα μαζί αυτά δημιουργούν με τον καιρό ένα αδιαπέραστο τείχος επάνω στην ψήκτρα, εμποδίζοντας την σωστή επαγωγή θερμότητας. Έτσι, εκτός του ότι αποκτάμε προβλήματα σταθερότητας (επανεκκινήσεις και τερματισμοί του συστήματος) είναι ο νούμερο 1 λόγος καταστροφής την κάρτας γραφικών μας. Γενικά τον χρησιμοποιούμε κυρίως σε τραπέζια και ειδικά "μαξιλάρια", και προσέχουμε ιδιαίτερα όταν το τοποθετούμε στα πόδια μας, καθώς μερικοί από αυτούς έχουν την τάση να αυξάνουν δραματικά την θερμοκρασία στο κάτω μέρος. Επίσης το ανεμιστηράκι μας γεμίζει σκόνες και αρχίζει να κάνει εκνευριστικό θόρυβο και στο τέλος σταματάει να λειτουργεί με συνέπεια ο υπολογιστής μας να κλείνει 10 λεπτά μετά το άνοιγμα του. 
Το κόστος μπορεί να ξεκινήσει από τα 40€ για ανεμιστήρα και να φτάσει το κόστος αντικατάστασης του μηχανήματος από μόνιμη βλάβη.

4. Καπάκι

Κλείνουμε πάντα το καπάκι από την μέση της οθόνης και όχι από την άκρη του. Επειδή συνήθως το κλείσιμο του φορητού γίνεται με ένα χέρι, καλό είναι να το κλείνουμε από την μέση. Κι αυτό γιατί βάζοντας δύναμη σε μόνο μια άκρη, στρεβλώνουμε το καπάκι και κατά συνέπεια και την οθόνη, δημιουργώντας με τον καιρό προβλήματα στα κυκλώματα της. Αποτέλεσμα; Η εμφάνιση ενοχλητικών στηλών με "κολλημένα" Pixels, οι οποίες έχουν την τάση να πολλαπλασιάζονται! Τα προβλήματα αυτά είναι πιο συνηθισμένα σε μεγάλα laptop (17' και πάνω). 
Η αλλαγή της οθόνης σας σε περίπτωση προβλημάτων θα σας κοστίσει περίπου 160€ ανάλογα το μοντέλο.

5. Φορτιστής

Προσέχουμε ιδιαίτερα τον φορτιστή μας καθώς είναι το συνηθέστερο θύμα την βιασύνης μας. Ο φορτιστής (ή μετασχηματιστής) αποτελείτε συνήθως από 2 μέρη. Το πρώτο είναι το καλώδιο που μπαίνει στην πρίζα (το πιο χοντρό) και το δεύτερο μέρος είναι ο φορτιστής με το καλώδιο (λεπτότερο) που συνδέεται με τον φορητό μας. Βασικά προσέχουμε να μην τυλίγουμε σφιχτά το λεπτό καλώδιο γύρω από τον  φορτιστή καθώς αυτό δέχεται πολύ μεγάλη δύναμη εφελκυσμού με αποτέλεσμα να κόβεται. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μαζεύουμε τα δύο καλώδια όπως το λάστιχο του κήπου. Από την μεριά του λεπτού καλωδίου δημιουργούμε μια κουλούρα γυρνώντας μαζί και τα δύο καλώδιο και μετά τα δένουμε κοντά στον φορτιστή με το κούμπωμα velcro που συνήθως έχουν. 
Η γνήσιοι φορτιστές ξεκινάνε από τα 50€, ενώ οι universal από τα 30€.

6.Μετακίνηση

Το βασικότερο όλων είναι να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως τα απότομα "σκαμπανεβάσματα" όταν έχουμε τον υπολογιστή ανοιχτό. Επειδή πλέον οι φορητοί έρχονται εξοπλισμένοι με σκληρούς δίσκους υψηλών ταχυτήτων, το να "χτυπήσει" ο σκληρός μας είναι πολύ πιο εύκολο από ότι παλαιότερα. Επίσης, λόγω κόστους, οι περισσότερες εταιρείες έχουν εγκαταλείψει τα προγράμματα προστασίας την κεφαλής σε περίπτωση κραδασμού. Ο καλύτερος τρόπος να τον μετακινήσετε είναι να κλείσετε το καπάκι και να περιμένετε να μπει σε λειτουργία ύπνου, όπου ο σκληρός δίσκος σταματάει να περιστρέφεται και κλειδώνει. Έτσι μπορείτε να τον μετακινήσετε με ασφάλεια και όταν τον ανοίξετε και πάλι, θα επιστρέψετε ακριβώς εκεί που ήσασταν σε λιγότερο από 1 λεπτό! 
Η αντικατάσταση του δίσκου θα μας στοιχίσει περίπου 60€ και πιθανόν πολλά χαμένα αρχεία!

7.Μπαταρία.

Για να λέγετε ένας υπολογιστής φορήτος θα πρέπει να έχει μπαταρίας. Και μάλιστα αυτή η μπαταρία να λειτουργεί, ώστε να μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και μακρυά από πρίζες. Ο σοβαρότερος λόγος για να σταματήσει η μπαταρία μας να δουλεύει είναι το ότι την κάναμε να ξεχάσει τι είναι, έχοντας συνεχώς τον υπολογιστή μας συνδεδεμένο στην πρίζα, για πολύ καιρό. Πρέπει λοιπόν να της θυμίζουμε που και που το λόγο που βρίσκεται εκεί. Για αυτό περίπου 1 φορά την εβδομάδα αποσυνδέστε τον υπολογιστή από την πρίζα και αφήστε τον να λειτουργήσει μέχρι να αποφορτίσει τελείως. Όταν σας το ζητήσει, τότε συνδέστε τον και πάλι και αφήστε τον στο ρεύμα μέχρι να φορτίσει τελείως. Η λύση του να αφαιρέσουμε την μπαταρία (αλήθεια γιατί αγοράσατε φορητό;) πρέπει να γίνει σωστά. Η σωστή αποθήκευση επιτυγχάνετε μόνο εάν η μπαταρία είναι φορτισμένη στο μισό. Μόνο έτσι μπορούμε να την κρατήσουμε περισσότερε καιρό σε φόρμα, έως ότου την χρησιμοποιήσουμε και πάλι. 
Τέλος το κόστος αντικατάστασης ξεκινάει από 60€, για μια γνήσια μπαταρία.

8. Οθόνη

Είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι του φορητού σας Η/Υ. Πρέπει να της φέρεστε με σεβασμό και προσοχή. Το κόστος επισκευής ξεκινάει από 160€, οπότε καλό είναι να την διατηρήσετε όσο το δυνατόν ανέπαφη. Την καθαρίζουμε συχνά, χωρίς να ασκούμε πίεση με καθαρό πανί και ειδικό σπρέι ή με ειδικά μαντιλάκια καθαρισμού. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στο να μην κλείσουμε την οθόνη και έχουμε ξεχάσει επάνω στο πληκτρολόγιο κανένα κέρμα ή stick, καθώς το πιο πιθανό είναι να δούμε την οθόνη μας σπασμένη την επόμενη φορά που θα το ανοίξουμε. Επίσης μην ασκείτε πίεση επάνω στο καπάκι όταν αυτό είναι κλειστό και προσέχετε που βάζετε τον φορτιστή στην τσάντα σας. Μπορεί οι περισσότερες από αυτές να έχουν θήκη μπροστά, αλλά αν πέσει κάτι βαρύ επάνω σε μια πλαγιασμένη τσάντα, ο συνδυασμός πίεσης και προεξοχής στο κέντρο, μπορεί να αποβεί μοιραίος. 
Το κόστος αντικατάστασης της οθόνης μας ξεκινάει από τα 160€.

9. USB και θύρα φόρτισης .....
[...]
η συνέχεια καί τό τέλος ΕΔΩ: http://www.projectteam.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου