Σελίδες

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Η Επιτροπή Ίδρυσης και λειτουργίας Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Άργους-Μυκηνών απευθύνει, εκ μέρους της Κ.Ε.Δ.Α-Μ., πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς...



.... όλους τους Δημότες και τις Δημότισσες για την προσπάθεια αναζήτησης, εξεύρεσης και συλλογής πάσης φύσεως υλικού σε είδη και αντικείμενα, τα οποία έχουν σχέση με τις κατηγορίες που αναφέρονται στη συνέχεια, δηλαδή

• Με παλιά – παραδοσιακά εμποροβιοτεχνικά επαγγέλματα, όπως αυτά του υποδηματοποιού ( τσαγκάρη ), του σαγματοποιού ( χαμουρτζή ), του σαμαρά ( σαμαρτζή ), του πεταλωτή, του μυλωνά, του ξυλουργού, του φανοποιού, του σαρωθροποιού, του κοφινοποιού, του καρεκλοποιού, του στιλβωτή, του βαρελοποιού, του αμαξά, του καροποιού κ. α. . 

• Με τα επαγγέλματα της οικιακής οικονομίας όπως αργαλειοί, υφαντουργεία, πλεκτήρια, κεντήματος κ. α. .

• Με άλλα οικιακά σκεύη μαγειρικής (κατσαρόλες, κουτάλες ξύλινες και μη), καζάνια διαφόρου μεγέθους και γενικότερα είδη κουζίνας και εξοπλισμού αγροικίας ( παλιά έπιπλα, σεντούκια, κρεβάτια, κούνιες παιδικές, τραπέζια - σοφράδες φαγητού, καθίσματα διάφορα για παιδιά και μεγάλους, πάγκους για περισσότερα άτομα, ειδικές λεκάνες και σκάφη για πλύσιμο ρούχων ) κ. α. . 

• Με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες ανδρών γυναικών με τον οπλισμό τους, διαφόρων ιστορικών περιόδων και από διάφορες περιοχές της χώρας μας.

• Με εργαλεία και μηχανήματα από την αγροτική ζωή των χωρικών στις διάφορες περιοχές (ορεινές- πεδινές) του δήμου μας καθώς επίσης και παρόμοια αντικείμενα που έχουν σχέση με την κτηνοτροφική ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου.

Επίσης μας ενδιαφέρει άμεσα και η συλλογή οποιουδήποτε φωτογραφικού υλικού σχετικού πάντα με την παράδοση του τόπου μας.

Όποιος ή όποια Δημότης και Δημότισσα διαθέτει κάποιο ή κάποια από τα προαναφερόμενα παραδοσιακά είδη και αντικείμενα και έχει την ευγενή καλοσύνη να βοηθήσει την λειτουργία του λαογραφικού μουσείου του δήμου μας μπορεί να έλθει σε επικοινωνία με την Επιτροπή στο σταθερό τηλέφωνο της Κ.Ε.Δ.Α-Μ 27510 – 62143. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα φροντίσει να μεταβεί στο μέρος, όπου βρίσκεται ο ενδιαφερόμενος, για να ‘δει από κοντά το αντικείμενο, να το ελέγξει κατά πόσο αυτό είναι κατάλληλο από κάθε άποψη και ν’ αποφασίσει για τη μεταφορά του στο χώρο συγκέντρωσης των εκθεμάτων. Πριν γίνει η μεταφορά οποιουδήποτε αντικειμένου, η Επιτροπή θα δώσει στον ιδιοκτήτη δελτίο προσφοράς του αντικειμένου προς συμπλήρωση από τον ίδιο, το οποίο θα υπογράφεται και από τις δύο πλευρές και όπου θα αναφέρεται και η διάθεση του αντικειμένου ως δωρεά ή με δανεισμό. 

Πρέπει να γνωρίζουν επίσης οι ιδιοκτήτες ότι, επάνω ή δίπλα στο κάθε είδος ή αντικείμενο που θα εκτίθεται, θα επικολλάται ειδική κάρτα, όπου θ’ αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του Ιδιοκτήτη, ο τόπος προέλευσης του παραδοσιακού αντικειμένου, ο χαρακτηρισμός του και όποιο άλλο στοιχείο κριθεί άξιο αναφοράς από την επιτροπή. 

Τέλος η Επιτροπή κάνει έκκληση προς όλους τους Δημότες και Δημότισσες του Δήμου να δείξουν ευαισθησία και ενδιαφέρον και να σπεύσουν ν’ ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόσκλησή μας. 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου