Σελίδες

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Μίκης Θεοδωράκης: Αν δεν απελευθερωθούμε δεν μπορούμε να ελπίζουμε Ευθείες βολές σε πρόσωπα και θεσμούς στη συνέντευξη τύπου της ταινίας «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια»


Μίκης Θεοδωράκης: Αν δεν απελευθερωθούμε δεν μπορούμε να ελπίζουμε

[...]
«Πληρώνουμε εμείς τις σπουδές των παιδιών μας για να τα απορροφούν οι... Γερμανοί»,σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέροντας ότι οι φόροι που πληρώνουν σήμερα οι ΄Ελληνες πολίτες δεν καταβάλλονταν ούτε στην εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς ούτε καν την εποχή της παντοκρατορίας των Ρωμαίων. 
Κατά τον έλληνα μουσικοσυνθέτη η Ελλάδα δεν έχει σήμερα ούτε τη δική της άμυνα, ούτε ούτε τη δική της οικονομία, ούτε καν τον δικό της πολιτισμό λόγω της επίθεσης του Διεθνούς Οικονομικού Συστήματος που γίνεται ενάντια σ' όλη την Ευρώπη. «Φανταστείτε μια Ευρώπη του πολιτισμού, της αφθονίας και της ειρήνης. Μια τέτοια Ευρώπη δεν θα άφηνε ποτέ τους Αμερικάνους να σκότωναν χωρίς εμπόδιο στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία. 
Γιατί να το ξέρετε: ο μεγαλύτερος εχθρός των Αμερικάνων είναι οι Ευρωπαίοι...», 
ανέφερε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο μουσικοσυνθέτης που δηλώνει για δεκαετίες «έφιππος στο άλογο της αντίστασης» είχε να κάνει και ευθείες βολές σε πρόσωπα και θεσμούς. 
Αναφέρθηκε στους Ελληνες που πληρώνουν φόρους «για να χτίζει σπίτια ο ΄Ακης Τσοχατζόπουλος», αλλά και στο Φεστιβάλ Αθηνών και τον Πρόεδρό του, 
κ. Γιώργο Λούκο διότι ο Μίκης «είναι κομμένος», όπως χαρακτηριστικά είπε. 
«Ολοι μιλάνε για τον κ. Λούκο. Δεν τον ξέρω τον κύριο...», ανέφερε ο Θεοδωράκης. «Μετά από 70 χρόνια δράσης είμαι κομμένος...».

Για τον ίδιο, τέλος, είναι εξευτελισμός για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία η ύπαρξη της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο. «Είναι καρκίνωμα», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης. «Αν ήμουν βουλευτής δεν θα καθόμουν καθόλου 
στα ίδια έδρανα μαζί τους».

Σύμφωνα με τον ελληνα μουσικοσυνθέτη, η ταινία κορυφώνεται τα τελευταία 10 λεπτά.«Δείτε τη φοβερή σκηνή με την κραυγή που την ακολουθεί η σταύρωση. 
Η Μήδεια προσπαθεί να σταθεί όρθια. 
Πέφτει ξανά και ξανά. 
Ομως στο τέλος κάθεται πάνω στο σκάφος, την Αργώ, το σύμβολο των παθών της. Ορθώνει με περηφάνια το κορμί της. 
Γυρίζει αργά το πρόσωπό της και ατενίζει με αξιοπρέπεια και δύναμη εχθρούς 
και φίλους σαν να λέει: 
"Είμαι εδώ. Ακέραιη. Νικήτρια του χρόνου. Είμαι η Ελλάδα! "».....
[...]

τό διάβασα εδώ: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου