Σελίδες

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Βάλσαμο (βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο) - βαλσαμέλαιο


Τα φαγητά της γιαγιάς - Βάλσαμο (βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο) - βαλσαμέλαιο

Ένα σχεδόν "θαυματουργό"βότανο, γνωστό για 
τις καταπληκτικές του ιδιότητες, από την εποχή του Ιπποκράτη, 
με το όνομα Υπερικό.
Στη νεότερη Ελλάδα, το συναντάμε με πάρα πολλά ονόματα, 

σε διάφορες περιοχές. 
Τα πιο γνωστά: Χελωνόχορτο, Λειχηνόχορτο,
Σπαθόχορτο, βότανο του Προδρόμου, κ.ά.

Από αυτό το φυτό, φτιάχνουμε....


το βαλσαμέλαιο, που είναι επουλωτικό 
και αντιφλεγμονώδες είτε σαν λάδι, είτε σε κρέμες.
- Επιταχύνει την ανακούφιση των ερεθισμών και των φλεγμονών, 

την επούλωση τραυμάτων και πληγών, ελαφρών εγκαυμάτων 
και ηλιακών εγκαυμάτων, δερματοπαθειών και κιρσών αλλά κάνει 
και για τους μώλωπες.



Βαλσαμέλαιο - *πως το φτιάχνουμε

- H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, 
η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση 
στις ανθισμένες κορυφές του, (που όμως, όταν παραγίνουν, 
χάνουν τις ιδιότητές τους).
- Αν γνωρίζουμε το βότανο, μαζεύουμε τα ώριμα άνθη, 

(η άνθηση αρχίζει από τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο), 
δηλαδή αυτά που έχουν κοκκινίσει, ή κοντεύουν να κοκκινίσουν, 
αλλιώς αγοράζουμε από καταστήματα με βότανα και βιολογικά.

Υλικά
- 100 γρ. ώριμα άνθη βαλσαμόχορτου, 

φρεσκοκομμένα κατά προτίμηση
- 1000 γρ. ελαιόλαδο
- Βιταμίνη Ε (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1ος τρόπος

- Βάζουμε τα άνθη σε γυάλινο βάζο 
(που έχουμε αποστειρώσεικαι έπειτα ξεπλύνει με καθαρό οινόπνευμα) 
και τα καλύπτουμε με το ελαιόλαδο.
- Το αφήνουμε 1 με 1½ μήνα σε δυνατό ήλιο, 

(όσο περισσότερο, τόσο πιο δυνατό) κουνώντας το μια - δυο φορές 
την εβδομάδα.
- Όταν θα είναι έτοιμο, μετά από ένα μήνα περίπου, 

(θα έχει πάρει ένα  βαθύ κόκκινο χρώμα).
- Τότε θα το σουρώσουμε και θα το στύψουμε πολύ καλά, 

χρησιμοποιώντας ένα τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), έτσι ώστε να κρατήσουμε
 μόνο το λάδι.
- Θα το βάλουμε σ’ ένα καινούριο, αποστειρωμένο βάζο, 

θα προσθέσουμε και 2 κάψουλες βιταμίνη Ε, αν θέλουμε 
και θα το φυλάξουμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 6 μήνες, 
ή στο ψυγείο για 1 χρόνο.

2ος τρόπος

*Ακολουθούμε την διαδικασία, ακριβώς όπως στον 1ο τρόπο, 
αλλά αντί για τον ήλιο, βάζουμε το βάζο σε μπεν μαρί
σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία 
(χωρίς να ακουμπάει το δεύτερο κατσαρολάκι στο νερό που βράζει) 
και το αφήνουμε για τουλάχιστον, 3 με 4 ώρες.
- Έπειτα σουρώνουμε, στίβουμε κ.λ.π., 

ακριβώς όπως στον 1ο τρόπο.


Εφαρμογή του βαλσαμέλαιου: 

- Αφού πρώτα καθαρίσουμε σχολαστικά την περιοχή που έχει πρόβλημα, 
κάνουμε επάλειψη με τόση ποσότητα, ώστε η περιοχή αυτή να λαδώσει.
- Στη συνέχεια, το αφήνουμε για μισή ως μία ώρα, μέχρι να απορροφηθεί.
Το βάζουμε καθημερινά 2 - 3 φορές την ημέρα, 

μέχρι την εξάλειψη του προβλήματος.

Προσοχή: 

*Επειδή η Υπερικίνη (Hypericin), που έχει το φυτό είναι 
φωτοευαίσθητη ουσία, σε ορισμένα δέρματα μπορεί 
να προκαλέσει αντίδραση φωτοευαισθησίας 
και φωτοδερματίτιδα, που εκδηλώνεται 
με δερματικούς ερεθισμούς.
Γι᾿ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε το βαλσαμέλαιο, 

μόνο όταν δεν θα βγούμε στον ήλιο, ή τις βραδινές ώρες.
 – Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, 

έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, 
σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή  
και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση 
ή την επίσκεψη σε γιατρό,  ή άλλο ειδικό της υγείας.

--------->
... μου τόστειλε η κόρη μου η Αγγελίνα
καί είναι ΕΔΩ : faghta-giagias.blogspot.com

i-rena






3 σχόλια:

  1. ΓΕΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΒΑΛΣΑΜΟ ΣΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΜΑΣ Η ΣΕ ΧΩΡΑΦΙ ΑΠΟ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟΞΥΡΑΜΜΕΝΟΥ ΒΑΛΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ . ΕΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή