Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Αυξήθηκαν οι τσούχτρες στη Μεσόγειο -- «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γα τους λουόμενους, λένε οι Έλληνες ειδικοί».




«Υπερβολική» χαρακτηρίζουν οι Έλληνες υδροβιολόγοι την ανανέωση της ταξιδιωτικής οδηγίας του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία προειδοποιεί τους τουρίστες για την ύπαρξη πολλών… τσουχτρών στις ελληνικές ακτές το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και έχει σημειωθεί πολλαπλασιασμός των μεδουσών στην Μεσόγειο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο πληθυσμός τους στις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιουνίου δεν έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που να αποτελεί «απειλή» για τους λουόμενους.
«Είναι καλύτερο να μιλάμε για εποχιακή έξαρση μεδουσών και όχι για μια επικίνδυνη γενική αύξηση των πληθυσμών τους στις θάλασσές μας. Δεν υπάρχει λόγος πανικού»,  λέει στον «Ε.Τ.» η κ. Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος του Ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος». «Προφανώς, το Φόρεϊν Όφις ανανέωσε την ταξιδιωτική οδηγία για τους τουρίστες περισσότερο για να είναι καλυμμένο ως φορέας στην περίπτωση κάποιου περιστατικού και όχι επειδή πρόκειται για ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Στην Ανατολική Μεσόγειο, εξάλλου, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση τσουχτρών σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χαρακτηριστούν ως “απειλή” για τους λουόμενους. Γι’ αυτόν το λόγο θα έλεγα ότι η ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών είναι υπερβολική, τουλάχιστον για τις ελληνικές θάλασσες», εξηγεί η ίδια και επισημαίνει: «Είναι γεγονός, όμως, ότι η υπεραλίευση έχει συμβάλλει στην επιδείνωση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να εντείνει την παρουσία αυτών των θαλάσσιων ασπόνδυλων στις ακτές μας, εάν δεν περιοριστεί η ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτές».
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με το διεθνές παρατηρητήριο «CIESM» έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των μεδουσών στη Μεσόγειο, έτσι ώστε να αποκτηθεί μια πιο καθαρή εικόνα για τους πληθυσμούς και την κατανομή τους... [...]
«Είναι δύσκολο να αναφέρω μόνο μια αιτία. Σίγουρα ψαρεύουμε περισσότερο απ’ ότι πρέπει. Αλιεύουμε, δηλαδή, τα μεγάλα ψάρια με συνέπεια να μειώνεται ο ρυθμός αναπαραγωγής τους και κατ’ επέκταση ο αριθμός τους. Έτσι, μειώνουμε ουσιαστικά τον “ανταγωνισμό” των τσουχτρών, αφήνοντας περισσότερη τροφή στις θάλασσες», αναφέρει ο καθηγητής και συνεχίζει λέγοντας: «Η αύξηση, όμως, μπορεί να οφείλεται και σε πολλούς άλλους παράγοντες, οι οποίοι να είναι διαφορετικοί ανά περιοχή. Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει δείχνουν ότι εκτός από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η αύξηση συνδέεται και με την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών. Ακόμα και οι τεχνητοί ύφαλοι που κατασκευάζονται σε διάφορα σημεία για να μειωθούν οι πιθανότητες πλημμυρών, είναι ένας τέτοιος παράγοντας, καθώς αποτελούνται από ένα υλικό από το οποίο τρέφονται οι τσούχτρες».
Παράλληλα, οι υδροβιολόγοι τονίζουν ότι η αύξηση των μεδουσών δεν απειλεί μόνο τη βιοποικιλότητα των θαλασσών, αλλά και τον τουρισμό. «Με την έντονη υπεραλίευση οδηγούμε τις θάλασσες σε καταστάσεις που στο τέλος θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τον άνθρωπο, γι’ αυτό και θα πρέπει να μεριμνήσουμε για να γλιτώσουμε τα χειρότερα», επισημαίνει η Ελληνίδα ειδικός. «Σε αυτήν την προσπάθεια η βοήθεια του κόσμου είναι απαραίτητη, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Η συμβολή του κοινού στη συλλογή πληροφοριών, δηλαδή, είναι καθοριστική, επομένως όσοι παρατηρούν έντονη παρουσία μεδουσών σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, μπορούν να επικοινωνούν με τους επιστήμονες του ινστιτούτου»... [...]
*τό διάβασα ΕΔΩ : http://archipelago.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου