Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

«να αφανισθεί αυτοθέλητα»




Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 1998 λόγω της εξαφάνισής του.
 Ήταν 56 ετών και εξαφανίστηκε αφήνοντας μία επιστολή στην κόρη του, όπου έγραφε πως είχε αποφασίσει «να αφανισθεί αυτοθέλητα» και ότι είχε προετοιμάσει αυτή τη στιγμή βήμα-βήμα μια ολόκληρη ζωή. 

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ, που γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1942, ήταν πανεπιστημιακός, φιλόσοφος και συγγραφέας. 
Το επώνυμό του ήταν Νικολακάκος και το άλλαξε για να τιμήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, 
το χωριό Λιαντίνα της Λακωνίας. 
Τέλειωσε το γυμνάσιο στη Σπάρτη και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών 
(Τμήμα Φιλολογίας). 

Εργάστηκε για δύο χρόνια στη Μέση Εκπ/ση και τον Οκτώβριο του 1970 πήγε στο Μόναχο για να σπουδάσει τη γερμανική γλώσσα, διδάσκοντας συγχρόνως ως φιλόλογος σε ιδιωτικό ελληνικό σχολείο. Γυρίζοντας εργάστηκε ξανά στη Μέση Εκπ/ση, πάλι για δύο χρόνια, μέχρι το 1975 οπότε διορίστηκε βοηθός στο Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1975 μέχρι το 1998 υπηρέτησε, σε διάφορες βαθμίδες, στον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1978 κατέθεσε τη διδακτορική του εργασία με θέμα: «Η παρουσία του ελληνικού πνεύματος στις ελεγείες του Duino του Ράινερ Μαρία Ρίλκε» και μετά, για δύο χρόνια έχοντας εκπαιδευτική άδεια, παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης φιλοσοφία ενώ συγχρόνως δίδασκε σε εντεταγμένο ελληνικό σχολείο. Εκτός του πανεπιστημίου δίδαξε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο (στη μετεκπαίδευση των δασκάλων), σε διάφορα ΠΕΚ και στη Σχολή της Αστυνομίας. 

Η σορός του βρέθηκε από το συγγενή του Παναγιώτη Νικολακάκο, το 2005, 
σε μια σπηλιά κοντά στην κορυφή του Ταύγετου,  
 η οποία ωστόσο δύναται να προσδιοριστεί μεταξύ 1ης και 5ης Ιουνίου 1998. Παρότι η επιθυμία του ίδιου ήταν τα οστά του να μείνουν στον Ταύγετο, τελικά ενταφιάστηκαν στις 20 Αυγούστου 2005 στο νεκροταφείο των Κεχρεών Κορινθίας.

Άγνωστη παραμένει μέχρι σήμερα η αιτία και η ακριβής ημερομηνία του θανάτου του.


ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ

Tο γράμμα αυτό αποτελεί τη πνευματική διαθήκη του πατέρα Λιαντίνη προς τη κόρη του. Αλλά και ο αποχαιρετισμός του σε αυτή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λιαντίνης απέφυγε να συναντήσει τη κόρη του για να της μιλήσει για την απόφαση του και να την αποχαιρετήσει. Γνώριζε ότι θα ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για εκείνον και κυρίως για το παιδί του. Της είχε μεγάλη αδυναμία. Γνώριζε, επίσης, ότι το γράμμα θα έβλεπε κάποτε το φως της δημοσιότητας. Ήξερε βλέπετε όσο κανένας άλλος τη γυναίκα του και τις αδυναμίες της. Έτσι λοιπόν μας άφησε ένα έξοχο κείμενο, άκρως διαφωτιστικό, σημείο αναφοράς θα λέγαμε για κάθε ερευνητή του φαινομένου Λιαντίνης.


Διοτίμα μου, 

Φεύγω αυτοθέλητα. Αφανίζομαι όρθιος, στιβαρός και περήφανος. Ετοίμασα τούτη την ώρα βήμα- βήμα ολόκληρη τη ζωή μου, που υπήρξε πολλά πράγματα, αλλά πάνω από όλα εστάθηκε μια προσεκτική μελέτη θανάτου. Τώρα που ανοίγω τα χέρια μου και μέσα τους συντρίβω τον κόσμο, είμαι κατάφορτος με αισθήματα επιδοκιμασίας και κατάφασης. 

Πεθαίνω υγιής στο σώμα και στο μυαλό, όσο καθαρό είναι το νωπό χιόνι στα όρη και το επεξεργασμένο γαλάζιο διαμάντι.

Να ζήσεις απλά, σεμνόπρεπα, και τίμια, όπως σε δίδαξα. Να θυμάσαι ότι έρχουνται χαλεποί καιροί για τις νέες γενεές. Και είναι άδικο και μεγάλο παράξενο να χαρίζεται τέτοιο το δώρο της ζωής στους ανθρώπους, και οι πλείστοι να ζούνε μέσα στη ζάλη αυτού του αστείου παραλογισμού. 
Η τελευταία μου πράξη έχει το νόημα της διαμαρτύρησης για το κακό που ετοιμάζουμε εμείς οι ενήλικοι στις αθώες νέες γενεές που έρχουνται. Ζούμε τη ζωή μας τρώγοντας τις σάρκες τους. Ένα κακό αβυσσαλέο στη φρίκη του. Η λύπη μου γι' αυτό το έγκλημα με σκοτώνει. 

Να φροντίσεις να κλείσεις με τα χέρια σου τα μάτια της γιαγιάς Πολυτίμης, όταν πεθάνει. Αγάπησα πολλούς ανθρώπους. Αλλά περισσότερο τρεις. Το φίλο μου Αντώνη Δανασσή, τον αδερφοποιτό μου Δημήτρη Τρομπουκη, και τον Παναγιώταρο το συγγενή μου, γιο και πατέρα του Ηρακλή. 
Κάποια στοιχεία από το αρχείο μου το κρατά ως ιδιοκτησία ο Ηλίας Αναγνώστου.

Να αγαπάς τη μανούλα ως την τελευταία της ώρα. Υπήρξε ένας υπέροχος άνθρωπος για μένα, για σένα, και για τους άλλους. Όμως γεννήθηκε με μοίρα. Γιατί της ορίστηκε το σπάνιο, να λάβει σύντροφο στη ζωή της όχι απλά έναν άντρα, αλλά τον ποταμό και τον άνεμο. Το γράμμα του αποχαιρετισμού που της έγραψα το παίρνω μαζί μου.

Σας αφήνω εσένα, τη μανούλα και το Διγενή*, το σπίτι μου δηλαδή, που του στάθηκα στύλος και στέμμα, Γκέμμα πες, σε υψηλούς βαθμούς ποιότητας και τάξης. Στην μεγαλύτερη δυνατή αρνητική εντροπία. Να σώζετε αυτή τη σωφροσύνη και αυτή την τιμή. Θα δοκιμάσω να πορευτώ τον ακριβό θάνατο του Οιδίποδα. Αν όμως δεν αντέξω να υψωθώ στην ανδρεία που αξιώνει αυτός ο τρόπος, και ευρεθεί ο νεκρός μου σε τόπο όχι ασφαλή, να φροντίσεις με τη μανούλα και το Διγενή*, να τον κάψετε σε ένα αποτεφρωτήριο της Ευρώπης 

Έζησα έρημος και ισχυρός. 
Λιαντίνης 
Τη μέρα που θα πέσω* έδωσα εντολή
να στεφανωθούν οι μορφές
Σολωμού στη Ζάκυνθο κ' Λυκούργου
στη Σπάρτη. 

* Διγενής: γαμπρός του Δ. Λιαντίνη εκείνη την εποχή. 
* Οι μορφές στεφανώθηκαν στις 3/6/1998. .... [...]



πηγές :







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου